nidziowa 04.07.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Podpisując umowę kredytową pan w banku PKO BP powiedział nam, ze sąd wymaga dwóch hipotek: zwykłej i kaucyjnej. My to przyjelismy do wiadomości, nie zdając sobie sprawy z kosztów. Zapłaciliśmy opłatę cywilnoprawną w US 100zł +19zł razem 119zł . A w wydziale ksiąg za wpis 200zł +200zł razem 400zł. Czy taka praktyka ma miejsce w każdym z sądów w naszym pieknym kraju.?? Młode małzenstwo zakredytowuje się na całe zycie aby mieć gdzie mieszakać a tu pzry okazji jesczze wszyscy naokoło chcą na tym zarobić: US, sąd, bank, rzeczoznawca......itp. Złodziejstwo. A pani w okienku w sądzie stwierdziła, ze sąd nie zyje z podatków obywateli obywateli tylko sam na siebie zarabia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 04.07.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Nie jest to "praktyka sądów" tylko kwestia przepisów i w związku z tym że nie ma z góry możliwości określenia jaka będzie wysokość pozostałych kosztów, w tym odsetek, banki obok hipoteki zwykłej na kwotę kredytu żadają dodatkowo hipoteki kaucyjnej do określonej kwoty. A że są to dwie hipoteki stąd też od każdej z nich jest odrębna opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej. Decydując się na kredyt niestety trzeba się z tym liczyć. Na pocieszenie, do niedawna opłaty były sporo wyższe (procentowo liczone od kwoty każdej hipoteki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 04.07.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Sądy nie mają tu nic do rzeczy. To wymóg banku. Hipoteką zwykłą zabezpieczają kwotę kredytu a kaucyjną odsetki. Nie wszystkie banki jednak to robią. Zauważyłam, że idą w stronę kaucyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 04.07.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Tak, to wymóg banku, a nie sądu, opieprzyć tą panią za niekompetencje albo oszukiwanie. Z innych podejść do tematu: Millennium - tylko jedna hipoteka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 11.07.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Hipoteka jest sprawą banku.Odnosnie zabezpieczenia dwoma hipotekami jest jakis wyrok sądu , który mówi ze zabezpieczenie kredytu jedną hipoteką jest wystarczające. NIe pamietam gdzie o tym czytałam (chyba w Gazecie Podatkowej) ale musiałabym usiąść i dobrze poszukać, bo to było dawno.Ja swój kredyt mam zabezpieczony jedna hipoteką (PKOBP) ale już w drugim oddziale tego samego banku wymagane są dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 18.07.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Szukałam, szukałam i nie znalazłam chyba musiałam coś pokręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 19.07.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Banki w ten sposób zabezpieczają kredyt. Wszystko zależy od banku...np w Bph jest taki wymóg, w Mbanku również ale dla Kredyt Banku wystarczy zwykła hipoteka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts