DarioAS 11.07.2008 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Jak będziesz u mnie, to przypomnij, żebym Ci wykopała trawę do kolekcji trawiastych - chyba takiej nie masz jak ta moja, to Ci się może przyda. Jukki są piękne jak kwitną napewno przypomnę trawki mam póki co tylko te dwie koło siebie, jedną tą bordową a drugą zielono-białą, wygląda jak domowa zielistka różyczkę wsadziłam chyba w tamten czwartek, więc jeszcze nic sie nie stało jej złego.. mam nadzieję podlewałam dopiero wczoraj i dziś bo i tak wcześniej pogoda robiła to za mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 11.07.2008 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Wiesz, że taki cyprysik formowany widziałam dzisiaj w Libiązu - cena 80zł A nie boisz się, ze trawa będzie włazić na rabatki przez te kamienie? Ja ciągle z tym walczę u siebie i nie mogę sobie dać rady ja też będę dzielnie walczyć nie ma rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 11.07.2008 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 jejku kobitko skąd ty czerpiesz siły-prześlij mi telepatycznie chociaz swoje dobre chęci,bo mnie juz dawno opuściły-jakbym miała taki zapał co ty to chociaz bym 1/4 działki zrobiła na gotowo-ale tłumaczy mnie nie zrobiona i rozkopana deszczówka i nie rozplantowana ziemia,szopka budowlana itp3/4 roslin jakie mam sa nie na swoim miejscu pieknie sie u ciebie robi-nie mówiac o majatku jaki wydałas na swoje roslinki-odwdziecza sie tobie swoim pieknym wygladem-zycze aby wszystkie sie super zaklimtyzowały poszło już... 1000 zł a nie widać... za to małż mnie już do kasy nie chce dopuścić, mam zakaz kupowania roślinności na ten i przyszły rok... ale i tak kupuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 11.07.2008 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 powiem tyle...ech.... gratuluję, że efekty pracy są naprawdę fajne....i widziałam szyszki to zamiast kory? tak można? wiesz co, tam wszędzie była kora ale wkurza mnie to, że tak szybko się rozłazi (rozpuszcza??) i ciągle jej brakuje, w końcu trochę też kosztuje sobie taka przyjemość... las mam pod nosem, to teraz chodzę z młodym na szyszki i sypię je na tą korę, efekt napewno na dłużej, wilgotność podłoża też trzymają i nie rozłażą sie po za miejsce przeznaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 11.07.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Anuś, ślicznie się robi w Twoim ogrodzie, gratuluje samozaparcia i sily. niebieska roze sobie daruj, jakos taka nienaturalna jest Moniczko, Ty encyklopedie nt. roslin moglabys stworzyc Juz nie moge sie doczekac kiedy kawke wypijemy w Twoim ogrodzie Miraśko, ja caly czas zagladam do Twojego dziennika, a tam taka cisza, co sie stalo? buziaki xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 11.07.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 oj widac widac :lol:masz piekne roslinki , ja co chwilke sobie obiecuje,ze juz narazie stop kupowaniu póki reszta ogrodu nie bedzie ogarnieta-ja tez mniej wiecej tyle wydałamtylko ,ze przez 2,5 roku a to dopiro roslinki na przyszły front domu -a gdzie reszta ponad 1500mkw-az nie chce mysleć a masz moze funkie?-u mnie cos marnie rosna a pisało ,ze lubia tern pod sosnami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 11.07.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Kora kosztuje i to sporo, a ja też mam wrażenie, że wciąż jej ubywa. Te szyszki to ciekawy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 11.07.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 ...a masz moze funkie?-u mnie cos marnie rosna a pisało ,ze lubia tern pod sosnami A co im się dzieje, jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 12.07.2008 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 No robi sie piekniutko Dobrym pomyslem jest zwirek zamiast kory, tylko uklada sie go na agrotkaninie, zeby w ziemie nie wlazil. 1t to jakies 150zl. Tkanine w miejscy nasadzen rozcina sie na krzyz i podwija pod spod i mocuje do ziemi i w ta dziure wsadza sie roslinke.Dobrze jest tez zrobic taki pasek 20cm ze zwirku poza kamieniami odgradazajacymi rabate wtedy nie ma problemu z koszeniem, nie trzeba docinac trawy. To wyczytalam na forum nei zebym byla taka madra Zeby rosliny sie nie rozprzestrzenialy wsadza sie je w donicach z ucietym dnem wtedy korzenie nie rozlaza sie na boki to tez wyczytalam na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 12.07.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Wpadam się przywitać -w dyskusję się nie włączam, bo w temacie ogrodów jestem zielona jak trawka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 12.07.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Witanko Kasiu, o trawce wiem tyle, że jak zielona, to już jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 12.07.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 ...a masz moze funkie?-u mnie cos marnie rosna a pisało ,ze lubia tern pod sosnami A co im się dzieje, jeśli można spytać? kupowałam sobie i kolezance po 5 szt z róznego gatunku-ja mam naokoło sosny-a ona w donicach-u niej sa takie ładne duże a u mnie o wiele mniejsze-a moze za mało podlewałam? sorki za zasmiecanie watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.07.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Najprawdopodobniej za mało podlewane - lubią cień, wilgoć i zraszanie. Nie martw się - teraz nadrabiaj straty wody, a w przyszłym roku będą piękne. Stanowisko mają jak najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolariska 12.07.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Ania,ale u Ciebie pięknie się robi w ogródeczku. Masz zacięcie do tych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 12.07.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Jaki piękny ogródek, z dnia na dzień piękniej Szyszki rozumiem, skoro blisko las, a skąd kamienie na rabatki? Jakiś kamieniołom masz w okolicy? Ja jeszcze u mamy robiłam rabatki z wykorzystaniem starej cegły - w ząbek. Jakiś czas było ok, ale po paru larach trawa się przedostaje przez taką zaporę i teraz trzeba z nią walczyć. A co do róż - czy biały nalot - chyba mączniak też się może brać z nadmiaru wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 12.07.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 a zapomniałam.. szłam sobie wczoraj zamyślona i nagle patrzę a tu piękny krzew na środku trawnika przed kościołem - bordowy i na nim coś jakby... peruczki?? Miał tak ponad metr wysokości, ładnie przycięty - śliczny. Korciło mnie podejść i dotknąć, ale za dużo ludzi się kręciło Wreszcie wiem dokładnie jak to wygląda i dlaczego budziło taki ogólny zachwyt. (zdjęcia tego niestety nie oddają ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.07.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 ...A co do róż - czy biały nalot - chyba mączniak też się może brać z nadmiaru wody? Porażeniu mączniakiem sprzyja również nadmierne zwilżanie roślin w czasie podlewania (to najczęstsza przyczyna chorób grzybowych). Białe plamy (ale to już nie nalot, tylko odbarwienia) na liściach to też może być inna przyczyna - może też być skoczek różany, który usadawia się od spodu liści - są to maleńkie żółte i białe robaczki na spodniej części listków. Skoczek nakłuwa liście (zazwyczaj ze spodu) i wysysa z nich soki, co prowadzi do jasniejszych plam na liściach, przebarwień, a nawet zamierania liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 12.07.2008 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 a zapomniałam.. szłam sobie wczoraj zamyślona i nagle patrzę a tu piękny krzew na środku trawnika przed kościołem - bordowy i na nim coś jakby... peruczki?? Miał tak ponad metr wysokości, ładnie przycięty - śliczny. Korciło mnie podejść i dotknąć, ale za dużo ludzi się kręciło Wreszcie wiem dokładnie jak to wygląda i dlaczego budziło taki ogólny zachwyt. (zdjęcia tego niestety nie oddają ) no.. jak widzę te perukowce gdzieś na ogrodach to aż sie cieszę, że też mam takiego choć jeszcze malutki... wygląda zjawiskowo i niecodziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 12.07.2008 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 ...A co do róż - czy biały nalot - chyba mączniak też się może brać z nadmiaru wody? Porażeniu mączniakiem sprzyja również nadmierne zwilżanie roślin w czasie podlewania (to najczęstsza przyczyna chorób grzybowych). Białe plamy (ale to już nie nalot, tylko odbarwienia) na liściach to też może być inna przyczyna - może też być skoczek różany, który usadawia się od spodu liści - są to maleńkie żółte i białe robaczki na spodniej części listków. Skoczek nakłuwa liście (zazwyczaj ze spodu) i wysysa z nich soki, co prowadzi do jasniejszych plam na liściach, przebarwień, a nawet zamierania liści. jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 12.07.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 ...A co do róż - czy biały nalot - chyba mączniak też się może brać z nadmiaru wody? Porażeniu mączniakiem sprzyja również nadmierne zwilżanie roślin w czasie podlewania (to najczęstsza przyczyna chorób grzybowych). Białe plamy (ale to już nie nalot, tylko odbarwienia) na liściach to też może być inna przyczyna - może też być skoczek różany, który usadawia się od spodu liści - są to maleńkie żółte i białe robaczki na spodniej części listków. Skoczek nakłuwa liście (zazwyczaj ze spodu) i wysysa z nich soki, co prowadzi do jasniejszych plam na liściach, przebarwień, a nawet zamierania liści. jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy caly czas to powtarzam.... Monia zerknij w moim dzienniku na przedostatniego posta, czy to napewno perukowiec plisssssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts