Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem nowa na forum i od kilku dni pilnie śledzę wasze wypowiedzi. Jedne mnie dobijają, inne podnoszą na duchu... Właśnie z moim ukochanym przymierzamy się do kupna działki i budowy domku. Niestety jesteśmy zdani wyłącznie na siebie i nie dysponujemy ogromną gotówką... Mam więc do was, doświadczonych budowniczych domków marzeń, pytanie. Czy uważacie, że wybudowanie takiego domku za 200 - 220 tyś. jest możliwe? :roll:

http://www.z500.pl/index.php?projekt=34&ogolne=1&lustro=0

A jeżeli tak, to ile to może potrwać?...

Będę bardzo wdzięczna za wasze opinie. I błagam nie piszcie tylko "NIE!" :wink:

https://forum.murator.pl/topic/82059-czy-uda-nam-si%C4%99-wybudowa%C4%87-ten-domek-za-200-220-ty%C5%9B/

.. starałam się wybrać najprostszy możliwy projekt: bez balkonów i udziwnień, dach dwuspadowy, 95 m2 powierzchni... jaka według Ciebie jest realna kwota za wykończenie tego domu?
Moim zdaniem za 200 tyś. stan surowy zamknięty da rade. Wykańczać środek możecie dłuugo. Zobacz domy drewniane, są tańsze i szybciej się stawia, ok miesiąca(zależy od wielkości).
Moim zdaniem za 200 tyś. stan surowy zamknięty da rade. Wykańczać środek możecie dłuugo. Zobacz domy drewniane, są tańsze i szybciej się stawia, ok miesiąca(zależy od wielkości).

Ja mam teraz stan zero domu 125+25 garaż. Kupione materiały (MAXy, dachówka beton, drewno, umowy z wykonawcami na surowy i dekarzem).

Surowy otwarty wyniesie mnie ok 160 (licze, że uda się 150). Gdybym nie popełnił błędów żółtodzioba budujacego pierwysz dom zaoszczędziłbym może z 10 000 na tym etapie. MAXy teraz tanieją więc może uda się jeszcze taniej komuś kto zacznie wczesną jesienią

Mam kilka ofert na okna (5 komór plastik) za 15 000 -18 000. Do tego brama garażowa i drzwi zewnętrzne. Moim zdaniem można zejśc z surowym zamknietym (nie popełniając moich błedów :wink: ) na 170-180 000.

A wyceny forumowiczów sa różne. Niektórzy z moim budżetem budują 200m2 i twierdzą, że się uda.

Witaj

Jestem pewien że wam się uda jednak w tm równaniu jest zbyt wiele zmiennych .Koszt działki robocizny materiałow to sa naprawdę często rozbierzności nawet 100% Ja jestem na etapie stanu surowego (gl 381 studio Atrium) wbrew wszystkim gdybaniom mam wtej chwili bydynek za ok 105 tyś (stan surowy bez działki i dodatkowych kosztów) jest piwnica dom 130mkw garaż Sąsiad wycenił mi" NA OKO" samą piwnicę czyli stan zero na 100 tyś narazie jest w błędzie mam nadzieję że tak zostanie bo wg niego na dom w stanie wykończonym trzeba 700 tyś .Na koniec rada nie bardzo przejmujcie się co kto mówi bieżcie za telefon i kalkulator szukajcie odpowiedzi w internecie czytać przeliczać kalkulować i wybierać od wyborów jakich dokonacie zależy koszt

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Witaj

Jestem pewien że wam się uda jednak w tm równaniu jest zbyt wiele zmiennych .Koszt działki robocizny materiałow to sa naprawdę często rozbierzności nawet 100% Ja jestem na etapie stanu surowego (gl 381 studio Atrium) wbrew wszystkim gdybaniom mam wtej chwili bydynek za ok 105 tyś (stan surowy bez działki i dodatkowych kosztów) jest piwnica dom 130mkw garaż Sąsiad wycenił mi" NA OKO" samą piwnicę czyli stan zero na 100 tyś narazie jest w błędzie mam nadzieję że tak zostanie bo wg niego na dom w stanie wykończonym trzeba 700 tyś .Na koniec rada nie bardzo przejmujcie się co kto mówi bieżcie za telefon i kalkulator szukajcie odpowiedzi w internecie czytać przeliczać kalkulować i wybierać od wyborów jakich dokonacie zależy koszt

... to daje dużo nadzieji :D wielkie dzięki!

Witaj

Gość M@riusz_Radom
stan surowy zamkniety za 200tys to sie zgodze. drugie tyle na wykonczenie - nie bedziecie chyba mieszkac bez tynkow

Mało, bez kozery powiem 500 000 PLN !!!! A może i 1 000 000 PLN

stan surowy zamkniety za 200tys to sie zgodze. drugie tyle na wykonczenie - nie bedziecie chyba mieszkac bez tynkow

Ja obstawiam 2 000 000

Ja obstawiam 2 000 000

Kto da więcej :D

Nefrytowa jedni powiedzą że tak inni że nie

Średnio raz w miesiącu jest tak dyskusja.

Sam z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda u mnie

Buduje cóś takiego

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f26270817525

Podliczyłem koszty: mapek, projektu, adaptacji, koparki, baraku, piasku/pospółki, betonu, bloczków, stali, desek, stempli, cementu, gwoździ (i tego typu drobiazgów), pustaków na ściany, cegieł, przyłączy prądu i wody, więźby, dachu+rynien, okien i robocizny za całość.

Uff...i tak pewnie o czymś zapomniałem

Wychodzi taki stan surowy prawie zamknięty (bez drzwi garażowych i wejściowych) - całość 126tys.

Ale stan zero był zrobiony jesienią 2006, materiał na ściany, cegły, piach, część stali i cementu też czekał od jesieni.

Musisz sama podjąc decyzje co robić, ale życze Ci powodzenia :D

Ja również uważam że za tą kwotę z wkładem własnej pracy, pomocą znajomych (w moim przypadku koparka) i rozsądkiem w wydawaniu kasy DA SIĘ wprowadzić na parter. Może ktoś wierzyć lub nie, ale mój domek (jak w avatarze) powierzchni użytkowej 103 m2 stan surowy otwarty kosztował 60 tyś (doliczona nawet żyłka budowlana :lol: ). Pewnie dużo też zależy od regionu kraju, ale są tacy nawet na tym forum, co pokazali że się DA.

Pozdr.Tomek.