Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie do końca rozumiem jakie masz wątpliwości? Marmur nadaje się jak najbardziej na obudowę kominka a kamień, który podałeś jest tak piaskowo-kremowy z widocznymi jakby ciemniejszymi napęknięciami (takie żyłki). Całkiem ładny.

Widziałem że w miejscach żyłek ma bardzo często ubytki. W firmie kamieniarskiej mówią że to się szpachluje i nie widać ale mnie to matrwi.

Boję się żeby nie pękał wzdłuż tych linii

Zastanawiam się nad płytą 2 cm - koszt i niezbyt ciężka :)

Mam nadzieję że będzie wystarczająco wytrzymała

A co z tym szpachlowaniem - czy to faktycznie działa i jest niewidoczne?

Płyta 2cm? Zależy jak duża i czy do czego przyklejona... Ja bym proponował jednak 3cm. Szpachlowanie czy też żywicowanie jak dobrze wykonane (a właściwie poler po nim) jest niewidoczne. Co do tego czy pomaga? Na pewno ułatwia utrzymanie kamienia w czystości...

Klejona do płyty kg i cegły (komin 50% długości płyty i obudowa kominka z KG drugie 50% --> jak na rysunku w mojej galerii)

Teraz jak mi powiedziałeś: zależy do czego klejona zacząłem się zastanawiać nad kwestią innej pracy komina i płyt KG pod wpływem temperatur :(

Chyba musze jeszcze sparwę przemyśleć dokładnie

Jak klejone na takiej powierzchni to OK. Zamiast płyt GK i wełny radzę użyć specjalnych płyt izolacyjnych do kominków. Są niepalne w całości, bardziej wytrzymałe i nie trzeba "bawić się" z wełną...