Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia w ogrodzie - piec do pizzy chleba

Recommended Posts

• 2 months później...

Kochani, marzę o takim piecu, i grillo- wędzarni, i kuchni z fajerkami czyli: full- wypas kuchnia letnia

Pokazujcie, co już macie i swoje inspiracje! Uczmy się, jak zdrobić idealną letnią kuchnię.

Rzucam temat: zielnik przy kuchni letniej

Wyobraźcie sobie rozmaryn, macierzanka do wędzonych potraw i bazylia z rukolą do sałatek. :lol:

Slow food jest naprawdę fajnym pomysłem...

Piec chlebowy wybudowalem znajomemu w zeszlym roku i wszystko dziala i gosc zadowolony jak nie wiem co :lol: . W kazdą środę odbywa się uroczyste pieczenie chleba dla wszystkich znajomych. Facet mieszka sam i ma mnóstwo czasu. Nagrzewa piecyk z rana do... nie pamiętam, chyba 180* i pieką pierwszą serię chleba, potem drugą,potem jakieś ciacho, a potem jeszcze jakieś mięcho jak nie mają dosyć :D . A na koniec do pieca włożyć można drewno żeby się suszyło na następny raz, albo grzyby suszyć czy sam nie wiem co. Na drugi dzień na piecu ma jeszcze 60*. Kiedyś też sobie coś takiego wybuduję jak już bedę miał więcej czasu, bo koszt w sumie nie wielki a radochy co nie miara :wink:

Piec chlebowy wybudowalem znajomemu w zeszlym roku i wszystko dziala i gosc zadowolony jak nie wiem co :lol: . W kazdą środę odbywa się uroczyste pieczenie chleba dla wszystkich znajomych. Facet mieszka sam i ma mnóstwo czasu. Nagrzewa piecyk z rana do... nie pamiętam, chyba 180* i pieką pierwszą serię chleba, potem drugą,potem jakieś ciacho, a potem jeszcze jakieś mięcho jak nie mają dosyć :D . A na koniec do pieca włożyć można drewno żeby się suszyło na następny raz, albo grzyby suszyć czy sam nie wiem co. Na drugi dzień na piecu ma jeszcze 60*. Kiedyś też sobie coś takiego wybuduję jak już bedę miał więcej czasu, bo koszt w sumie nie wielki a radochy co nie miara :wink:

A czy mógłbyś udostępnić plany takiego pieca i krótki opis budowy? Mąż by taki mi postawił, a mamy gospodarstwo agroturystyczne i byłoby to sporą atrakcją - nasz stary piec chlebowy, poniemiecki, niestety już nie nadaje się do użytku i brak mu wielu fragmentów konstrukcji - nie umiemy go odtworzyć. Pliiiissssss!!!! Na priva!!!!! Pliiiiiiissssss! :D

Moje obecne marzenie dotyczące "komturii" to postawienie kuchni węgłowej z piecem chlebowym. Dokładny opis był w Domu Letnim Muratora, ale brak fachowców. Sam nie czuję się na siłach. 20 prawie lat pracowałem w piearni jako technolog... chyba umiem upiec chleb. :D

http://foto.onet.pl/gljnr,twgpc8wkkwt8,bqft1,u.html

Trochę późno już,ale to są te fotki pieca o którym pisałem. Tylko cos nie umiem ich wkleić na forum :D , chociaż pozmniejszałem do 50 - 70 kB. Dzisiaj wygląda to wszystko dużo lepiej, bo i murek skończyłem i kostka i piec obrobiony i nie ma już dziury w ścianie. Wtedy to była jedna wielka budowa :lol: . Mniej więcej tak to wygląda. Teraz pewnie zrobiłbym ten piec inaczej, bo niektóre rzeczy można udoskonalić. Ale i tak radoche niesamowitą mają, bo nikt w okolicy tego nie ma i w czasie pieczenia zapach niesamowity na całą okolicę 8) .

• 1 year później...