Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia w ogrodzie - piec do pizzy chleba


Recommended Posts

U mnie powoli takie marzenie się realizuje, wędzarnia to już jest, w sumie od początku "przeprowadzona" z poprzedniego miejsca zamieszkania, za rok będę juz urzędować w letniej kuchni a potem jeszcze i piec chlebowy powstanie. Kuchnia letnia będzie z westfalką, zaopatrzę ją w podstawowy zestaw naczyń, żeby nie latać z garami na trasie dom-ogród. Kuchnia letnia będzie na upartego do użytku całorocznego, bo na nią przeznaczyliśmy część parteru w budowanym w tym roku budynku gospodarczym. To miał być schowek na wszystko, ale rysując przez cała zimę jakby tu najlepiej rozwiązać wnętrze tego budynku, dołożyliśmy komin między garażami a tym pomieszczeniem i będzie kuchnia! Drzwi z kuchni prosto na ogród, zrobimy przy wyjściu taras obsadzony pnączami, będzie rabata ziołowa i wszystko pod ręką:-)

 

Na razie jednak czekam na tynkarzy, którym praca idzie jak krew z nosa a przed zimą chcemy skończyć tynki wewnętrzne, wstawić wrota garażowe i drzwi wejściowe, zimą mąż sam będzie wykańczał w środku, wiosną elewacja, tarasik i ruszam do gotowania:-)

 

pozdrawiam

Basia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 years później...
Budowa własnego pieca do pizzy jest świetnym pomysłem. Ważne są odpowiednio dobrane materiały wysokotemperaturowe oraz odpowiednio dobrane podłoże. Jednak rynek oferuje obecnie duży wybór już gotowych pieców. W zależności od potrzeb i ilości miejsca możemy wybrać taki model, który pomieści nawet do siedmiu pizz czy bochenków chleba. Piece marki Vitcas wykonano ze specjalnych materiałów ognioodpornych, które wytrzymają temperatury dochodzące nawet do 1400 ℃. Dzięki temu, szybko można osiągnąć bardzo wysoką temperaturę, a przy tym zużyć mniej drewna i uzyskać szybszy wypiek. Dodatkowo ich zaletą jest szybki i stosunkowo łatwy montaż, ponieważ całość konstrukcji została wykonana z pojedynczych elementów.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 months później...

Przymierzam się do budowy pieca do pieczenia pizzy i chleba.Zdobyłem okazyjnie cegłę z rozbieranego dużego komina przemysłowego.

Cegłą tą wyłożony był środek w dolnej część komina.Jest bardzo twarda i widać odporna na temperaturę.Nie wiem czy to cegła szamotowa czy jakaś inna.

Jak myślicie będzie odpowiednia na wyłożenie środka pieca? O odporność na temperaturę jestem spokojny ale czy będzie się odpowiednio nagrzewać i trzymać temp?:confused:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 months później...
Jak by można było to jaki koszt takiego pieca
Piec chlebowy wybudowalem znajomemu w zeszlym roku i wszystko dziala i gosc zadowolony jak nie wiem co :lol: . W kazdą środę odbywa się uroczyste pieczenie chleba dla wszystkich znajomych. Facet mieszka sam i ma mnóstwo czasu. Nagrzewa piecyk z rana do... nie pamiętam, chyba 180* i pieką pierwszą serię chleba, potem drugą,potem jakieś ciacho, a potem jeszcze jakieś mięcho jak nie mają dosyć :D . A na koniec do pieca włożyć można drewno żeby się suszyło na następny raz, albo grzyby suszyć czy sam nie wiem co. Na drugi dzień na piecu ma jeszcze 60*. Kiedyś też sobie coś takiego wybuduję jak już bedę miał więcej czasu, bo koszt w sumie nie wielki a radochy co nie miara :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...