vandiemen 03.07.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Witam. Mam dylemat. Słyszałem z różnych źródeł opinie na temat co jest lepsze pod dachówkę, folia czy deskowanie i papa. Ostatnio dekarz przekonuje mnie , że można położyć folię na deskowanie. Jestem już zupełnie skołowany tym pomysłem. Nie wiem co o tym sądzić. Czy ktoś mam może doświadczenie w tym zakresie i mógłby mi pomóc i podzielić się swoimi wiadomościami lub własnym doświadczeniem z budowy? pozdawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 03.07.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Ja mam z folia(fachowo membrana) dokladnie mowiac z URSA(na marginesie nie kupuj tego dziadostwa) jestem niezadowolony zawiedziony i niktomu nie polecam. Majac moje doswiadczenia i przezycia zwiazane z tym padlem zrobilbym deskowanie i pape. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 03.07.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Napewno deskowanie , a czy folia (membrana) czy papa to już od Ciebie zależy jedno i drugie bardzo dobre, może być także samo deskowanie bez papy lub membrany (starannie wykonane z przebranych desek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vandiemen 03.07.2007 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Dziękuję. Czyli jeśli wybrałem deskowanie to już nie ma to takiego znaczenia czy położę papę czy membranę, tak? Czy jednak papa jest lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 03.07.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Po co masz przeplacac i kupowac membrane? No to jeszcze kwestia cen papy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 03.07.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Deskowanie to podstawa dobrego dachu. I to już masz.Papa czy membrana - wybór należy do Ciebie. Ja z własnego doświadczenia wiem, że membrana na deskowaniu (cokolwiek u mnie płyta OSB 22) sprawdza się znakomicie. Ludzie, którym poleciłem OSB 22 + membrana są bardzo zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 04.07.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 A jak to wyglada cenowo? Drozsza jest dobra membrana czy papa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 04.07.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Ja dałem pape podkładową. Teraz papa ma chorą cene - 86 zl/15m2...Za membrane Delta Vent dawałem 4,5 zeta/m2 i ZTCP mozna ja stosowac na deskowanie jako podkład. Teraz raczej dałbym membrane a nie pape - membrana duzo mocniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 04.07.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Ja dopowiem jeszcze - gdzieś to juz na forum pisałem: Mój wykonawca powiedział, że nie zgadza się na papę przy użytkowym poddaszu, chyba, że mu dam na piśmie, że nie będę miał pretensji jeśli zacznie na poddaszu śmierdzieć smołą Wg niego to tylko kwestia czasu. Nikt mi tego nie potwierdził, ale zgodzę się na folię bo tu nie ma opini negatywnych (oczywiście folia na deskowaniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 04.07.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Hm.. papa wierzchniego krycia ~56zl rolka 15m, co do zapachu smoly - przeciez tam jest wentylacja i to w kilku miejscach.A trwalosc folii jakos do mnie nie przemawia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 04.07.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 deskowanie i papa - sposob sprawdzony.Zapachy smoly nie czuc przy uzytkowym bo jest ocieplone a na dodatek w kazdym dachu przewidziane sa dachowki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 04.07.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Ten smród papy to chyba jakiś żart , co do dach. went . to nie na każdym dachu są i również z papą nie będzie się działo nic złego, trochę dziwny ten wykonawca co tak twierdzi, bo niemal cała Ameryka czy Kanada padła by od tego niby smrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 04.07.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 A mnie zapach smoly raczej nie martwi. Folia paroszczelna i plyty gipsowe od spodu powinny byc na tyle szczelne, ze zadne zapachy sie nie przedostana. Predzej przez otwarte okno polaciowe. Bardziej interesuje mnie sprawa oddychalnosci. Z jednej strony papa jest szczelna i umniemozliwia odprowadzanie wilgoci z ocieplenia. Z drugiej strony skad ma sie tam wziac wilgoc, skoro z dwoch stron dajemy powloki szczelne. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski1 04.07.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Gorąco namawiam na np.TYVEK SOLID !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.07.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ja dopowiem jeszcze - gdzieś to juz na forum pisałem: Mój wykonawca powiedział, że nie zgadza się na papę przy użytkowym poddaszu, chyba, że mu dam na piśmie, że nie będę miał pretensji jeśli zacznie na poddaszu śmierdzieć smołą Wg niego to tylko kwestia czasu. Nikt mi tego nie potwierdził, ale zgodzę się na folię bo tu nie ma opini negatywnych (oczywiście folia na deskowaniu ) Wykonawca to idiota i raczej strasząc zapachem smoły chce ugrać coś dla siebie. Mam papę od 2004 roku i co... i nic. Zero zapachów. Ostatnio robiłem coś w ogrodzie przy daszku z folii i powiem, że nagrzana folia to dopiero śmierdzi. fakt, że była to zwykła folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 05.07.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 A mnie zapach smoly raczej nie martwi. Folia paroszczelna i plyty gipsowe od spodu powinny byc na tyle szczelne, ze zadne zapachy sie nie przedostana. Predzej przez otwarte okno polaciowe. Bardziej interesuje mnie sprawa oddychalnosci. Z jednej strony papa jest szczelna i umniemozliwia odprowadzanie wilgoci z ocieplenia. Z drugiej strony skad ma sie tam wziac wilgoc, skoro z dwoch stron dajemy powloki szczelne. Co wy na to? Poddasze jest wentylowane przez kominki wentylacyjne a dach poprzez dachówki wentylacyjne. Ponadto w kalenicy deski kładzie się luźniej i nacina papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.07.2007 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Deski impregnowane, bez oflisów i papa. Oczywiście skuteczna wentylacja izolacji cieplnej czyli wlot powietrza przy okapie i wylot w kalenicy (kalenica otwarta po 5 cm na stronę). Odpowiednia taśma pod gąsiory przy kryciu dachówką lub odpowiednie wentylacje przy kryciu gontem papowym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 06.07.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 a czy w dachu dwuspadowym trzeba otwierać kalenicę jeżeli planuję otwory wentylacyjne w szczytach? Długość kalenicy to ok 16 m do tego 5 lukarn rónież z otworami wentylacyjnymi w szczytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.07.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Nie trzeba. Otwory w szczytach budynku min. 175 cm2, w lukarnach min. 78 cm2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 07.07.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 gogo... jestes jednym z niewielu którzy potrafią sie przyznać ze budując drugi raz zrobili by to inaczej... tzn .chodzi mi o pape zamiast folii... przeważnie każdy chwali swoje moje gratulacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts