Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BETON B20 - pytanie...

Recommended Posts

Na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi forumowiczami ( jestem nowy :)

Mam okazję tanio odkupić beton B20, który będę chciał wykorzystać jako zaprawę do cegieł ( suporex ) do stawiania ścian - stąd moje pytanie, czy beton B20 nadaje się do tego celu, ewentualnie co należy do niego dodoać żeby się nadawał?

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam...

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beton chcesz kupic do murowania :o niewiem czy robisz sobie jaja czy faktycznie jestes takim laikiem.

Za cholerę nie znam się na temacie dlatego zadałem pytanie na forum. Potrzebowałem szybkiej odpowiedzi bo "tanio" oznacza, że jutro betonu już nie będzie. Co do stropu, to będę zakładał gotowe płyty.

Nie wiem czy dobrze wydedukowałem, ale B20 jest odpowiedni również na fundamenty, prawda? Co prawda moje już dawno stoją, ale siostrzyczce z pewnością się przyda.

Dzięki za Wasz informacje, pozdrawiam...

najlepiej jak zapakujesz go w słoiki tzw weki - na pewno Ci sie przyda

Chyba nie będę potrzebował słoików ponieważ zapakowany jest ładnie w worki...

Beton? :lol:

Zadziwiające :D Pierwsze słyszę A może już pakują beton jak mleko w woreczkach foliowych dla zapasu na czarną godzinę :wink:

może to cement?

Oczywiście, że możecie sobie teraz na mnie poujeżdżać, ale juz dawno byście się zorientowali że chodzi o zaprawę, do której dodaje się wody, miesza się i powstaje beton B20.

Fakt że jestem zielony w dziedzinie, ale nie jestem aż takim kołkiem, żeby pakować beton we woreczki śniadaniowe.

Dlatego pośmialiśmy się, było fajnie... a trez czekam na merytoryczne odpowiedzi, a przypomnę, że pytałem o fundament...

Oczywiście, że możecie sobie teraz na mnie poujeżdżać, ale juz dawno byście się zorientowali że chodzi o zaprawę, do której dodaje się wody, miesza się i powstaje beton B20.

Fakt że jestem zielony w dziedzinie, ale nie jestem aż takim kołkiem, żeby pakować beton we woreczki śniadaniowe.

Dlatego pośmialiśmy się, było fajnie... a trez czekam na merytoryczne odpowiedzi, a przypomnę, że pytałem o fundament...

Śmiech to zdrowie....a powiem Ci w tajemnicy,że kobiety rozrózniają cement od zaprawy/betonu bo to co masz to cement a połączenie cementu,wody i kruszywa do zaprawa lub beton w zalezności głównie od ilości kruszywa.

"a przypomnę, że pytałem o fundament..."

Tego nie rozumiem :o

Pisałeś

"Mam okazję tanio odkupić beton B20, który będę chciał wykorzystać jako zaprawę do cegieł ( suporex ) do stawiania ścian"

To jakie fundamenty?

Przynajmniej takie było pierwotne pytanie.

Więc cement nadaje się na wykonanie zaprawy celem wymurowania ścian i nadaje się na wykonanie betonu celem wykonania fundamentów.

Tylko sa rózne rodzaj cementu i np. Cem II 42,5R to ja na murowanie nie polecam.....

... a przypomnę, że..

dobrze, że Kolega sprowadza żartownisiów na ziemię,

nie można tak, nu, nu nu..

pewnie chodzi o zaprawę M20

ale jak dodasz do niej wody to nie przemieni się w beton B20 tylko nadal pozostanie zaprawą M20

a to się na fundamenty nie nadaje - do murowania - za mocna na bet komórkowy, maxa i takie tam, na bloczki bet i pewnie tak

na wylewki - no może

najlepiej jak zapakujesz go w słoiki tzw weki - na pewno Ci sie przyda

Chyba nie będę potrzebował słoików ponieważ zapakowany jest ładnie w worki...

Beton? :lol:

Zadziwiające :D Pierwsze słyszę A może już pakują beton jak mleko w woreczkach foliowych dla zapasu na czarną godzinę :wink:

może to cement?

Cement B20 ? :roll:

A tak swoją drogą, to mb123c, przedstawił się jako nowy, przedstawił się również jako laik, a Wy "starzy Forumowicze" od razu Go do dołu, no nie ładnie, nie ładnie. Ja też jestem początkująca Forumowiczka, ale chyba taką pozostanę, bo tu aż strach się o coś zapytać, bo może jakąś głupotę palnę. :roll:

Co niektórzy to tak śpieszą z pomocą, że trudno załapać się na pierwszego doradcę :wink:

Pozdrawiam Pierwszych, tych Drugich i następnych też :D

... a przypomnę, że..

dobrze, że Kolega sprowadza żartownisiów na ziemię,

nie można tak, nu, nu nu..

ale jak dodasz do niej wody to nie przemieni się w beton B20 tylko nadal pozostanie zaprawą M20

a to się na fundamenty nie nadaje - do murowania - za mocna na bet komórkowy, maxa i takie tam, na bloczki bet i pewnie tak

na wylewki - no może

Ciekaw jestem jakbym wskoczył na jakieś forum samochodowe i zapytał:

Hej.

Mam taką wygiętą rurkę, metalową. Do czego mogę ją wykorzystać.

Czekam na propozycje.

Pozdrawiam.

Geno.

P.S. Tylko szybko bo mam mało czasu

:wink:

Cement B20 ? :roll:

A tak swoją drogą, to mb123c, przedstawił się jako nowy, przedstawił się również jako laik, a Wy "starzy Forumowicze" od razu Go do dołu, no nie ładnie, nie ładnie. Ja też jestem początkująca Forumowiczka, ale chyba taką pozostanę, bo tu aż strach się o coś zapytać, bo może jakąś głupotę palnę. :roll:

Co niektórzy to tak śpieszą z pomocą, że trudno załapać się na pierwszego doradcę :wink:

Pozdrawiam Pierwszych, tych Drugich i następnych też :D

Coś ta edukacja budowlana szwankuje bo "moja kobieta" wie z czego się robi zaprawę i beton a zielona w budowlance jak inni :wink:

Czasem ja się cos ma i nie wie do czego to jest to wypada opisać dość precyzyjnie. :)

Ciekaw jestem jakbym wskoczył na jakieś forum samochodowe i zapytał:

Hej.

Mam taką wygiętą rurkę, metalową. Do czego mogę ją wykorzystać.

Czekam na propozycje.

Pozdrawiam.

Geno.

P.S. Tylko szybko bo mam mało czasu

ja bym się zapytał - chromowana?

jakiej długości, kalibru?

no i gdzie chcesz to wsadzić?

Geno i Barbossa, już zauważyłam, że stanowicie znakomity duet, ale chyba się nie zrozumieliśmy, albo ja jeszcze bardziej zieleńsza, jak zielona :wink: , no taka bardziej zieloniutka jak zielonkawa :wink:

(była taka reklama, tylko w kolorze żółtym - pamiętacie ? :D )

Chyba zmienię nick na Zielona, bo zielonooka to ja nie jestem 8)

ja bym się zapytał - chromowana?

jakiej długości, kalibru?

no i gdzie chcesz to wsadzić?

Chromowana to nie wiem ale ładna. Długa to tak na poł łokcia. No kaliber to "pięćdziesiątka".

Gdzie wsadzic to nie wiem, właśnie się pytam :D

A tak swoją drogą, to mb123c, przedstawił się jako nowy, przedstawił się również jako laik, a Wy "starzy Forumowicze" od razu Go do dołu, no nie ładnie, nie ładnie. Ja też jestem początkująca Forumowiczka, ale chyba taką pozostanę, bo tu aż strach się o coś zapytać, bo może jakąś głupotę palnę.

Co niektórzy to tak śpieszą z pomocą, że trudno załapać się na pierwszego doradcę

Pozdrawiam Pierwszych, tych Drugich i następnych też

Geno i Barbossa, już zauważyłam, że stanowicie znakomity duet, ale chyba się nie zrozumieliśmy, albo ja jeszcze bardziej zieleńsza, jak zielona :wink: , no taka bardziej zieloniutka jak zielonkawa :wink:

(była taka reklama, tylko w kolorze żółtym - pamiętacie ? :D )

Chyba zmienię nick na Zielona, bo zielonooka to ja nie jestem 8)

toć była próba merytorycznego podejścia do sprawy

na wylewki - no może

Gdzie wsadzic to nie wiem, właśnie się pytam

byleby nie bolało...