ANNNJA 01.08.2007 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 ..wypełnianie...http://foto3.m.onet.pl/_m/be40bc09aa978a069b291aa168fbc53b,5,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/2a5d0f9213daaec18cfc00b0a484dc0b,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radekkow 01.08.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Ja mam identyczną działkę ze spadkiem, ale wybieram właśnie wysoki taras - jak nie chcesz , żeby było tak wysoko - to zawsze możesz podsypać piachem i wyrównać teren. Poza tym mierz, warz, licz wszystko, jeśli dzięki temu będziesz miała święty spokój A i pierwszy dom będziesz miała dla siebie pomimo przeciwności losu Życzę pogody ducha i dystansu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 02.08.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 ANNJA nie wielkie to pocieszenie ale chyba lepiej ze masz za wysoko niz gdyby rzeczywiscie mialo Cię zalewac. A ten pomysl z piachem, podsypaniem terenu nie jest zly. P.S. widzialas mój niby wjazd??? Ten piach wysypany??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domosław 02.08.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 WITAM,ja na 10 metrach mam 2 metry różnicy.Piwnica przy wejściu wychodzi z ziemi 40cm a od strony tarasu 2.50cm.Plusem jest to że nikt nie wlezie przez taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radekkow 02.08.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 To Ty na skarpie budujesz domosław? Bo rozumiem że to 2,5 to nie cm tylko m. Poza tym wydaje mi się, że wysoki taras ma wiele zalet. Oczywiście ma i wady Bo wszystko jest dualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 03.08.2007 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 TAK DOMOSłAW>..też odrazu sobie pomyślałam że ty na jakimś wyniesieniu budujesz...!!-... może pokażesz nam ze 2-3 zdjęcia jak to przy samej powierzchni ziemi wygląda?? moze być do dziennika mojego, ew. na priv.. dziekujemy po niedzieli jak obsypią fundamenty to też wkleimy zdjecia..-p.s. po jakim czasie można obsypać to smarowidło??? nie powinno on porządniej najpierw przeschnąć?? ale ile trwa to schnięcie?? BO Majster mówi że to NIGDY nie wyschnie i zawsze się będzie lepiło- ???? dziwne jak dla mnie- jak może nigdy nie wyschnąć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domosław 05.08.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Ja smarowałem dysterbitem który jest wodny więc szybko wysycha.Gdybym dał zwykłe "smarowidło"to rozpuszczelnik zawarty w mazidle utleniłoby styropian.Warto dac folię kubełkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 06.08.2007 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 ponieważ nie mamy piwnicy więc majster odradził nam ocieplanie styropianem, położyliśmy "czarnidło"-tj. podkład asfaltowy ISOLBET na bloczki, potem na to idzie ISOLBET masa asfaltowa powłokowa, i chcemy to zrobić tą masą 2razy malowanie.MAMY PYTANIA:1. Jaki jest czas schnięcia takiej powłoki przed położeniem tej drugiej warstwy???2. Po jakim czasie można obsypać pomazane bloczki tym "diabelskim czarnidłem " ???? IZOHAN a ISOLBET- czym róznią się te 2produkty?? czy to tylko inna nazwa czy jest jakaś rożnica w praktyce??? Cenowo podobnie ok. 80-90zł za 18- 20litrów!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 06.08.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 ponieważ nie mamy piwnicy więc majster odradził nam ocieplanie styropianem, położyliśmy "czarnidło"- ANNNJA ocieplaj, to Ty będziesz płaciła za ogrzewanie domu a nie majster. Ja też nie mam piwnicy i majster też się wzbrania bo to dla niego dodatkowa robota. Pamiętaj że to "czarnidło" zabezpiecza przed wodą lub wilgocią a styropian przed mrozem Ja daję czarne mazidło Izohan-Izobud WM i WL, które nie rozpuszcza styropianu. No i jest jeszcze droższe niż Twoje (120 zł za 20 l) ale ponoć cholerstwo szczelne jak guma i dobrze też klei styropian. Poza tym styropian ochroni tę czarną powłokę przed wypłukaniem. Było o tym dużo na forum. Siedzę w tym temacie od miesiąca bo sam obecnie będę izolował fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 09.08.2007 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 ciągle wydaje się nam że ten fundament jest zdecydowanie za wysoki.....(chcialiśmy najniżej jak się da, a wyszło ponad 50cm.) BLoczki pomazane tym czarnidłem zostaną obsypane, ale to co wystaje ponad to i tak właśnie będzie ponad 50cm.... + ok 30cm. nasypu który będzie u gory!! Poradźcie...ocieplać styropianem czy nie??? nie mamy podpiwniczenia, więc niektórzy nam odradzali ocieplanie i dlatego daliśmy te masy bitumiczne, jeśli chcielibyśmy teraz dawać jednak styropian to trzeba byłoby koniecznie na to mazidło dać najpierw folię a potem dopiero styropian na kołki (bo na klej nie zadziała do siatki)..a co z ocieplaniem od środka?? wtedy nie trzeba byłoby zakrywać folią tego mazidła, ale czy ma sens ocieplanie od środka domu??? Jeśli tak to ile cm- 30, 40 czy na całych bloczkach betonowych, więc około 120cm....a może za bardzo chcemy jednak te nasze bloczki "zabarykadowac"????? http://foto3.m.onet.pl/_m/c56fc7670f7a6e5983e46162eafc7a23,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 09.08.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Lista linków do poczytania. Na parę wieczorów http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47424 Dodam tylko że ocieplanie fundamentu od wewnątrz to budowlane kuriozum, choć często jeszcze się spotyka. Ciepełko ucieka wtedy ścianą w dół w stronę bloczków i bez żadnych przeszkód na zewnątrz. Ale na pewno doczytasz i o tym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 09.08.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Poradźcie...ocieplać styropianem czy nie??? nie mamy podpiwniczenia, więc niektórzy nam odradzali ocieplanie i dlatego daliśmy te masy bitumiczne, jeśli chcielibyśmy teraz dawać jednak styropian to trzeba byłoby koniecznie na to mazidło dać najpierw folię a potem dopiero styropian na kołki (bo na klej nie zadziała do siatki).. co mówicie???? prosimy o wszelkie rady, opinie, wskazówki etc... http://foto.onet.pl/ceu7,qsc8ks84gbdc,a4c8s,u.html?D=1#am7pp Chyba do folii a nie siatki się nie da przykleić? Styropian na kołki wg mnie odpada absolutnie. Podziurawisz izolację wodną . Juz chyba lepiej zdać się na docisnięcie styropianu do fundamentów ziemią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 09.08.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Lista linków do poczytania. Na parę wieczorów http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47424 Dodam tylko że ocieplanie fundamentu od wewnątrz to budowlane kuriozum, choć często jeszcze się spotyka. Ciepełko ucieka wtedy ścianą w dół w stronę bloczków i bez żadnych przeszkód na zewnątrz. Ale na pewno doczytasz i o tym. Pozdrawiam Jaro ! Jesteś sadystą !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 09.08.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 10.08.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Poradźcie...ocieplać styropianem czy nie??? nie mamy podpiwniczenia, więc niektórzy nam odradzali ocieplanie i dlatego daliśmy te masy bitumiczne, jeśli chcielibyśmy teraz dawać jednak styropian to trzeba byłoby koniecznie na to mazidło dać najpierw folię a potem dopiero styropian na kołki (bo na klej nie zadziała do siatki).. co mówicie???? prosimy o wszelkie rady, opinie, wskazówki etc... http://foto.onet.pl/ceu7,qsc8ks84gbdc,a4c8s,u.html?D=1#am7pp Chyba do folii a nie siatki się nie da przykleić? Styropian na kołki wg mnie odpada absolutnie. Podziurawisz izolację wodną . Juz chyba lepiej zdać się na docisnięcie styropianu do fundamentów ziemią . Hej, Popieram - nie dawaj na kołki, chyba że tylko to, co wystaje ponad ziemią. Ja dawałem 2x5cm na "mijankę" i obsypałem ziemią. Chyba w moim dzienniku było opisane jak to robiłem (deski po szalunkach wbite pionowo w ziemię, związane sznurkami u góry. Za te deski wsuwałem styropian, przysypałem ziemią i obciąłem to co wystawało. A niech gniją - a co!) Generalnie - to co zaoszczędzisz teraz zemści się później. Jeśli zastanawiasz się, czy coś zrobić dobrze czy lepiej to zawsze wybieraj to LEPIEJ. Ja nie dałem rurek drenarskich pod posadzką podłogi, bo myślałem, że wystarczy drenaż otokowy. Co więcej - posłuchałem majstra i nie kleiłem papy pod posadzką (ciężar posadzki ją dociśnie) - aż się teraz dziwię, że taki naiwny byłem. A może pijany... I teraz mam zemstę oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 10.08.2007 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 JARO-...czytam, czytam...i mamy świadomość juz teraz..tj.. jednak zdecydowaliśmy się ocieplić za Waszą namową ( a wbrew opini majstra budowlanego i kierownika- też uważa że nie potrzebne i szkoda kasy jeśli nie mamy piwnicy)ale teraz mamy inny problem..bo na bloczki poszedł lepik na zimno- podkładowy i masa lepikowa ISOLBET A i IZOLBET DP,- a jak właśnie dzisiaj wczytałam się na stronie producenta na to właśnie nie można dawać styropianu bezpośrednio bo będzie się utleniał...i co teraz??mamy już obmalowane wszystkie boki tym czarnidłem, i dawać na to folię-tylko po to aby nie było bezpośredniej styczności styropianu z tym czarnidłem, więc na to czarnidło folię budowlaną 0,2 na to styropian i ponownie na styropian folię, aby oddzielić ziemię od styropianu!ALE czy nie przedobrzymy z tym docieplaniem fundamentów- przecież zawsze gdzieś i tak wejdzie woda i bedzie długo długo w takiej kanapce obsychała...?może zrobić tak: na czarnidlo dać folię budowlanąpotem styropian i na to ew. Styrodur albo odrazu FOLIE!!???? -dobrze? źle?- to jak inaczej??? aha-= po lekturze podanych linkow dalej nie wiemy czy fundmenty obsypać piaskiem czy gliną ??? ile przeciwików tyle zwolenników piasku przy fundamentach! tak że sama nie wiem....Jak macie WY przy swoich balach???Moja glina jest prawdziwą gliną, czerwona, mocna, zwarta, po wyschnięciu trudno się kruszy takie brył ale jak mokro to odrazu paćka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 10.08.2007 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 JUZ wiemy czym obsypać-.... podobną warstwą jaka jest dalej od domu- gruntem rodzimym.....czyli gliną!!!!!! nawet Murator 9/2006 strona 52, wypowiedz inżyniera konstrukcj o tym mówii...., (dokopaliśmy się do niego wczoraj w nocy..) ale mamy jeszcze takie pytanie: czy po tym czarnidle dawać folię (jaką- zwykła ogrodnicza czy kubełkowa z tymi dziurkami???) czy już bez foli i odrazu sypać na bloczki????ale gdzie wtedy ma iść ten ocieplający styropian. podczas lektory natknełam się kilka razy na zdanie że glina OCIEPLA dom....więc może juz i tego styropianu nie dawać??? bo teraz to już za późno bo poszło to czarnidło co reaguje ze styropianem- rozpuszcza go...co mowicie???http://foto0.m.onet.pl/_m/34fed812dc0236174a7a318764bff420,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 11.08.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Ja bym ocieplił. Na czernidło folia(raczej gładka), na folię styropian , na to albo od razu ziemia , albo folia kubełkowa a ziemia na nią. Tak na chłopskim rozum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 11.08.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Tak jak napisał Piotr.Nowy można pewnie zrobić ale tylko od poziomu gruntu w dół. Ziemia przyciśnie. Natomiast nad ziemią jeśli dasz folię pomiędzy lepik a styro to na samych kołkach, bez kleju, będzie się kiepsko trzymał. Bo przecież do folii nie przykleisz styro. W zimę mróz może narozrabiać w tej szczelinie. No jest spory problem. Może na tę warstwę czarną nałożyć jeszcze coś co nie będzie rozpuszczało styro. I wtedy bez foli przykleić styropian. Opcja sporo droższa. Z tym że nie wiem czy te dwa rodzaje lepiku można łączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 11.08.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Tak jak napisał Piotr.Nowy można pewnie zrobić ale tylko od poziomu gruntu w dół. Ziemia przyciśnie. Natomiast nad ziemią jeśli dasz folię pomiędzy lepik a styro to na samych kołkach, bez kleju, będzie się kiepsko trzymał. Bo przecież do folii nie przykleisz styro. Racja . Może na tę warstwę czarną nałożyć jeszcze coś co nie będzie rozpuszczało styro. I wtedy bez foli przykleić styropian. Opcja sporo droższa. Z tym że nie wiem czy te dwa rodzaje lepiku można łączyć Też racja ale czemu nakładać drugi lepik ? ANNNJA czym twoje majstry chcą pokrywać "czernidło" nad poziomem gruntu ? Może styropian przykleić do tej warstwy i kolejny raz wykończyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts