Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BETON B20 - pytanie...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja się zastanwiam skąd kolega mb123c wie ze to co ma/moze miec jest tanie, skoro nie wie do czego to mozna użyc? I co to wogóle jest. :-)

Wiem, że jest tanio ponieważ znam cenę za 1 tonę ( 280 PLN netto ) i znam cenę ,za którą mogłem kupić ( z akcentem na słowo mogłem ), a z różnicy wyszedł mi potencjalny zysk, a raczej oszczędność - niewiele by tego wyszło, bo cena nie była drakońsko niższa a poza tym mogłem kupić zaledwie ok 25 worków, jednak przy obecnych cenach towaru to zawsze coś, każdy grosz się liczy.

A to, że nie wiedziałem, czy mogę tego użyć jako zaprawę do cegieł...? to też zapytałem na forum.

W każdym razie i tak dziękuję za informacje...

, ale juz dawno byście się zorientowali że chodzi o zaprawę, do której dodaje się wody, miesza się i powstaje beton B20.

.. a trez czekam na merytoryczne odpowiedzi, a przypomnę, że pytałem o fundament...

merytorycznie:

nie ma takiej zaprawy

Panowie, jak już parokrotnie napisałem nie znam się na betonach, cementach i innych, szkoda że zamiast rad ( chocoaż parę rzeczywiście było ) zostałem wyśmiany, ale zanim następnym razem kogoś zbesztacie, wrzućcie najpierw w google temat i sprawdźcie - tym razem zrobiłem to za Was:

http://www.tysand.pl/tradycyjne.htm

Żeby nie było więcej nieporozumień co do nomenklatury, chodziło mi o wylewkę betonową.

Pozdrawiam

, ale juz dawno byście się zorientowali że chodzi o zaprawę, do której dodaje się wody, miesza się i powstaje beton B20.

.. a trez czekam na merytoryczne odpowiedzi, a przypomnę, że pytałem o fundament...

merytorycznie:

nie ma takiej zaprawy

Panowie, jak już parokrotnie napisałem nie znam się na betonach, cementach i innych, szkoda że zamiast rad ( chocoaż parę rzeczywiście było ) zostałem wyśmiany, ale zanim następnym razem kogoś zbesztacie, wrzućcie najpierw w google temat i sprawdźcie - tym razem zrobiłem to za Was:

Żeby nie było więcej nieporozumień co do nomenklatury, chodziło mi o wylewkę betonową.

Pozdrawiam

mb123c, nie przejmuj się, tak już tutaj jest :wink: , ale dużo też można się dowiedzieć, nauczyć - to fakt niezaprzeczalny

Pozdrawiam

B20 nie sprzedają i nie sprzedawali, taka jakość betonu to tylko uzyskasz w betoniarni na budowie na to masz marne szanse. W workach B20 to byłby ciekawy wynalazek, szkoda że nieosiągalny, chociaż polak potrafi tylko trzeba do każdego worka dołaczyć jakiś agregacik i kręcić tym interesem w środku, coby nie zasechł i gdzie to trzymać w lodówce??

No to sie wyjaśniło -chodzi o wylewke betonową. Nakład pracy przy rozrobieniu tego jest prawie taki sam jak z rzeżbienia betonu w betoniarce ze zwiru piachu i cementu. Tona tego cuda 280 zł (o ile masz taniej nie wiem), a na m3 betonu potrzeba 1,5 tony (wg tego co tam pisze).Czyli wychodzi 420 m3 netto. I to przy całym kręceniu tego w betoniarce. Noo rewelacja.

Pozdrawiam

WYLEWKA BETONOWA cementowa - takie nazewnictwo przyjęto

a powinno sie to nazywac zaprawa cementowa do wykonania jastrychu /lub wylewek/

poniewaz jest to /podejrzewam/ piasek wymieszany z cementem i z czyms tam jeszcze nigdy nie zostanie betonem

zeby to cos osiagało klase B20 musiało by miec jeszcze kruszywa o wyższych frakcjach niz sam piasek i miec odpowiednia wytrzymałośc na sciskanie /np. bazaltowe, granitowe itp/

p.s.

podejrzewam, ze gdybys ten piach z cementem i czyms tam jeszcze rozmieszał w betoniarce i dodał do tego wapna - dało by sie na tym murowac

co do opłacalności - nie wypowiem sie ...