JANINKI-AMORKI82 04.07.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witajcie! Dziś pobrałam w Gminie wniosek o wydanie decyzji o WZ. Na drugiej stronie wniosku, na samym dole widnieje zapis: OPŁATA SKARBOWA ...i dalej pustka (nie ma żadnej kwoty), pytam więc jaka jest wysokość tej opłaty, na co urzędniczka odpowiada, że to trzeba sobie ustalić z panem, który te wnioski przyjmuje/rozpatruje pytam więc czy nie ma ustalonej stałej opłaty - pani mówi, że znieśli taki zapis i teraz się ustala samemu z tym Panem .Już wcześniej od znajomego, który w tej samej gminie załatwiał WZ słyszałam, że czekają na "koperty"...no i w związku z tym coś mi tu śmierdzi - czy opłatę skarbową urzędnicy mogą od tak sobie sami ustalać - na zasadzie - jak dobrze wyglądasz to płać więcej, a jak dziurawe buty to mniej? Czy jest jakiś przepis mówiący o wysokości opłaty za WZ? Proszę o pomoc lub ewentualne porady - jak to dobrze rozegrać, bo już mam czarne scenariusze przed oczami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 04.07.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Najlepiej wziąć ustawę o opłacie skarbowej i sprawdzić. http://www.bip.iap.pl/gfx/sycow/files/procedury/20062251635.pdf zobacz tabelę - załącznik pkt 8. Tam jest chyba kwota 107 złotych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 05.07.2007 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Najlepiej wziąć ustawę o opłacie skarbowej i sprawdzić. http://www.bip.iap.pl/gfx/sycow/files/procedury/20062251635.pdf zobacz tabelę - załącznik pkt 8. Tam jest chyba kwota 107 złotych. Pozdrawiam Ok ślicznie dziękuję - ja totalny laik jestem, nawet nie wiedziałam, że taka ustawa istnieje . Jeszcze raz dzięki ! A co w sytuacji gdy ten "tajemniczy Pan" zawoła wyższą kwotę? Powoływać się na ta ustawę? (czy to wpłynie jakoś na być albo nie być naszych WZ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 05.07.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ja bym poprosiła o podstawę prawną według której on pobiera tę opłatę a jeśli będą problemy to do szefa tego pana. W końcu to urząd i samowolki byc nie może. Trzymam kciuki. Będzie ok. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts