Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malkontent w domu z bali - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przejawów przegrzewania nie stwierdziłem :D

Kominy obrabiali mi dekarze blachą systemową płaską, podobnie jak deski wiatrowe. Ahi ma taką z posypką (0,4x2,5m).

Okna połaciowe mam dwa: jedno klatka schodowa, drugie łazienka.

Jutro wrzucę rozkład pomieszczeń

hej..

muszę się pochwalić...jak zobaczylam Twoje pierwsze zdjęcie..i te charakterystyczne bale-..to normalnie mogłam się założyć ze to RT...

ale widzę że tak daleko od swojej teori też nie byłam, wkońcu obaj Panowie pobierali tą samą szkołe!!!

no to teraz będziemy Ciebie męczyć niesamowicie...- (..sam chcialeś ;)....

może wrzucisz swój projekt?? jestem bardzo jego ciekawa..... ,

czy jest już coś w środku Twego domku co teraz byś przestawił, zwiększył/zmniejszył i poprostu zrobił inaczej??- co takiego????

od której strony masz taras?? w takim razie ile musiałeś czekać na tego Brata Krzysztofa- był dostępny niemalże od ręki czy jak???

Bale... Moje marzenie... Gdyby było mnie stać, natychmiast bym postawiła sobie dom z bali... Pisz, kurna, więcej, bo może kiedyś nazbieram na taki, to będę wiedziała... Gratki, bo myślę, że masz wspaniały dom! :D

No stary - pięknie to wygląda :o I ten sufit z nieobrzynanych desek. Byłem w domu z bali, gdzie były na suficie płyty GK - koszmar :evil:

Podoba mi się też twoje rozwiązanie z podwójnym przejściem do salonu. Szkoda tylko, że te rzuty mają taką małą rozdzielczość

I pomyśleć, że za 1,5 miesiąca będę miał podobny stan...

Ptanie: Ile czasu Krzysiek był na budowie, kiedy robił wykończenie? Czy te ściany szczytowe po posmarowaniu tym impregnatem, stały się bardziej podobne kolorystycznie do bali?

Do ANNNJI

Nic byśmy nie przestawiali - przestawialiśmy na etapie projektu nożem, widelcem i tłuczkiem do ziemniaków (ja widelcem a żona nożem i tłuczkiem) od tego czasu zrobiłem się taki jakiś rozlazły. :oops:

Tak naprawdę to jeszcze nie ma tarasu - trwają negocjacje, ale jest wyjście na taras (ściana południowo - zachodnia).

Praktycznie od razu rozpoczął budowe ale umowę to myśmy podpisywali w styczniu 2006.

Do kasi_słoneczka

Dlaczego dozuję wyjaśniłem wyżej.

Jakie mają dzisiaj ceny nie wiem - to już prawie 1,5 roku jak podpisałem umowę, ponadto Pan Krzysztof budował zgodnie z tym co ustaliłem z Panem Romanem. Namiary puszczę na priv.

Do dompodsosnami

Dziękuję :D

Do Radekkow

Nie pamiętam dokładnie ale coś 6-7 tygodni. Ściany szczytowe po zaimpregnowaniu miały kolor kanarkowy co było powodem do rozpaczy i tylko moja wytrwałość i niezłomny charakter (i lenistwo) nie doprowadziły do próby targnięcia się na życie. Po miesiącu kolor ustabilizował się i jest podobny do ściany z bala.

Witam :p domek super chciałabym nawiązać współpracę w celu wymiany doświadczeń. Obecnie jestem na podobnym etapie budowy jeśli zdjęcia są aktualne też mam stan surowy zamknięty z okrąglaka. Obecnie poszukuję dobrego preparatu do wewnątrz- liczę na pomoc, ewentualnie podpowiedź

Now widzę, że wszystko udało Ci się ładnie dograć :D Może i ja urządze Sylwestra w domku :D. Podoba mi się, że kominek robisz pośrodku salonu i te bale na ganku i to oświetlenie domku :D

I konkretne pytania - jakie ogrzewanie zrobiłeś? Czym jest pokryta podłoga tam gdzie podłogówka? Czy Twoje ekipy "wysokotechnologiczne" pracowały równolegle? Czy od razu impregnowałeś bale od zewnątrz?

Pozdrawiam i trochę zazdroszczę :D

Ogrzwanie u mnie to podłogówka na całym parterze i kaloryfery na poddaszu.

Podłoga na całym parterze wyłożona kamieniem, jak to wygląda - jest zdjęcie w dzienniku.

Ogrzewanie mam zorganizowane w ten sposób, że podstawowym źródłem ciepła jest piec gazowy, jak jestem w domu rozpalam kominek z płaszczem wodnym, gdy temperatura w płaszczu osiąga 45 stopni piec przestaje grzać (steruje tylko podłogówką) a kominek załatwia C.O. i grzeje ciepłą wodę w zasobniku z dwoma wężownicami - mam przygotowaną instalację pod solary.

Starałem się aby ekipy pracowały oddzielnie, nie zawsze się to udawało, ale idzie sobie jakoś poradzić jak jest więcej ludków. Nieraz ma to swoje dobre strony - gostek od karton-gipsów z uporem maniaka próbował przykręcić płytę do rurki z ciepłą wodą - w końcu mu się udało - całe szczęście, że byli hydraulicy więc od ręki można było naprawić "zniszczenia".

Impregnacja

Nie zrobiłem tego od razu i trochę żałuję bo jak przyszły jesienne szarugi na północnej ekewacji zagnieździła się pleśń - wiosną musiałem myć tą ścianę. Od tego czasu raz na kwartał spryskuję ściany solami boru (wspomianym opryskiwaczem ogrodowym). Chcę jak najdłużej pozostawić bale w stanie "dziewiczym" nie stosując środków, które pozamykałyby pory - niech sobie bale poodychają.

Natomiast radzę Ci od razu zamalować czoła bali - tędy schną one najszybciej i pękają. Są specjalne środki do tego, ale mnie nie podpasowały - konsystencja i kolor smoły - dlatego radzę lakier do drewna.

Milusie patyczki :) Możesz dać więcej fotek wnętrza? Jak rozwiązałeś kwestię pionów wodnych na poddasze - chodzi mi o kompensację osiadania bali? Na pionie kanalizy widzę założoną mufę. Wodę i ogrzewanie masz na miedzi? Jakieś kształtki kompensujące wstawiłeś? Ile mogą się ugiąć? Ja mam rurki plastikowe i bardzo się ładnie "poeSowały" (minął rok od postawienia domku). Zastanawiam się, czy nie zawołać hydraulików, żeby skrócili rurki i zgrzali je w mufie od nowa czy też może od razu kazać wstawić kształtki...

Jak dużą masz saunę? Czy dobrze widzę obudowany płotkiem piec czy to tylko mała kabina na podczerwień?

Ech, szkoda, że wcześniej nie widziałem Twoich fotek podłogi - zamiast walić te paskudne, krzywe legary zrobiłbym taką samą kratownicę pod OSB jak ty....

Pikna chałupa! Gratulować!!! :D:D:D

Pozdrawiam i czekam na dalsze fotki :lol:

W pionie od kanalizy jest 5 muf. Ciepła i zimna woda to ta biała spirala (ciepła i zimna woda są w plastiku). C.O. to taka karbowana miedziana rura w szarej izolacji. Rury w czarnej izolacji to od solarów - jak widać nie podłączone.

http://images27.fotosik.pl/38/d4dd29b5605f32damed.jpg

Sauna to klasyczna sauna sucha - z piecem i ławczkami - spokojnie mieszczą się 4 osoby (komfortowo 2) wymiar zewnętrzny 132x162cm.

http://images25.fotosik.pl/37/8d4c5dc416b420d6med.jpg

http://images27.fotosik.pl/38/a35371fd462b4cc9med.jpg

Dzięki za informacje - bezcenne :D

Szop - Czy ty przestałeś już dozować emocje? Bo się chyba trochę rozgadałeś. Mało jest ludzi na tym forum, którzy tak po roku zaczynają pisać dziennik. Ci co piszą,to zwykle ludzie, którzy poszukują pomocy. A ty nie potrzebujesz? A może jednak? D Wal śmiało - na pewno pomożemy. Ty mi już w kilku momentach pomogłeś - zresztą tak jak Jurand. I to jest OK.

HEJ....SZOP pewnie gdzies w wodzie sie wygrzewa...!!!

brakuje nam TWOICH patyczków i opowieści....'

i oczywiście zdjęć!!!!

(emocji mi nie brakuje bo mamy ich od ......WIELKIEGO GROMA..... przy fundamentach!!!!!!! )

p.s. WIELKIE PLIS::::

mozesz pokazać jak masz zrobiony taras???

chodzi mi przedewszystkim o wysokość od ziemi.....

masz podobne spadki gruntu jak u nas..

z 1strony bedziemy mieli ok.4 bloczkow ponad ziemie, a z drugiej cos kolo 6-7.... i to tej od strony tarasu...- dlatego ciekawa jestem jak to teraz u Ciebie z tymi poziomami wyglada!!

U mnie w planie miejscowym było ograniczenie mówiące o tym, że poziom podłogi może być maksimum 30cm nad poziomem zerowym.

Spadek terenu na 10m to ok 70cm (dlatego mam fundament schodkowy), w związku z tym ustawiając dom na działce, wyjście na taras zostało zaplanowane tam gdzie jest te 30cm (dwa bloczki). Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

http://images27.fotosik.pl/45/a243f5bd133c2199med.jpg

Docelowo będzie jeden schodek zrobiony z bala a taras z kostki granitowej, ale to dopiero jak zarobię pinduny :wink: