Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziki!!!

Gość

Recommended Posts

Kupiłem działke na skraju lasu, piękne urocze miejsce, na działce ryły mi dziki!!! Więc jest pięknie. Ogrodziłem działkę lecz "klienci" chyba są wściekli (trufle czy co?), narazie toczą walki z siatką. Nagrałem ich walkę, pyszna zabawa, tylko co będzie później, jak je zatrzymać?

Witam w klubie! Moje 2,63 ha pod lasem- a właściwie w centrum Borów dolnośląskich- było regularnie napastowane przez zwierzynę.Najczęściej jelenie zgryzały to, co posadziłem, ze stawu zrobiły soboe wodopój.Dziki są inteligentne, przywiązanie do ogrodzeniapuszek lub butelek działa b. krótko.Pastuch będzie najlepszy.Pewnie masz w glebie pędraki.Mojego ogrodzenia zwierzyna nie rusza.

Witam w klubie! Moje 2,63 ha pod lasem- a właściwie w centrum Borów dolnośląskich- było regularnie napastowane przez zwierzynę.Najczęściej jelenie zgryzały to, co posadziłem, ze stawu zrobiły soboe wodopój.Dziki są inteligentne, przywiązanie do ogrodzeniapuszek lub butelek działa b. krótko.Pastuch będzie najlepszy.Pewnie masz w glebie pędraki.Mojego ogrodzenia zwierzyna nie rusza.

• 2 months później...
  • 6 months później...

Również mam działkę 1,5 ha graniczącą z lasem. Dziki i zające są na niej dosyć regularnymi gośćmi. Kończę ogrodzenie i mam nadzieję, że będzie spokój, a gdyby nie, to okoliczni rolnicy twierdzą, że na dziki dobry jest następujący sposób. Świeżo ścięte ludzkie włosy, włożyć do rajstopy, pończochy i porozwieszać to np na drewnianych palikach w pewnej odległości nad ziemią. Podobno dziki tego "ogrodzenia" nie przekraczają. Sam nie próbowałem, ale twierdzą, że jest to skuteczne. Warto spróbować.

Pozdrawiam.

Bigmario, Twój sposób, z pewnością podziała na gości, którzy wybieraja się do Ciebie z wizytą (warto spróbować). Czy będzie działało na dziki - nie wiem. Wiem natomiast, że stare ludowe sposoby często bywają skuteczne. Sam nie próbowałem, ale osoby, które mi o tym mówiły to starzy rolnicy, którzy byli przekonani co do skuteczności tego sposobu.

Pozdrawiam.

17-czepiamy sie co?Na dokladkę powiem że jeszcze słyszałem że można odstraszać dziki "psim sposobem"(pies"znaczy"swoje terytorium)Ja na swojej działce dzików nie mam przekazuje tylko to co słyszałem.A u Ciebie 17 myśle że Twoja osoba wystarczy :wink:Mario

Ja, Drogi BIG byłem przekonany, że to Ty się "przyczepiłeś" do mojej rady w sprawie odstraszania dzików. Ja ją podałem zupełnie na poważnie. Ale jeżeli Twoje odpowiedzi były tylko radą dla anonima to przepraszam za "czepianie" się.

Przykro mi, ale dziki nie reagują na moją osobę tak jak mówisz BIG, dlatego muszę kończyć ogrodzenie.

Pozdrawiam