edytan 04.07.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witam, przeglądałam już kilka wątków o kuchni, rady tam umieszczone sporo pomagają w opracowaniu jej koncepcji. Zastanawia mnie jeszcze jeden "mebel kuchenny", czyli piekarnik.Obecnie mam sensoryczny Amica umiesczony pod płytą gazową.Gotując coś na płycie brzuchem, koszulką "udaje się" włączyć piekarnik.Poniewaz z piekarnika jestem w sumie zadowolona, to w nowej kuchni chciałam umieścić go na wysokości. Na początku myślałam o standardowej wysokości blatu. Po kilku wizytach w salonach kuchennych, stwierdziłam że przy moim wzroście (158cm) ta wysokość blatu to za wysoko. Fajnie widać przez szybkę, ale jak coś robić to niewygodnie. Chciałam więc go obniżyć (tak do połowy dolnych szafek).Jak myślicie wygodne to będzie?Żeby zajrzeć trzeba się schyilć, a jak się otworzy drzwi to są akurat na wysokości brzucha. Koleżanka mnie przestrzega, że mogę się poparzyć o drzwiczki. Co Wy na to?Jakia jest Wasze praktyka z piekarnikami na wysokościach - praktyczne to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 05.07.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Troche sie pogubilem... Chcesz podniesc wysokosc piekarnika czy obnizyc poziom blatu? Zakladam, ze podniesc montaz piekarnika.Ja mam na poziomie blatu, czyli dolna czesc piekarnika umieszczona jest na poziomie blatu. Jest to rewelacyjne umiejscowienie piekarnika. Ja co prawda jestem wyzszy. To co ci proponuje, to obnizyc (pod swoj wzrost) poziom blatu. Montujac wiec piekarnik na wysokosci blatu, relatywnie bedziesz miala piekarnik na tej samej wysokosci co ja. Pytania dodatkowe. Na jakiej wysokosci chcesz miec blat? Ja mam standardowo, ale nie pamietam teraz na jakiej (pewnie ok. 90 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytan 05.07.2007 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Faktycznie, trochę namieszałam Chodziło mi o wysokość taką jak na zdjęciu http://papermodels.pl/pictures/meb_now_5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 05.07.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Taka wersje, z twojego opisu, tez bralem pod uwage, ale wydawala sie dosc odwazna. No nie potrafie ci doradzic. Ciekawa jest. Mnie bardzo podoba sie przelamywanie linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytan 05.07.2007 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 U mnie o tyle byłoby to fajne, że ten półsłupek stałby prawie tuż obok wejścia do kuchni. Razem z lodówką, zamykałby przestrzeń szafkową kuchni.Nie będzie stwarzał "tunelu" wejściowego, jak mogłaby to zrobić lodówka, a jednocześnie przysłoni od salonu, ew. bałagan jaki może być w części roboczej kuchni.Coś w tym stylu:http://papermodels.pl/pictures/piekarnik.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 05.07.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Piekarnik na wysokosci blatu/dolna krawedz/ to za wysoko ,no moze dla dwumetrowca. Ergonomia mowi , ze piekarnik najlepeij zeby stal na takiej wysokosc abu po otwarciu drzwiczek mozna bylo zajrzec na gorna jego polke , bez schylania sie i stawania na palcach. Dla naszej szerokosci geograficznej i przy najczesciej stosowanej tutaj budowie piekarnika gorna krawedz panelu sterowania piekarnika powinna sie miescic pomiedzy 140 a 150cm od ziemi czyli dol piekarnika powinien byc na wysokosci ok 75-85cm. Przy Twoim wzroscie klapa piekarnika powinna byc zatem na wysokosci ok 125-130cm a wiec w dolnej granicy wysokosci czyli ok 75 cm nad podloga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytan 05.07.2007 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 2112wojtek - dzięki wielkie przymierzyłam sobie zaproponowaną przez Ciebie wysokość do obecnej kuchni te 75 cm od podłogi trochę się "nie łączy" z innymi liniami w kuchni - trochę za nisko w stosunku do blatu i trochę za wysoko w porównaniu do dolnej linii moich górnych szuflad. ale często tak bywa, że energonimia sobie, a linie meblowe sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 05.07.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 No niestety tak najczesciej bywa , ze trzeba pojsc na kompromis. Masz pole manewru ok +/- 5 do 8 cm, i cos za cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytan 05.07.2007 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 pewnie zejdzie troszkę na dół do poziomu pierwszej szuflady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts