Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malkontent w domu z bali - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

o 000000000000000000 ...

SZOP ma zoo !!!!!!!!!!!!!

z ciekawosci..... czy Twoje kocury śpią w domu?? mamy tylko 1szt, ale daje mi sie we znaki jak ..........., śpi w domu - niestety, i o np. 4 lub co pare tygodni zmienia na 5 budzi nas aby mu otworzyć drzwi-..w przeciwnym razie skacze po klamkach i sam sobie otwiera......

CUDNE KOTY,... najpiekniejszy ten biały!

3 alarmy w na parterze??! niezly program,.

to moze tez powinnam (u nas za kare) wsadzic kocura do łazienki (ale wcześniej wykręcić klamki z drzwi i okna) ciekawe czy załapie o co chodzi,

tez uważam ze kot/pies powinien miec stale miejsce w domu, a nas to taki JASIO wedrowniczek, zdarza mu sie i w nasze pielesze zawędrowac,...-poza otwieraniem klamek to gubi tak sierść ze widać gdzie przesypia,..

ale jak teraz doroslego kota nauczyć ze dany kąt/pomieszczenie to jego pomieszczenie!- za poźno chyba....

ale podziwiam za Twoj dobrobytek- ile to trzeba sie nalatać przy samym myciu misek,no ale i pociecha wielka..!!

• 2 weeks później...
  • 11 months później...
  • 2 weeks później...

Kominek piękny:) zainspirował mnie do zmiany planów:) bo u nas na razie ciągle taka bida nie dokończona, tzn kafle są, ale czegoś mu brak jeszcze, reszta szarosć ;) nie zdradził Ci ten leśny lud jak to dokładnie wykonał, tylko o inspiracje prosze, nie zamierzam kopii ropbić ;)

Pozdrawiam

• 9 months później...
  • 8 months później...

A ja witam w 2012 :) Czy możesz zdradzić jak z perspektywy czasu zachowują się bale impregnowane solami boru ? Mój domek stawiany przez Logsa w październiku po zimie pokrył się w kilku miejscach czarnym grzybkiem. Oczywiscie mozna go usunąć, ale zastanawiam się na ile wymywalne sole są skuteczne. Nie wiem też czy sole chronią przed szarzeniem drewna.

Druga sprawa to podbitka - czy była przybijana bezpośrednio do krokwi, zwłaszcza ta wzdłużna pod okapem ? Interesuje mnie tez jak rozwiązałeś sprawę wentylacji dachowej. Czy w podbitce masz kratki wentylacyjne ? Pzdr

• 1 month później...

Lekko zszarzały. W pierwszym roku jesienią też wylazła mi czarna pleśń na północno-wschodniej ścianie - przyczyna wg mnie prozaiczna na balach zostały trociny i pył drzewny, które stanowiły doskonałą pożywkę dla pleśni. Umyłem to szarym mydłem i po kłopocie. Więcej się nie powtórzyło. Elewacja na dzień dzisiejszy wygląda (ma kolor) jak na ostatnim zdjęciu domu w dzienniku.

Podbitka nad okapem przybita jest do krokwi. Nie robiłem kratek wentylacyjnych, jest tam tyle nieszczelności, że kratki to wg mnie to kwiatek do kożucha. Zrobiłem za to w podbitce poziomej w każdym rogu włazy, dzięki czemu mogę tam się wśliznąć (mam konstrukcję leptosomatyczną) jeśli jest taka potrzeba.

• 4 months później...

Witam się po raz pierwszy :)

Gratuluję cudownego domu :) szczerze mówiąc nie są to zupełnie moje klimaty ale jestem pełna podziwu i zachwytu. Zarówno domek jak i jego wnętrze... są piękne :)

Podobno w niedalekiej przyszłości w naszym sąsiedztwie ma powstać taki dom, jeśli będzie równie piękny jak ten to miło będzie na niego spoglądać :yes:

Pozdrawiam serdecznie

• 3 weeks później...