Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było PODDASZE, jest ogród i takie tam

Recommended Posts

Jak będziesz u mnie, to przypomnij, żebym Ci wykopała trawę do kolekcji trawiastych - chyba takiej nie masz jak ta moja, to Ci się może przyda. Jukki są piękne jak kwitną :roll:

napewno przypomnę 8)

trawki mam póki co tylko te dwie koło siebie, jedną tą bordową a drugą zielono-białą, wygląda jak domowa zielistka :wink:

różyczkę wsadziłam chyba w tamten czwartek, więc jeszcze nic sie nie stało jej złego..

mam nadzieję :roll:

podlewałam dopiero wczoraj i dziś bo i tak wcześniej pogoda robiła to za mnie :lol:

• Odpowiedzi 14,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DarioAS

4062

• malgos2

1528

• OK

1104

• monia i marek

733

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jejku kobitko skąd ty czerpiesz siły-prześlij mi telepatycznie chociaz swoje dobre chęci,bo mnie juz dawno opuściły-jakbym miała taki zapał co ty to chociaz bym 1/4 działki zrobiła na gotowo-ale tłumaczy mnie nie zrobiona i rozkopana deszczówka i nie rozplantowana ziemia,szopka budowlana itp3/4 roslin jakie mam sa nie na swoim miejscu :cry:

pieknie sie u ciebie robi-nie mówiac o majatku jaki wydałas na swoje roslinki-odwdziecza sie tobie swoim pieknym wygladem-zycze aby wszystkie sie super zaklimtyzowały :lol:

poszło już...

1000 zł :o

a nie widać...

za to małż mnie już do kasy nie chce dopuścić, mam zakaz kupowania roślinności na ten i przyszły rok...

ale i tak kupuję :lol: :lol: :lol: :lol:

powiem tyle...ech.... :roll:

gratuluję, że efekty pracy są naprawdę fajne....i widziałam szyszki :o to zamiast kory? tak można?

wiesz co, tam wszędzie była kora ale wkurza mnie to, że tak szybko się rozłazi (rozpuszcza??) i ciągle jej brakuje, w końcu trochę też kosztuje sobie taka przyjemość...

las mam pod nosem, to teraz chodzę z młodym na szyszki i sypię je na tą korę, efekt napewno na dłużej, wilgotność podłoża też trzymają i nie rozłażą sie po za miejsce przeznaczenia 8)

Anuś, ślicznie się robi w Twoim ogrodzie, gratuluje samozaparcia i sily.

niebieska roze sobie daruj, jakos taka nienaturalna jest :roll:

Moniczko, Ty encyklopedie nt. roslin moglabys stworzyc ;)

Juz nie moge sie doczekac kiedy kawke wypijemy w Twoim ogrodzie :wink:

Miraśko, ja caly czas zagladam do Twojego dziennika, a tam taka cisza, co sie stalo?

buziaki

xxx

oj widac widac :lol:masz piekne roslinki , ja co chwilke sobie obiecuje,ze juz narazie stop kupowaniu póki reszta ogrodu nie bedzie ogarnieta-ja tez mniej wiecej tyle wydałamtylko ,ze przez 2,5 roku :lol: a to dopiro roslinki na przyszły front domu -a gdzie reszta ponad 1500mkw-az nie chce mysleć

a masz moze funkie?-u mnie cos marnie rosna a pisało ,ze lubia tern pod sosnami :cry:

No robi sie piekniutko :)

Dobrym pomyslem jest zwirek zamiast kory, tylko uklada sie go na agrotkaninie, zeby w ziemie nie wlazil. 1t to jakies 150zl. Tkanine w miejscy nasadzen rozcina sie na krzyz i podwija pod spod i mocuje do ziemi i w ta dziure wsadza sie roslinke.Dobrze jest tez zrobic taki pasek 20cm ze zwirku poza kamieniami odgradazajacymi rabate wtedy nie ma problemu z koszeniem, nie trzeba docinac trawy. To wyczytalam na forum nei zebym byla taka madra :)

Zeby rosliny sie nie rozprzestrzenialy wsadza sie je w donicach z ucietym dnem wtedy korzenie nie rozlaza sie na boki :) to tez wyczytalam na forum

...a masz moze funkie?-u mnie cos marnie rosna a pisało ,ze lubia tern pod sosnami :cry:

A co im się dzieje, jeśli można spytać?

kupowałam sobie i kolezance po 5 szt z róznego gatunku-ja mam naokoło sosny-a ona w donicach-u niej sa takie ładne duże a u mnie o wiele mniejsze-a moze za mało podlewałam?

sorki za zasmiecanie watku :lol:

Jaki piękny ogródek, z dnia na dzień piękniej :roll: :roll:

Szyszki rozumiem, skoro blisko las, a skąd kamienie na rabatki? Jakiś kamieniołom masz w okolicy? :wink: Ja jeszcze u mamy robiłam rabatki z wykorzystaniem starej cegły - w ząbek. Jakiś czas było ok, ale po paru larach trawa się przedostaje przez taką zaporę i teraz trzeba z nią walczyć.

A co do róż - czy biały nalot - chyba mączniak też się może brać z nadmiaru wody? :(

a zapomniałam..

szłam sobie wczoraj zamyślona i nagle patrzę a tu piękny krzew na środku trawnika przed kościołem - bordowy i na nim coś jakby... peruczki?? Miał tak ponad metr wysokości, ładnie przycięty - śliczny. Korciło mnie podejść i dotknąć, ale za dużo ludzi się kręciło :lol: Wreszcie wiem dokładnie jak to wygląda i dlaczego budziło taki ogólny zachwyt. (zdjęcia tego niestety nie oddają ;))

...A co do róż - czy biały nalot - chyba mączniak też się może brać z nadmiaru wody? :(

Porażeniu mączniakiem sprzyja również nadmierne zwilżanie roślin w czasie podlewania (to najczęstsza przyczyna chorób grzybowych). Białe plamy (ale to już nie nalot, tylko odbarwienia) na liściach to też może być inna przyczyna - może też być skoczek różany, który usadawia się od spodu liści - są to maleńkie żółte i białe robaczki na spodniej części listków. Skoczek nakłuwa liście (zazwyczaj ze spodu) i wysysa z nich soki, co prowadzi do jasniejszych plam na liściach, przebarwień, a nawet zamierania liści.

a zapomniałam..

szłam sobie wczoraj zamyślona i nagle patrzę a tu piękny krzew na środku trawnika przed kościołem - bordowy i na nim coś jakby... peruczki?? Miał tak ponad metr wysokości, ładnie przycięty - śliczny. Korciło mnie podejść i dotknąć, ale za dużo ludzi się kręciło :lol: Wreszcie wiem dokładnie jak to wygląda i dlaczego budziło taki ogólny zachwyt. (zdjęcia tego niestety nie oddają ;))

no..

jak widzę te perukowce gdzieś na ogrodach to aż sie cieszę, że też mam takiego :p

choć jeszcze malutki...

wygląda zjawiskowo i niecodziennie :roll:

...A co do róż - czy biały nalot - chyba mączniak też się może brać z nadmiaru wody? :(

Porażeniu mączniakiem sprzyja również nadmierne zwilżanie roślin w czasie podlewania (to najczęstsza przyczyna chorób grzybowych). Białe plamy (ale to już nie nalot, tylko odbarwienia) na liściach to też może być inna przyczyna - może też być skoczek różany, który usadawia się od spodu liści - są to maleńkie żółte i białe robaczki na spodniej części listków. Skoczek nakłuwa liście (zazwyczaj ze spodu) i wysysa z nich soki, co prowadzi do jasniejszych plam na liściach, przebarwień, a nawet zamierania liści.

jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy :o

jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy :o

caly czas to powtarzam....

Monia zerknij w moim dzienniku na przedostatniego posta, czy to napewno perukowiec plisssssss