KiZ 06.07.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Anisia Kiedys "zabije" Cie ta krotkowzrocznosc... Ja nie uważam, że to krótkowzroczność. Rrmi dosyć dobrze wytłumaczyła co miałąm na myśli, chociaż mnie nie zna. Swoją drogą nie zdziwiłabym się, gdyby w bardzo niedługim czasie jedna z naszych organizacji humanitarnych zechciała ratowac Afrykę przed Afryką, tak jak ratuje parę innych krajów. Jeśli uważasz, ze w Polsce jest tak dobrze, to zadzwoń do pierwszego lepszego MOPS-u i zapytaj ile mają pod opieką głodnych dzieci. Nie mówię o ich rodzicach alkoholikach. Z mieszanymi uczuciami, ale jednak stawiam na nacjonalizm. To, co się dzieje za naszymi płotami/ścianami to często dramaty niepojęte, również te najbardziej pierwotne - głód i wszechogarniająca nędza. W zestawieniu ze skutecznością pomocy krajom trzeciego świata uważam, że lepiej zajmijmy się swoim podwórkiem. Jak posprzątamy swój syf jako tako to potem zgrywajmy dobrych wujków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 06.07.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Markus Uwazam, ze warto zajmowac sie tym problemem i pomagac tam ludziom, nie organizacjom, tym bardziej rzadom, ale ludziom tam mieszkajacym. Pomaga sie nie tylko przeznaczajac jedzenie i pieniadze, ale oczywiscie to jest temat na o wiele dluzsza rozmowe. Masz dobre serce kobieto, ale nijak nie przystające do tamtejszej rzeczywistości. Podział na "złych" i "dobrych" jest bardzo płynny. Dzisiejsza ofiara jak tylko się naje i odzyska siły dzięki pomocy humanitarnej łapie za broń i ze zwierzyny zmienia się w myśliwego. Kobiety rodzą dzieci i od małego uczą je, że należy zabijać członków innego klanu bądź plemienia. Rządy to pojęcie wirtualne, dzisiaj rządem jest X, a jutro będzie nim Y. Armie nie zasilają przybysze z innego świata tylko rdzenni mieszkańcy. Żaden biały przybysz w historii Afryki nie wyrządził takiej krzywdy jaką wyrządza jeden czarny człowiek drugiemu czarnemu człowiekowi. Dokładnie tak. Choć nie byłem naocznym świadkiem, to w ostatnim czasie widziałem kilka dokumentów na ten temat w tv. Te dzieciaki mają tak przeżarte nienawiścią i żądzą krwi mózgi, że dosłownie dając mu jeść, musisz zwiewać bo jeśli się wzmocni i da radę nacisnąć cyngiel, to z rozkoszą rozłupie ci czaszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 06.07.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Anisia Kiedys "zabije" Cie ta krotkowzrocznosc... Ja nie uważam, że to krótkowzroczność. Rrmi dosyć dobrze wytłumaczyła co miałąm na myśli, chociaż mnie nie zna. Swoją drogą nie zdziwiłabym się, gdyby w bardzo niedługim czasie jedna z naszych organizacji humanitarnych zechciała ratowac Afrykę przed Afryką, tak jak ratuje parę innych krajów. Jeśli uważasz, ze w Polsce jest tak dobrze, to zadzwoń do pierwszego lepszego MOPS-u i zapytaj ile mają pod opieką głodnych dzieci. Nie mówię o ich rodzicach alkoholikach. Poprostu mamy inna perspektywe , nie uwazam, przeciez, ze nie nalezy pomagac ludziom w Polsce . Ale idac "krotkowzrocznym" tokiem rozumowania topniejace lodowce na Grenlandii, to rowniez nie nasz problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 06.07.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Ale idac "krotkowzrocznym" tokiem rozumowania topniejace lodowce na Grenlandii, to rowniez nie nasz problem... To zupełnie inna bajka ..... w tym przypadku szkodę wyrządzamy wszyscy i nas wszystkich ta szkoda dotyka. A tam jedno plemię wyrzyna drugie plemię, a po pewnym czasie zamieniają się rolami. Sęk w tym że oni nie mają ochoty usiąść na tyłku i negocjować. Jedni i drudzy z równie rewolucyjnym zapałem podrzynają gardła matkom, córkom i siostrom, tyle że nie swoim a przeciwnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 06.07.