Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytam i czytam forum i szukam info o kominach. Wiem, że schiedel jest dobry, ale też ma dobrą cenę. Jest może jego jakiś odpowiednik, który by zatrzymał troszkę gotówki w portfelu. Mamy zamiar palić miałem.
https://forum.murator.pl/topic/82077-wyb%C3%B3r-systemu-kominowego-schiedel-czy-jaki%C5%9B-inny/

teraz te ceny sa przybliżone...

poza schiedel, leier są też presto (odłam schiedla właśnie) IBF, Zapel itd...

Też właśnie zamawiam - ostatecznie chyba jednak schiedel najdłużej na rynku, sprawdzony i nie droższy od innych (czego się spodziewałam)

Ja mam 2 kominy spalinowe (kominek i eko-groszek) i dwa wentylacyjne. Wyjdzie ok 7 tys...

Mi polecono system Zaptela.

3 kominy po 7-8m (2 kan. dymowe, 8 kanałów wentylacyjnych)

w cenie 3 tys.

Tyle, że zamiast wełny stosuję keramzyt.

Podobno też jest dobrym izolatorem.

Ja będzie działał - nie wiem - liczę, że dobrze

A ja NIE polecam kominow IBF. Nie dosc, ze dotarly do mnie z duzym opoznieniem, to na dodatek niekompletne i teraz musze sie uzerac z reklamacjami, gdy komin stoi w polowie wymurowany

Proponuję zmienić dostawcę - to nie wina producenta, że dystrybutor dał ciała. Podejżewam, że do jakości materiału nie masz zstrzeżeń.

Nie bronię tutaj IBF'u - ja budowałem z cegły pełnej.

A ja NIE polecam kominow IBF. Nie dosc, ze dotarly do mnie z duzym opoznieniem, to na dodatek niekompletne i teraz musze sie uzerac z reklamacjami, gdy komin stoi w polowie wymurowany

Pytanie dotyczyło jakości kominów a nie kompetencji sprzedawcy.

My mamy kominy IBF i nic im nie brakuje. Zamawialiśmy w lutym komin fi 200 z wentylacją 8 mb i fi 160 z wentylacją 7 mb - koszt 4 400. Ile od tego czasu podrożało, nie mam już rozeznania.

Proponuję zmienić dostawcę - to nie wina producenta, że dystrybutor dał ciała. Podejżewam, że do jakości materiału nie masz zstrzeżeń.

Nie bronię tutaj IBF'u - ja budowałem z cegły pełnej.

Co do jakosci nie mam zastrzezen, ale kwestia terminu dostawy i brakow lezy po stronie IBF. Dostawa byla opozniona problemami IBF z zaopatrzeniem w keramzyt. Najgorsze jest to, ze swoje problemy ukrywali oni przed calym swiatem zamiast uczciwie poinformowac. Braki tez ewidentnie po ich stronie, bo palety przyjechaly na plac budowy nienaruszone i zafoliowane. Braki musialy byc na etapie pakowania kominow w fabryce.

ja kupiłem komin firmy krasiccy ( http://www.smbkrasiccy.com) jeszcze nie uzywany ale muruje go i wyglada ok.ceramike ma z niemiec.cena tez bardzo przyzwoita.

a ta firma to wogóle jest? link nie działa

co z ta plewa

ja kupiłem komin firmy krasiccy ( http://www.smbkrasiccy.com) jeszcze nie uzywany ale muruje go i wyglada ok.ceramike ma z niemiec.cena tez bardzo przyzwoita.

a ta firma to wogóle jest? link nie działa

nie wiem czemu strona ich nie dziala...bo niedawno jeszcze dzialala.

ale komin ich polecam!

co z ta plewa

przy okazji, jaki wkład stosujecie do kotłów na ekogroszek? Przeznaczony do kotłów na paliwo stałe, czy gazowych? Kotły na ekogroszek mają niską temperaturę spalin i może dojść do kondensacji jak przy kotłach np. gazowych i konieczne jest odprowadzenie skroplin.