mialek 08.07.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Jak dużo tańszy jest dach dwuspadowy od np. kopertowego. Czy różnica w cenie jest bardzo istotna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.07.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Napisz czym kryjesz. W przypadku blachy i dachówki w dwuspadowym brak jest cięcia i w związku z tym nie ma odrzutów. W kopertowym są 4 szeregi gąsiorów a nie ma dachówek skrajnych (obróbki blacharskiej). W dwuspadowym zaś jest długi przez cały budynek szereg gąsiorów i 4 szeregi skrajnych. Przy kopertowym rynny wzdłuż każego boku dachu, przy dwuspadowym tylko z dwóch.Przelicz z cennikiem ceny mb tych elementów i odpowiedź już masz. Niemniej sądzę, że różnica nie będzie duża. Oczywiście jest jeszcze kwestia ceny wykonania więżby i drewna. Tutaj także nie powinno być specjalnych różnic. No może trochę mniej drewna na kopertowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 08.07.2003 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Srednio można przyjąć cena materiału=cenie robocizny. Jeśli dach jest bardzo fikuśny cena wzrasta. Cena robocizny to jedno a eksplatacja to drugie. Im bardziej wyszukany dach tym więcej możliwości jego uszkodzenia. Oczywiście wiadomo można zrobić jakieś dodatki w dachu ale niezbyt wiele by załamań płaszczyzn było niezbyt dużo. Ja mam dach dwuspadowy. U mijego sąsiada pokrycie dachu kosztowało około 20 000 zł i robiło to dwie ekipy. Bardzo teraz żałuje że taki dach zrobił. Każde okno oddzielna lukerna.Ma tych okien osiem. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 08.07.2003 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Srednio można przyjąć cena materiału=cenie robocizny. Jeśli dach jest bardzo fikuśny cena wzrasta. Cena robocizny to jedno a eksplatacja to drugie. Im bardziej wyszukany dach tym więcej możliwości jego uszkodzenia. Oczywiście wiadomo można zrobić jakieś dodatki w dachu ale niezbyt wiele by załamań płaszczyzn było niezbyt dużo. Ja mam dach dwuspadowy. U mijego sąsiada pokrycie dachu kosztowało około 20 000 zł i robiło to dwie ekipy. Bardzo teraz żałuje że taki dach zrobił. Każde okno oddzielna lukerna. Ma tych okien osiem. Pozdrawiam, Czy dach Twój i sąsiada jest porównywalny wielkością ? A ile dla porównania Ty dałeś za dach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 08.07.2003 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Napisz czym kryjesz. Dachówka cementowa lub ceramiczna. Jeszcze dokładnie nie wiem. Oczywiście jest jeszcze kwestia ceny wykonania więżby i drewna. Tutaj także nie powinno być specjalnych różnic. No może trochę mniej drewna na kopertowy. Czy ja dobrze zrozumiałem. W dachu kopertowym konstrukcja jest tańsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 08.07.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Tak powierzchnia dachu jest porównywalna jeśli chodzi o gabaryty bryłowe. Ja zapłaciłem 5 000 zł z podbitką, rynnami i rurami spustowymi oraz okna dachowe 4 i wyłaz dachowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.07.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Mialek- w kopertowym masz 4 długie krokwie skrajne do których dochodzą od murłaty krowie (belki) o zmiennej (rosnącej) długości. W dwuspadowym masz wszystkie krokwie jednakowej (maksymalnej) długości i tu może być różnica w m3 drewna.Przy dachówce w kopertowym będziesz miał straty w postaci odrzynów dachówki (nie każdy odrzyn da się przełożyc na lustrzane odbicie) Ponadto ekipa raczej policzy sobie więcej za cięcie. Przy dwuspadowym tych problemów nie ma. Brak cięcia i odpadów, robota szybciej idzie. To co napisął tczarek dotyczyło wzrostu kosztów ze względu na lukarny. O lukarnach u siebie nic nie napisałeś. Czyli byc może ten problem Ciebie nie dotyczy. Mnie żona namówiła na jedną lukarnę. Co tak skomplikowało i tak już bardzo skomplikowany dach i zaowocowało wzrostem kosztów o ok 5000 zł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts