Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Żabki i Krecika...

Recommended Posts

powoli nadchodzi czas na (zapasowy w czasie) wybór okien i dachu....

z rozpędu pojechałam do OKNA z KRAKOWA (ich reklama wisi na każdym skrzyżowaniu u nas)

niestety okazało się że ONI produkują tylko plastiki- ale Plastiki do domu z bala??? nie wydaje mi sie to dobrym pomysłem, ale jak już tam byłam to poprosiłam o wycenę: w kolorze złoty dąb, 5komorowe, + okna balkonowe 2skrzydłowe, z montażem = w dyszce się zamkniemy...

potem udałam się do Urzędowskiego (a raczej miłej Pani sprzedającej jego okna)

Kalkulacja na Okna standardowe 68, wyszło z montażem, + okna balkonowe 2skrzydłowe 3bańki więcej niż plastiki w meranti- M2, .

Meranti ma ładny ale troszkę marchewkowy kolor- bardzo żywy, pogodny, wręcz lekka żaróweczka.

a Dąb- w tym samym kolorze wygląda troszkę ciemniej, dostojniej i tak chłodniej, napewno do wszystkiego lepiej się dopasuje niż ta marchewkowa Meranti..- za to jest cieplejsza, słoneczniejsza od dębu.

ALE jesli zdecydujemy się na ten Galux 88 w dębie-to nie wiem czy te okna nie będą za ciężkie wagowo....???

do dachu jeszcze nie doszłam jeśli chodzi o kalkulacje, medytujemy nad: dachówką, blachodachówką zwykłą lub z posypką i ew. gont....

Rormalnie żadne odkrycie bo to jest uz prawie wszystko co dostępne na rynku, (prawie) więc ciężki wybór nasz czeka, bo nic nie zostało zawężone....no chyba że zdecydują finanse wtedy problem z głowy bo dachówka ceramiczna sama odpadnie..(mamy prosty dach, więc blacha lub gont wyjdzie najtaniej napewno)!!!

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a oto nasze kolory okien....

ten parapecik po prawej to jest z drewna MERANTI i o symbolu M2,

natomiast to okienko okrągłe to dąb i nazywa się D2,.....

drewno MERANTI..hm...gdzieś z zagranicy, mocniejsze i twardsze niż sosna, ale oczywiście miększe od dębu...

M2- ładny, słoneczno marchewkowo-czerwonawy kolorek, bardzo ciepły ale napewno mniej "ustawny" tzn. wszystko inne w domu trzeba będzie ostrożnie dobierać pod ten kolor, a mam na myśli np. drzwi, podłogi,, meble.....

D2 - polski i nie tylko ale wszystkim znany Dąbek....tzw. dąb...- wiadomo, prawie najtwardszy mocny, jego struktura ma takie niteczki..no jak dąb...

w kolorze troszke przypomina ten pomarańczowy ale te delikatne niteczki są ciemniejsze, bardziej elegancki, napewno bardziej ustawniejszy, za to trochę chłodniejszy i jednak ciemniejszy..

ale naprawde są to bardzo zbliżone i pokrewne kolorystycznie KOLORY!!

a z uwagi że chcemy kolor ten sam na zewnątrz jak i wewnątrz stąd moje myśli czy aby nie będzie troche na tle jasnych bali za ciemny???? taki elegancko- przytłaczający???

dobrze że rozterki tylko są w tych tylko 2-ch kolorach,,,bo jakbym miała wybierać w kolejnych kolorach i koelejnych producentach..to chyba nie do opanowania...

ale zobaczymy co mąż powie...jeszcze nie miał sposobności się zapoznać z kolorami...

wraca w weckend z wojaży....

http://foto1.m.onet.pl/_m/c4be652819e3970d84a8673ff81ed805,5,19,0.jpg

dzisiaj robiłam też wycenę OKIEN z KROSNA ODrzańskiego,...

na okuciach SIEGENIA...(chyba tak sie pisze...?)

Moj wykonawca bardzo poleca ich okna za: dobrą jakość, niezłą cene, terminowość i fachowość ich roboty...

cenowo wyszła ta kalkulacja w sośnie podnobnie, ale z MERANTI jednak Urzędowski jest tańszy!!

ICH plusem jest to że mają dużo więcej kolorow jak U....,

• 2 weeks później...

Witam,

zaglądnęłam tutaj do Ciebie po raz pierwszy i przyznam szczerze ,że pomimo przeczytania całego dziennika jakoś nie potrafię wyobrazić sobie domu który budujecie.Czy masz jakieś zdjęcie domku chociażby z projektu?

A co do koloru okien to wybrałabym dąb- jest w nim więcej brązu i na pewno będą większe możliwości przy dalszym dobieraniu kolorystycznym jeśli chodzi o urządzanie pomieszczeń

Pozdrawiam

Ania

Witaj w naszym dzienniku/i komentarzach...

więc masz racje, nam też się wydaje żę dąb bedzie bardziej praktyczny- chociażby później pod względem dorabiania parapetów, schodów i przedewszystkim listw nad oknem...

Nasz projekt nie zawierał pokazówki wirtualnej domku, (indywidualny),

ale takie podobne domki znajdziesz w dzienniku u Radka- "just du it"...chyba wpisywał się w moim dzienniku na stronie1, nasz domek to bedzie cos w tym stylu-,,tylko że niżej, Radek ma piwnice, my budujemy bez piwicy...

• 3 weeks później...

Witaj ANNNJA TAK MI PRZYKRO Z POWODU UTRATY KOCIKA - KRECIA, JAK LUBISZ ZWIERZĄTKA TO WIEM CO CZUJESZ .... :(

ANNNJA napisał:

.... na tym tarasie chcemy latem, wiosną i jesienią spedzać duzo czasu.....

JAK radzicie???

może macie zdjęcia tarasu ktory jest wyzej razem z domem i tarasu do którego trzeba zejść z domu????? Dzieki z gory za rady...i zdjęcia

ANNNJA nie wiem czy u mnie coś czytałaś o planowanym tarasie ale tam właśnie pisałam że nie mam zrobionego żadnego a chce mieć. Mam dom na wysokiej podbudówce i będę robić jak Bozia da taras z zbrojeniem ( tak coś wspominał tatko) na wysokość domu a co za tym idzie będą oczywiście schody z tarasu na trawkę ( schody z niewielkim spadem chcę )

Wiem że co niektórzy robią nadsypują ziemię i na tym robią taras tylko raczej drewniany. Ja bym się obawiała -podłoże pracuje (mury pękają co niektórym) a co dopiero jakiś nasyp który by wykrzywiał taras.

I też nie polecam tarasu na ziemi gołej i wchodzić po schodach do domu,(żaden urok).

HEJ..przekopałam kiedyś cały WASZ dziennik.....ciekawie piszecie, sporo pomysłów,- dzięki za podpowiedzi na moim dzienniku,...

narazie usypaliśmy poprostu hałde ziemi -tam gdzie niby ma być taras, jak stanie domek to będziemy wg. codziennego życia- praktyki, i czasu decydować, czy rozwalamy hałde i co za taras robimy...

ale narazie wszyscy (radio, TV, net) głoszą o podwyżkach: prądu, gazu, paliwa, żywności, poczta....kurcze.... wszystko drożeje!!!!, aaaah kredyty też oczywiście, tzn. stopy procentowe + marża banku do góry, do góry!!!

Witaj .... to super że masz postanowiony cel :p czyli nasyp ziemi pod taras, może i to dobre ja tylko tak przypuszczałam że może pękać ale głowy nie daję :p mogę się mylić :lol: :lol: :lol: . Ale z tego co widzę wkoło dużo ludzi tak właśnie robi, więc i może jest to dobra taktyka. Pozwól że się przekonam na Tobie oki - zgadzasz się ?

A jaki będziesz robić taras z kostek, z wylewki betonowej czy z drewna ?? Wiesz już może.. ?

• 2 weeks później...

normalnie budowa to nie tylko wydawanie pieniędzy bez liku ale i czas 1000decyzji!!!

a teraz na "tapecie " jest temat:

z belką oczepową czy bez??? (balowicze z pełnych bali wiedzą pewnie co to jest..?)-ciężko mi to wyjaśnić.....

belka oczepowa pozbawia nas pare kolejnych tys, potem dochodzi jeszcze przez to większa połać dachu a za tym: więcej krokwi, a raczej dłuższe o 25-30cm, więcej łat. kontrłat, więcej papy, desek, dachówek lub blachy....

belka oczepowa podnosi trochę dach- ok 25cm i poszerza go o kolejne 25cm...- w planie i tak jest dach wysunięty ponad 1metr od ściany....

i co robic?????

ma ktoś pomysły za lub przeciw???

• 3 weeks później...

Niech te święta Bożego Narodzenia

przyniosą nam wiele radości,

Niech uśmiech zagości w domach,

Niech ogarnie nas ciepło wigilijnej świecy,

a jej blask zamieni się w żywe iskierki w oczach,

Niech samotność odejdzie w niepamięć,

Niech zima otula nas białym puchem,

jak ciepły koc przy kominku,

Niech bieluteńkie gwiazdeczki

skrzypią wesoło pod naszymi butami

na wieczornym spacerze.

Niech dobry Bóg namaluje

szczęście na naszych twarzach,

Niech miłość dotyka nas delikatnie,

lecz bez ustanku,

Niech marzenia płyną wysoko w górę

i spełniają się...

____________/\

___________< o >

_____________\/

___________/___\

__________/o_<>\

_________/__o____\

________/_____o___\

_______/___<>__o__\

______/__________o__\

_____/__<>_____o____\

____/________o_______\

___/_______o___<>____\

__/__<>__o____________\

_/______o______________\

/_____o________<>______\

___________|__|

• 1 month później...

OJ.....nas też tu dawno nie było,

mamy 2skrzynki prądowe, a sam prąd ma popłynąc w najbliższych dniach, na początku marca dalszy ciąg prac murarskich, a potem....potem pare tygodni pausa i drewienko......oh!!!

się doczekać nie możemy.....

teraz nasze rozterki kręcą się wokół tematu: komin systemowy czy murowany tradycyjny z cegiel???

no ale to jakoś się "samo" rozwiąże.....!

pozdrawiam czytających..... (o ile tacy są ;) )

• 1 month później...

HM....dawno, dawno nie pisaliśmy..

wkońcu w dniu 31.03.08 otrzymaliśmy licznik prądowy-...a jak licznik to znczy że od poniedziałku robimy herbatkę ze swojej skrzynki budowlanej....

LUKAS-BANK.... wydawalo sie nam że b. elastyczni, wkońcu mają taką piekną reklamę, i to bank internetowy, ale jest u nas ich przedstawicielstwo...

mają strasznie wymagających ANALITYKÓW- czy kogo tam jeszcze co stawia warunki.....

bierzemy na ok. 3/4 inwestycji, nie mamy innych kredytów, nie mamy dzieći, dochodowość- no taka sobie- dyrektorami to nie jesteśmy........;)

a musieliśmy zrobić operat szacunkowy, potem za kilka dni doszło wymaganie o ubezpieczeniu domu w budowie!!!!

i co najmniej 1 raz w tygodniu dowiadywaliśmy się o kolejnych papierkach, potwierdzeniach, wymaganiach....

dnia 13.XII.07 roku poszliśmy z pełną dokumentacją do banku (projekt, dziennik budowy, poświadcznie z pracy, etc...- to co potrzebne)

podpisaliśmy zdawałoby się wszystko co było do podpisania....,

za pare dni dowiedzieliśmy się że musimy harmonogram prac ale z podaniem dokładnych liczb, cyfr i dat sporządzić i KONIECZNIE podpisać przez KIEROWNIKA budowy- no dobra... zrobione- MAMY początek stycznia, potem za pare dni doszło wymaganie że trzeba OPERAT przez Zrzeszonego Rzeczoznawce.., no dobra, parę dni- i wkońcu też mieliśmy- połowa stycznia,...potem no to już był początek lutego dowiedzieliśmy się o ubezpieczeniu..., i tak co pare kolejnych dni dowiadywaliśmy się NIE żę mamy wkońcu ten kredyt TYLKO że potrzeba kolejnego papiery, potwierdzenia, i etc..,

sam kredyt podpisaliśmy wkońcu::::: 14.02.2008r, ale otrzymaliśmy go ponad kolejne 2tyg. póżniej-chociaż w regulaminie podają 3-4dni robocze!!

TRANSZE- miały być rozliczane na podstawie faktur,...

no ale i tutaj zaszły kilka dni temu zmiany- bo po II transzy bank chce oglądać co budujemy- czyli będzie robił po swojemu INSPEKCJE>>>>

a samo drewnienko przyjedzie za około 2tygodnie...

już sie nie możemy doczekać-....

Zobacz daty:

złożenie wniosku 13.XII.08

podpisanie wkońcu umowy:14.02.2008

I wypłata transzy: 25.03.08

przy czym każdy dokument, każde "życzenie" spełnialiśmy w ciągu kilku dni-tak szybko jak się dało- bo np. na operat to czekaliśmy 8dni od momentu informacji z banku że potrzeba..-to też dobry czas..,

aha-kolejnym życzeniem: był potwierdzony świeży meldunek tymczasowego zamieszkania, i zobowiązanie że w ciągu 4mcy zameldujemy się gdzieś na stałe...- Życzenie to dziwi tym bardziej że w tamtych dniach POLITYK T. wypowiadał się o śmieszności tymczasowego meldunku i że wniesie o wykreślenie takiego rodzaju zameldowania...

Z uwagi na to że ten prąd mamy dopiero 3dni więc nie zdążyliśmy wylać chudziaka- teraz musimy pare dni poczekać na murarza,

kominy stawiamy systemowe ZAPEL,

ściany działowe robimy z suporeksu.... (zastanawiałam się nad YTONGIEm...

ale jakoś wkońcu suporeks się zakupił...)

w kolejnych dniach wrzucimy fotki paru belek......;) ? chyba się odważymy co??!!! chyba mamy za małe okna od frontu...90x120cm...(kuchnia i łazienka)

• 3 weeks później...

zbliżenie na KOLOSa balowego....., z uwagi na to że nasza droga ma TYLKO 5m. szerokości to te auta musiały nieźle się "łamać " aby wjechać na naszą działkę, i najlepiej jak najwyżej bo tam było deko suszej...

http://foto1.m.onet.pl/_m/b7932d416a9519d9995fb2baaaab44d5,5,19,0.jpg

a tutaj przy ostatnich kołach w TIR widać jak się zapadały....

http://foto3.m.onet.pl/_m/529e37f6370235d80526161c4c8f2f9b,5,19,0.jpg

Po ugrzęznięciu dzwigu, (został wyciągnięty przez ogromny ciągnik rolniczy, w końcu to trochę i ważył ten dzwig więc i traktor musiał być odpowiednich gabarytów pociągowych....!!) następnie po wjeździe paru metrów zapadał się każdy TIR, jako pomost i podkład do przejazdu zaczeliśmy ściągać i podkładać młode brzozy-....jej, znosiliśmy to ze 20min, normalnie droga usłana młodymi brzozami!!, pomimo tego też się zapadały, no bo cóź znaczy naście brzozek w stosunku do wagi takiego auta???a ten drugi TIR to zdecydowanie bardziej się wkopał niż pierwszy- hm........tak mało wjechał na działkę, że aż zatarasował drogę lokalną- na pare godzin i ci co chcieli przejechać to musieli się wracać i jechać innymi drogami..-

a tutaj droga brzozowa....-

mówię WAM (i sobie celem przypomnienia)....to były EMOCJE>>>>

te brzózki są fotografowane dzisiaj- więc 2dni po akcji, ponieważ bardzo wieje od poniedziałku więc i już przeschło, ale brzozy leżą jeszcze powtapiane na głebokośći ok 30cm w tą glinę......

http://foto0.m.onet.pl/_m/8d0969e76ad638fc6ef923fc0896697c,5,19,0.jpg