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Ale idac "krotkowzrocznym" tokiem rozumowania topniejace lodowce na Grenlandii, to rowniez nie nasz problem... To zupełnie inna bajka ..... w tym przypadku szkodę wyrządzamy wszyscy i nas wszystkich ta szkoda dotyka. A tam jedno plemię wyrzyna drugie plemię, a po pewnym czasie zamieniają się rolami. Sęk w tym że oni nie mają ochoty usiąść na no i negocjować. Jedni i drudzy z równie rewolucyjnym zapałem podrzynają gardła matkom, córkom i siostrom, tyle że nie swoim a przeciwnika. I tu sie mylisz niestety, no ale odsylam do lektury nt korzeni konfliktow w Afryce itp itd. A sama wlasnie udaje sie na urlop , wiec jesli temat nie zaginie w "czelusciach forum", za miesiac rozwine mysl , choc pewnie podam tylko linki - zmeczenie materialu wystepuje u mnie jesli chodzi o ten temat Ps zazdroszcze ludziom, ktorzy nie czuja sie odpowiedzialni za stan naszej planety (zarowno jesli chodzi o "smieci" jaki i wojny...) Howq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 06.07.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Ja wędruję z papierkiem albo ogryzkiem w garści nawet kilometr w poszukiwaniu kosza na śmieci, nigdy nie świecę niepotrzebnie światła (nawet jak nie ja za nie płacę), za wywóz śmieci płacę haracz MPO, a nie wywożę do lasu, nie używam dezodorantów w sprayu itp. I nie życzę sobie, żeby ktos mi mówił, że mam wszystko w d..., kiedy sama wiem, co powinnam mieć w d.. a co nie. Jeśli plemiona afrykańskie, azjatyckie czy jakiekolwiek inne chcą sie wyrzynać nawzajem, to niech się wyrżną. Aż zostanie tylko jeden, ostatni i juz nie będzie miał do kogo strzelać, chyba, że sobie w łeb.Na koniec pozwolę sobie zacytować długiego: Zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus na forum....... który będzie mówił innym jak mają żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 07.07.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 J Na koniec pozwolę sobie zacytować długiego: Zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus na forum....... który będzie mówił innym jak mają żyć. Mam nadzieje, ze to nie do mnie , Anisia, ja wyrazam swoje zdanie i jak zauwazylas nikogo od fajfusow nie wyzywalam poczytaj sobie moje posty, ze zrozumieniem, zaznaczylam, ze nie mam zamiaru nikomu narzucac swojego zdania, ani nikogo obrazac, czego i Tobie zycze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 07.07.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 zazdroszcze ludziom, ktorzy nie czuja sie odpowiedzialni za stan naszej planety (zarowno jesli chodzi o "smieci" jaki i wojny...) To mi zazdroscisz . Oto moja filozofia : wokol mnie panuje porzadek . Wojen tez nie urzadzam . Jezeli inni postapia podobnie , to bedzie czysto i bezpiecznie . Nie pozwalam tez nikomu wtracac sie w moje sprawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 07.07.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 zazdroszcze ludziom, ktorzy nie czuja sie odpowiedzialni za stan naszej planety (zarowno jesli chodzi o "smieci" jaki i wojny...) To mi zazdroscisz . Oto moja filozofia : wokol mnie panuje porzadek . Wojen tez nie urzadzam . Jezeli inni postapia podobnie , to bedzie czysto i bezpiecznie . Nie pozwalam tez nikomu wtracac sie w moje sprawy . Luc to nie bylo zlosliwe (choc niektorzy tak to odebrali ) i szczerze zazdroszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.07.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Luc to nie bylo zlosliwe (choc niektorzy tak to odebrali ) i szczerze zazdroszcze. Jeśli to nie było złośliwe, to nie jesteś fajfusem, ale trochę to tak wygląda jak w przysłowiu o pięści stole i nożycach... Ja tam sie poczułam dotknięta Twoimi wywodami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 07.07.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Mufka Jak masz jakis pomysl na zbawienie swiata , to dawaj . Chetnie podyskutuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 07.07.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Luc to nie bylo zlosliwe (choc niektorzy tak to odebrali ) i szczerze zazdroszcze. Jeśli to nie było złośliwe, to nie jesteś fajfusem, ale trochę to tak wygląda jak w przysłowiu o pięści stole i nożycach... Ja tam sie poczułam dotknięta Twoimi wywodami... Ty?? No Joshi, nie wiem czemu zupelnie. Ale w sumie jestem niewyspana. Sciagnieta do roboty (a mial byc urlop i pieknie). W kazdym razie nikogo nie mialam zamiaru urazic swoimi pogladami a wiem, ze sa extremalne, niepopularne itp itd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 08.07.2007 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Żaden biały przybysz w historii Afryki nie wyrządził takiej krzywdy jaką wyrządza jeden czarny człowiek drugiemu czarnemu człowiekowi. Nie sądzę, żeby to akurat moi przodkowie, ale wydaje mi się, że jadnak biali sporo namieszali w Afryce. Nie wydaje mi się, że wystarczy dbać o własne podwórko. O nasze podwórko też dbali inni i nie mam tu na myśli naszych wschodnich sąsiadów. Też wyciągaliśmy ręce po pomoc i ją otrzymywaliśmy. Nie chodzi mi o spłacanie jakiegoś długu... Mnie chodzi o nazwyklejsze ludzkie współczucie. Może to niepotrzebne, ale bez niego trudno na świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.07.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Żaden biały przybysz w historii Afryki nie wyrządził takiej krzywdy jaką wyrządza jeden czarny człowiek drugiemu czarnemu człowiekowi. Nie sądzę, żeby to akurat moi przodkowie, ale wydaje mi się, że jadnak biali sporo namieszali w Afryce. Nie wydaje mi się, że wystarczy dbać o własne podwórko. O nasze podwórko też dbali inni i nie mam tu na myśli naszych wschodnich sąsiadów. Też wyciągaliśmy ręce po pomoc i ją otrzymywaliśmy. Nie chodzi mi o spłacanie jakiegoś długu... Mnie chodzi o nazwyklejsze ludzkie współczucie. Może to niepotrzebne, ale bez niego trudno na świecie. Gwoli historycznej prawdy - to nie biały człowiek ganiał po dżungli i polował na czarnoskórych tylko ich pobratymcy, którzy handel żywym towarem z białą twarzą uważali za doskonały interes. Nie pochwalam okresu niewolnictwa, ale prawda jest taka, że umoczeni w ten proceder byli w ogromnym zakresie rdzenni mieszkańcy Afryki i są oni współwinni temu co się wydarzyło. My wyciągaliśmy ręce po pomoc, ale jednocześnie dawaliśmy z siebie wszystko żeby tą pomoc wykorzystać, a warszawiak nie strzelał do krakusa. Ot, taka drobna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 09.07.2007 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 warszawiak nie strzelał do krakusa. Ot, taka drobna różnica. No tu muszę się z Tobą zgodzić. Poza tym jednak wydaje mi się , że trudno oczekiwać, że dzieci, które są świadkami egzekucji i gwałtów na członkach swojej rodziny nie będą pałały żadzą zemsty... To chyba ich największa tragedia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.07.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Poza tym jednak wydaje mi się , że trudno oczekiwać, że dzieci, które są świadkami egzekucji i gwałtów na członkach swojej rodziny nie będą pałały żadzą zemsty... To chyba ich największa tragedia... No patrz, a jeńcy z obozów i dzieci rozstrzelanych jakoś nie poszli mordować berlińczyków... Czyli chyba można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts