Lataren 04.07.2007 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Czy ktoś przed malowanie ścian mieszał unigrunt z wodą? Czy to coś daje w sensie zagruntowania ściany czy to tylko syzyfowa praca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.07.2007 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Jest to bardzo popularne w szczególności przy gruntach dobrych firm. Jeśli się maluje gruntem 100% to ściana potrafi się zeszklić i ciężko wtedy malować farbą... ślizga się jak po szkle. Ja na surowy gips (po szpachlowaniu) gruntuje najpierw gruntem z wodą w proporcji nawet 1:1 (mocny grunt). Tanie grunty 2:1 lub jeszcze mniej wody. Drugą warstwę daje rozcieńczonej farby... proporcje też uzależniam od "mocy" farby. Farbę do tego pierwszego malowania należy wybrać ze średniej półki.... żadne supermarketowe za 16zł/10l - to jest sama kreda bez lepiszcza więc jak się doda wody to zostaje już tylko kreda a ta się nie trzyma ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 04.07.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Jest to bardzo popularne w szczególności przy gruntach dobrych firm. Jeśli się maluje gruntem 100% to ściana potrafi się zeszklić i ciężko wtedy malować farbą... ślizga się jak po szkle. Ja na surowy gips (po szpachlowaniu) gruntuje najpierw gruntem z wodą w proporcji nawet 1:1 (mocny grunt). Tanie grunty 2:1 lub jeszcze mniej wody. Drugą warstwę daje rozcieńczonej farby... proporcje też uzależniam od "mocy" farby. Farbę do tego pierwszego malowania należy wybrać ze średniej półki.... żadne supermarketowe za 16zł/10l - to jest sama kreda bez lepiszcza więc jak się doda wody to zostaje już tylko kreda a ta się nie trzyma ściany... No nie wiem... Już kilka razy korzystałem z preparatów gruntujących bez rozcieńczania i zawsze po wyschnięciu mają chropowatą powierzchnię. Nie mam pojęcia czemu miałoby się po tym cokolwiek ślizgać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adozet 04.07.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 może po prostu trzeba czytać dokładnie to , co napisał producent na opakowaniu ? no i nauczyć się w końcu i zapamietać , że nie ma dobrych i bardzo tanich materiałów ( w tym i gruntów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.07.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Zawsze należy stosować grunt referowany przez producenta farby. Inaczej pretensje można mieć wyłącznie od siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 04.07.2007 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Zrobiłem coś takiego:- papier ścierny usunałem z grubsza zabrudzenia ze ściany (która jest pomalowana)- rozcienczonym gruntem (tak na tzw oko do 3 litrów wody dolałem gruntu tyle ile mi się polało)- szczotka i umyłem ściany po skonczeniu i wyschnieciu też takim samym gruntem odmierzanym bez proporcji wymalowałem ściany i zobaczę dziś jaki będzie efekt - kupiłem UNIGRUNT Atlasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 04.07.2007 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 A co do najtańszej farby to do pierwszego malowania czasem ją stosuje ale nie biorę najtańszej tylko taką pare złotych droższą ostatnio nota-bene będą w markecie budowlanym miałemn kupić marketową farbę ale była jedynka w promocji więc kupiłem ją.A jak rozcieńczacie farbę ja lepie wody tak na czuja- do pierwszego malowania a do drugiego czasem\ nawet nie rozcieńczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.07.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 może po prostu trzeba czytać dokładnie to , co napisał producent na opakowaniu ? no i nauczyć się w końcu i zapamietać , że nie ma dobrych i bardzo tanich materiałów ( w tym i gruntów ) Gdyby to było takie proste to życie byłoby piękniejsze! I mam rozumieć że taki sam grunt mam stosować do sypiącej się ściany gdzie trzeba wzmocnić podłoże, do wyszpachliwanej ściany twardym gipsem np. Dolina Nidy gdzie trzeba ją tylko odpylić i wyszpachlowanej ściany miękką szpachlówką typu Gipsar Uni gdzie też trzeba odpylić i dodatkowo wzmocnić szpachlówkę? Żaden producent nie jest zainteresowany by klient oszczędzał na materiale który on produkuje! Żaden producent systemów dociepleń nie napisze że ścianę z BK zamiast gruntować ich cudownym gruntem który produkują lepiej mocno zmoczyć wodą (porządnie z węża zlać). Do wiązania klej na bazie cementu potrzebuje wody i lepiej zwiąże gdy podłoże jest mokre. Ale wody we wiaderkach firmy nie sprzedają a grunt owszem i to za spore pieniądze... Więc Szanowni Inwestorzy stosujcie poprawki na zapewnienia i reklamę producentów! Przecież to jest gra o klienta i jego pieniądze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts