Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Żabki i Krecika...

Recommended Posts

kominek ma moc 15, teoretycznie wystaracza do nagrzania 200m2, my mamy około 120m. i temperatura ok. 17C w salonie po 5-6godzinnym paleniu, salon otwarta powierzchnia okolo 60m2,

a co będzie przy -20C na zewnątrz.???

mieliśmy już prawie -20 i jak?

A teraz na poważnie. Aniu, ja się na kominkach absolutnie nie znam, mogę tylko powiedzieć ładny czy nie :roll: :lol: ale nawet ja, stwierdzam, że coś nie tak z Twoim. Tyle godzin palenia i 17stopni :o :o ? Może jakiś błąd w podłączeniu?

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam i to DGP - mam 3rury, ale tylko w 1jest jakiś wiatrak,...

teraz nawet go nie włączałam, ale tamtej zimy to bardziej z niego wiało jak grzało.., powietrze w gabinecie była ledwo ciepłe.

od kilku dni zastosowaliśmy troche zmienioną metode palenia, jest lepiej,- palimy debina 3lata i drobnymi brzozami- 1roczne..., szyber 1ciąlgle otwarty na max, drugi przymykamy do połowy po 1- 1,5godz. paleniu jak juz sie rozgrzeje ten wkład..- i NAPRAWDE JEST LEPIEJ, ale do doskonałości daleko.....

mam i to DGP - mam 3rury, ale tylko w 1jest jakiś wiatrak,...

teraz nawet go nie włączałam, ale tamtej zimy to bardziej z niego wiało jak grzało.., powietrze w gabinecie była ledwo ciepłe.

od kilku dni zastosowaliśmy troche zmienioną metode palenia, jest lepiej,- palimy debina 3lata i drobnymi brzozami- 1roczne..., szyber 1ciąlgle otwarty na max, drugi przymykamy do połowy po 1- 1,5godz. paleniu jak juz sie rozgrzeje ten wkład..- i NAPRAWDE JEST LEPIEJ, ale do doskonałości daleko.....

i ....nie wiem jak u was, ale u nas jak w sobote w nocy było -24C, to w gabinecie na oknach od dołu pojawił się.....MRÓZ,

temp. w tym pomieszczeniu to max. 17C

i szukamy dziur w całym domu......., napewno musimy napchać przy podłodze na styku fundamenty a pierwszy bal pianki...., i dać listwę przypodłogową i ocieplić fundamenty z zewnątrz powyżej powierzchni gruntu (poniżej gruntu jest już 5cm styro i folia)

Laikiem jestem, ale podejrzewam, że coś jest nie halo z tym waszym rozprowadzeniem.... Może będzie prościej jak napiszę, jak to jest u mnie.

Nad kominkiem oczywiście czopuch, w którym wisi rura flex, zaciągająca gorące powietrze bezpośrednio do turbiny. Przed sama turbiną jest pierwszy, wstępny filtr. Turbina ma regulowany "zapłon", czyli można ustawić temperaturę, od której włącza się automatycznie wiatrak. Za turbiną drugi, konkretniejszy filtr, z którego rozchodzą się rury flex do wszystkich pomieszczeń w domu, poza wiatrołapem. W każdym pomieszczeniu są najczęściej dwa wyloty/anemostaty. W łazience również, choć jest sporo głosów, że w łazience nie powinny być. Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi dlaczego.... Łorewer....

Dodatkowo są na poddaszu trzy kratki od rozprowadzenia grawitacyjnego. W dwóch większych sypialniach i na ścianie przy schodach.

Dopiero przy temperaturze niższej od -10 st. włączyłem wiatrak i pootwierałem anemostaty na parterze. Na poddaszu nie ma sensu. Chociaż jak było -25st. to otworzyłem ze dwa na górze...

Przy tej ostatniej temperaturze w niedzielę w nocy, to rano w poniedziałek miałem na parterze rano 12st. Dwie godzinki i po sprawie... :)

Z tym, że u mnie jest mszenie, dom jeszcze dobrze nie siadł, bo dopiero teraz jak się grzeje to siada..... A że jeszcze dobrze nie siadł, to gdzieniegdzie mam w tym mszeniu szpary..... takie na milimetr ..... Walczę z tym powoli utykając w szpary wełnę.... Rozwiązanie właściwie tymczasowe, bo na wiosnę przyjedzie optyk i mszenie finalnie poprawi......

I teraz.... Jeśli masz trzy rury i tylko w jednej jest wiatrak podejrzewam, że jedna odpowiada za rozprowadzenie mechaniczne, dwie pozostałe grawitacyjne. Sprawdzę u siebie, bo coś mi świta, że też mam nad wkładem trzy rury..... W każdym razie kojarzysz, czy gdzieś, np. na poddaszu masz kratki ? Druga sprawa. Jeśli piszesz, że z włączonego wiatraka wiało bardziej zimnem, to czy sprawdzaliście, czy przypadkiem rury flex nie są rozszczelnione ? Albo są może tak niefortunnie ułożone na strychu, że są wychładzane ?

Zresztą po włączeniu wiatraka i otworzeniu anemostatu to najpierw z niego wieje zimne powietrze (takie przecież "stoi" w rurach, kiedy wiatrak wyłączony) i dopiero po chwili wwiewa ciepłe....

Nie wiem, czy coś Ci to wszystko pomoże, ale zweryfikuj swoje rozprowadzenie i opisz, spróbujemy coś pomóc.... Wiesz.... Co dwie głowy to nie jedna.....

8)

Dziękuje Wszystkim za życzenia,

Dziękuje Kruszon za szerokie wyjaśnienia, musze ściągnąć męża do podpowiedzi...

a teraz zaległe pare nowinek....

pare łysych gałęzi i sznur korali srebrnych-

wieczorem przy świetle bardzo ładnie się blyszczą....

EDIT..........-

aniołek z gwiazdką......na tle cyprysika

http://foto1.m.onet.pl/_m/858299e74a68587a8b7647f5f755de29,21,19,0.jpg

kilka dni temu a jeszcze przed świętami zawisła firaneczka....

w sprawie firanek do pozostałych okien otrzymuje nadal pytania od sąsiadów kiedy?????????????????? "A kiedy będa firanki.......""

EDIT....................

Edytowane przez ANNNJA

A tak witamy gości:

http://foto1.m.onet.pl/_m/9c97ab9964c0ab125887e5131eb06255,21,19,0.jpg

zbudowalismy deske (bo nie karmik) do dokarmiania ptaków, cudownie widziec jak przylatują, jak jedzą, jak siedzą na warcie gdy inne łapią okruchy,

tutaj sikorka, ale sójki też nas odwiedzają...

http://foto1.m.onet.pl/_m/3c72788a0a09690bd4b626386f1b0ffd,21,19,0.jpg

to tyle....odnośnie zdjęć

http://i675.photobucket.com/albums/vv111/iwonaz4/th_nadzieja1.jpg

...chciałabym mieć więcej siły, więcej wiary, więcej miłości i więcej nadzieji, że świat można zmienić na lepsze, dobrem uleczyć zło, miłością ratować beznadzieję, rozpaczliwym pragnieniem odnaleźć małe istnienie by odpędzić samotność i strach, stać się niezłomnym wojownikiem by odnależć to co zagubione...

I.Z. :D

Z całego serca życzę tego Nam wszystkim...

• 2 weeks później...

Iwek,

dziękuje za takie życiowe życzenia ,

a teraz coś ze sceneri ZIMA>>>>>

moj taras a raczej skarpa tak zasypana że jak podchodzilam do tego świerka pośroku to wpadłam po kolana w śnieg...

USUNIĘTE.....

uwielbiam takie "powitalne koła" na drzwiach.....

USUNIĘTE.....

akcja odśnieżanie....- niektóre wyspy mają prawie 2m.

http://foto1.m.onet.pl/_m/b4fd0ccac50e0b758d7fca824d5cab3d,10,19,0.jpg

a tutaj się chwale.....- firaneczką w kuchni- na szybie przyklejony mikołaj...-niedługo trzeba go przenieść w inne klimaty...;)

USUNIĘTE.....

Edytowane przez ANNNJA

ANNNJ- u buziaczki moje !

Mam dla ciebie "łapówkę" :lol: :lol: :lol:

Oglądaj - będzie ci się podobała :

http://picasaweb.google.com/Jezyk28/Okiennice?authkey=Gv1sRgCJ7Dv5Plou_ZDQ#

Tylko błagam ... nie maluj mi juz w dzienniku bo mnie wstyd Edzi ... że bidna sprzątać u mnie musi. Bo widzisz u mnie komentarze są ... :lol:

• 2 weeks później...

Witajcie dziewczyny,

Aga- avatarka narazie będzie bez....,

ť Topola to drewno, które nie bardzo nadaje się do palenia nim w kominku, ponieważ jest bardzo elastyczne, lekkie i szybko się spala. Używa się go przede wszystkim do rozpalania ognia.

ť Brzoza. Miękkie drewno brzozowe nadaje się do utrzymywania płomienia w palenisku oraz do rozpalania ponieważ szybko się spala.

ť Buk. Zwarte i twarde drewno o wysokiej wartości opałowej, które zapewnia dłuższe spalanie. Nadaje się do wszystkich typów pieców i kominków.

ť Dąb. Doskonałe drewno na opał; jest wysoko cenione ze względu na swoją zwartość, bardzo wolno się spala i długo utrzymuje płomień w palenisku.

ť Drzewa owocowe. Twarde drewno przeznaczone do spalania w kominkach i piecach. Pali się powoli, daje mało dymu i wydziela przyjemny zapach. Problemy mogą się pojawić, jeżeli podczas uprawy drzew traktowano je środkami grzybobójczymi i innymi substancjami chemicznymi.

ť Kasztanowiec. Nie jest to drewno przeznaczone do celów grzewczych. Niska wartość opałowa powoduje, że podczas spalania powstaje zbyt dużo dymu.

ť Modrzew. Twarde drewno modrzewiowe to opał niezłej jakości. Ze względu na zawartość żywicy wytwarza zazwyczaj dużo dymu i zanieczyszcza przewód kominowy Wydziela mocny aromatyczny zapach.

ť Oliwka. Drewno to doskonale się pali, jeśli ma zielone barwę, świadczącą o obecności w nim oliwy która aromatycznie pachnie na początku spalania.

ť Orzech. Wysoko cenione drewno opałowe. Wytwarza intensywny zapach.

ť Sosna. Drewno sosnowe jest opatem dość dobrej jakości, choć nie najbardziej wydajnym. Spala się jasnym płomieniem, który szybko nagrzewa piec. Ze względu na dużą zawartość żywicy bardzo dymi w pierwszej fazie spalania. Doskonałym materiałem opałowym są także szyszki.

ť Wiąz. Drewno wiązu jest twarde, spala się zatem bardzo powoli i ma dużą wartość opałową, co oznacza, że można nim palić w kominku.

ť Wiśnia. Drewno przeznaczone głównie do palenia w piecu, na którym przygotowuje się potrawy Mniej przydatne jako opał kominkowy

• 2 weeks później...
witaj - masz identyczną kabinę jak my kupiliśmy ją na allegro, ale nie w tym rzecz. chciałam spytać czy nie masz problemu z rdzewieniem zawiasów. nie wiem czy to kwestia środków chemicznych czy materiału użytkujemy ją już 2-gi rok i jest bardzo malo fajnie...będę wdzięczna za odpowiedź. pozdrawiam .Kacha

• 2 weeks później...

nasz dzienniczek przysypało równie dobrze jak i nas samych w domku,,,,wszędzie jest około 70cm śniegu, a drogi dojazdowe a raczej wyspy obok liczą min. 150 cm,..

ale już powoli idzie roztop wiosenny,

a tymczasem fotka z wekendowego dokarmiania tym razem sójki,,,

ptaki te mają zwyczaj przylatywania w kilka sztuk, zawsze na karmiku jest tylko pojedynczy ptak, dziobie pare razy, potem "pakuje" parę sztuk tego co jest na karmiku- tutaj chleb i ziarna i .....odfruwa, natychmiast po odlocie tego co się najadł podfruwa następny, siedzi, skupie, je może 1-2min. i znowu zmiana...., i tak wkoło aż wszystkie się najedzą, ale czasami co awanturniejsze i silniejsze przylatują ponownie,.

biała słonika dla sikoreczeek

http://foto0.m.onet.pl/_m/fb1f784a88a942f99cd39fcf7c514304,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/201cd692abf8b63f839a5af6bea374dc,10,19,0.jpg

ja naliczyłam 7sztuk- na ostatnim zdjęciu, max. liczba na jednorazowe karmienie to było 8 ptaków, sikorki też są...ale one z racji swojej maleńkości muszą dłuugo czekać na kolejkę aż całe stado sójek będzie najedzone i sobie w końcu polecą dalej....

http://foto3.m.onet.pl/_m/8edf0e4c6403bb90380bc10ebe330697,21,19,0.jpg