kania 04.07.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Mam właśnie taką ziemię w ogrodzie i wiele moich pomysłów na rabaty rozbija się o ten przykry (?) fakt. Dodaję trochę torfu, kory i dobrze rosną mi np. iglaki, pierisy, wrzosy ale chciałabym skomponować też jakieś rabatki z kwiatkami, bylinami... Czy ktoś mógłby mi poradzić gdzie szukać zestawienia roślin, które nadają się na taką glebę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 04.07.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 jak bardzo ta glina jest kwaśna, ja an swojej działeczce w momencie gdy ja kupiłem miałem coś z czego mozna było garnuszki lepić, po kilku latach uprawy troszkę zmiękła, choć nadal po deszczu.. ehhto co sam sprawdziłem: malwy, jeżówki, orliki, rudbekie, niecierpki, stokrotki! ślazówki, paprocie, tojeść kropkowana, rdesty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 04.07.2007 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 No nie badałam dokładnie odczynu ale sądzę po tym, co dziko rośnie. Bratek polny, skrzyp, trawnik (szumna nazwa ) z mchem, grzybki przy brzozach. Działka jest w sąsiedztwie iglastego lasu z brzozami... bankowo mam kwaśną ziemię. Chciałam mieć np. powojniki ale chyba nic z tego... Dziękuję paskud za podpowiedź. Ucieszyłam się zwłaszcza z jeżówek, bo bardzo mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.07.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Powojniki lubią wapienną glebę, więc po prostu zbadaj odczyn, kup dolomit, wybierz ziemię, przekop z piechem i dolomitem, w dołku zrób drenaż i sadząc zasypuj przemieszaną już glebą. Wapnując dolomitem, uzdatniając piaskiem lub kompostem możesz zmienić ph na całych grządkach, ale trzeba pamiętać o okresowych kontrolach ph, by7 wapniolubna miały odpowiedni odczyn gleby. Rośliny na rózne gleby - duuuży wykaz :http://ogrod.to.jest.to/ogrody/zestawie.htm lub gdy się nie otwiera to kopia :http://209.85.135.104/search?q=cache:YSz1SS-Gyz8J:ogrod.to.jest.to/ogrody/zestawie.htm+zestawienie+ro%C5%9Blin+na+gleby+kwa%C5%9Bne&hl=pl&ct=clnk&cd=1&lr=lang_pl&client=operNa gleby kwaśne ...klon palmowy Acer palmatumklon czerwony A. rubrumolcha czarna Alnus glutmosamodrzewnica pospolita Andromeda polifoliaberberys Thunberga Berbens thunbergiibez koralowy Sambucus racemosabrzoza niska Betula humilisbrzoza karłowata Betula nanabrzoza omszona Betula pubescenswrzos pospolity Calluna vulgarisirga Cotoneaster sp. szczodrzeniec wczesny Cytisus xpraecoxgolteria Goultheriaoczar Hammamelis sp.hortensja Hydrangea sp.bagno pospolite Ledum palustreleukotoe, kiścień Leucothoe sp.magnolia Magnolia sp.pieris Pieris sp.różanecznik Rhododendron sp.róża pomarszczona Rosa rugosawierzba Salix sp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 04.07.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 powojniki wielkokwiatowe to tak sobie, ale formy dzikie proszę bardzo. a glina ze swojej natury zazwyczaj nie ma pH obojętnego - wilgotna gleba sprzyja powstaniu warunków beztlenowych i zaburza procesy fizjologiczne trwające w glebie, do tego odznacza się duża sorpcją- zatrzymuje wiele kationów i anionów. Większość gleb w Polsce jest lekko kwaśnych, a co do recepty na rośliny jest ona tylko jedna - próbuj! A sprawdzisz co dobrze rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 04.07.2007 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Hanka, dzięki za linka!!! Właśnie czegoś takiego szukałam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 04.07.2007 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Paskud (no nie przechodzi mi ten nick przez palce ), wolę uniknąć rozczarowań, dlatego chciałam ustrzelić rośliny-pewniaki. Może uda mi się taką ziemię wykorzystać jako atut? Twoje doświadczenie też niecnie wykorzystam - dziękuję, że się się nim ze mną podzieliłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 04.07.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Powojniki lubią wapienną glebę, więc po prostu zbadaj odczyn, kup dolomit, wybierz ziemię, przekop z piechem i dolomitem, w dołku zrób drenaż i sadząc zasypuj przemieszaną już glebą. Wapnując dolomitem, uzdatniając piaskiem lub kompostem możesz zmienić ph na całych grządkach, ale trzeba pamiętać o okresowych kontrolach ph, by7 wapniolubna miały odpowiedni odczyn gleby. Rośliny na rózne gleby - duuuży wykaz : http://ogrod.to.jest.to/ogrody/zestawie.htm lub gdy się nie otwiera to kopia : http://209.85.135.104/search?q=cache:YSz1SS-Gyz8J:ogrod.to.jest.to/ogrody/zestawie.htm+zestawienie+ro%C5%9Blin+na+gleby+kwa%C5%9Bne&hl=pl&ct=clnk&cd=1&lr=lang_pl&client=oper Na gleby kwaśne ...klon palmowy Acer palmatum klon czerwony A. rubrum olcha czarna Alnus glutmosa modrzewnica pospolita Andromeda polifolia berberys Thunberga Berbens thunbergii bez koralowy Sambucus racemosa brzoza niska Betula humilis brzoza karłowata Betula nana brzoza omszona Betula pubescens wrzos pospolity Calluna vulgaris irga Cotoneaster sp. szczodrzeniec wczesny Cytisus xpraecox golteria Goultheria oczar Hammamelis sp. hortensja Hydrangea sp. bagno pospolite Ledum palustre leukotoe, kiścień Leucothoe sp. magnolia Magnolia sp. pieris Pieris sp. różanecznik Rhododendron sp. róża pomarszczona Rosa rugosa wierzba Salix sp. ok, ale jak w temacie rabatki z kwiatkami i bylinkami.. to ja tutaj tylko dwie pozycję widzę, wiec temat ciągle otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 04.07.2007 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Tak, tak, ja też nadal czekam na propozycje z kwiatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 04.07.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 jakoś z pośpiechu czy sklerozy zapomniałem o: konwaliach, astrach wieloletnich, floksach [płomykach], dąbrówce rozłogowej, tojeści rozesłanej, rdeście sachalińskim, choć trudno zakwalifikować to jako kwiat, no dobra chwast to też bylina, wiec pasuje; dzwonki brzoskwiniolistne, nagietki, chabry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts