Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było PODDASZE, jest ogród i takie tam


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 14,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DarioAS

    4062

  • malgos2

    1528

  • OK

    1104

  • monia i marek

    733

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ło i ze mnie piekarka jak z koziej du..... trąbka !!! :cry: ja jak już coś robię to przeważnie posiłkuję sie gotowcami w torebkach.... :oops:

 

właśnie ostatnio próbowałam do biszkopta krem karpatkę w 3 minuty...

dość, że czułam surowiznę, to jeszcze mi się masa nie zsiadła jak należy :evil: :evil: :evil:

wolę zrobić i doprawić na swój smak, a często też te gotowe masy są za słodkie :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ło i ze mnie piekarka jak z koziej du..... trąbka !!! :cry: ja jak już coś robię to przeważnie posiłkuję sie gotowcami w torebkach.... :oops:

 

właśnie ostatnio próbowałam do biszkopta krem karpatkę w 3 minuty...

dość, że czułam surowiznę, to jeszcze mi się masa nie zsiadła jak należy :evil: :evil: :evil:

wolę zrobić i doprawić na swój smak, a często też te gotowe masy są za słodkie :roll:

 

hm....

 

ja swoim chłopakom często robię kopiec kreta i sobie chwalą....no i jeszcze babeczki dr Oetkera - te z kawałeczkami czekolady... :lol: ale to chyba nie bardzo się nadaje na urodziny :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

we wtorek będzie miał swoje drugie święto 8)

chciałabym, zeby smaku tego torta rodzina tak łatwo nie zapomniała...

 

muszę iść się rozciągnąć, bo dziś to przegięłam, w dodatku ta pogoda...

cały dzień na nogach dał sie we znaki :-?

boli nie kręgosłup i dzidzia tak się na dodatek dziś rozpycha, że wątroba i żebra znać dają o sobie...

o pęcherzu nie wspomnę :-?

aż mnie na wymioty z bólu zbiera :o

 

ale czekam na przepisy jakby co 8)

 

Aniu, zerknij tutaj - na ostatniej bodajże stronie super auto - tort, super przepis :D

http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423.htm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a...

i jeszcze :roll:

 

czy z papierówek można zrobić jakieś przetwory??

kompotów chyba się nie da, bo się rozgotują, ale może jakąś marmoladę czy cuś...

ktoś się na tym zna??

 

Możesz pokroić w kostkę i zalać zelującym cukrem - Dawidkowi powinno smakować (można zrobić weki, a później korzystać zimą jako dodatek do ciast, naleśników, omletów i deserów). A można też na surowo dać kostkę jako dodatek do sałatki owocowej przy okazji rodzinnej imprezki :wink: Surówkę z marchewki i jabłek możesz zrobić - też zdrowe dla małego mężczyzny i dla Ciebie :D A jeśli masz czas, to warto sok jabłek i marchwi zrobić - masz wtedy własne Kubusie :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Ania, wieki mnie nie było:( Nawet nie miałam kiedy poczytać co u Was, ale chyba wszystko w porządku:)

 

Ja niestety miałam ostatnio zero czasu dla mojego ogródka, trawnik wysuszył się zupełnie:( Za to róże są piękne:) wogóle to sobie postanowiłam, że z przodu domu wyrzucam całe zielsko i zostają tylko iglaki i róże.

 

A co do tortu, to ja aby masa nie była za mdła, przesmarowuję jedną warstwę powidłami śliwkowymi, i wtedy tort jest taki fajny kwaskowaty. A co do samych mas, to ja robię tylko dwie:( albo bita śmietana, albo tradycyjna z jajek masła,margaryny i spirytusu. W torcie ze zwykłą masą robię tak: pierwsza warstwa to powidła i masa, druga masa z dodatkiem kakako, a trzecia masa z dodatkiem kawy (moja ulubiona), Mdły taki tort nie jest:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witanko,

to zaczynamy tortowo

moja mama jest nowoczesna babka i wiekszosc swoich sprawdzonych przepisow ma w wordzie :roll:

wiec ja tylko ctr c ctrl v :lol:

 

Krem czekoladowy

200g czekolady rozpuścić, zagotować 0,5l. mleka, z 7 żółtek i 70g cukru zrobić kogel mogel, dodać 45g mąki ziemniaczanej, dodać połowę gorącego mleka rozmieszać, zagotować z resztą mleka dodać czekoladę i 45g masła.

 

Masa serowa do tortu

1 szklanka cukru, 2 serki śmietankowe, 2 szklanki mleka w proszku, 1 kostka masła.

Utrzeć masło z cukrem i serkami, na końcu dodać mleko w proszku

 

 

Krem Rafaello

0,5 l. świeżej śmietany 18% , 10 dag białej czekolady, 20 dag wiórek kokosowych, 2 torebki śnieżynki (Zagęszczacz do śmietany)

Śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, ostudzić. Zmiksować ze śnieżynką. Ręcznie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Masę wyłożyć na nasączony biszkopt lub do kruchych babeczek.

 

 

Tort bananowy

Spód biszkoptowy lekko nasączony.

1kg. bananów dobrze dojrzałych,1 szklanka cukru, 4 różne galaretki, 3 jajka, 20 dag margaryny lub masła.

Masło utrzeć z żółtkami, bananami i cukrem, dodać rozpuszczoną w szklance wody galaretkę (najlepiej pasującą do bananów), zmiksować i wylać na biszkopt, włożyć do zastygnięcia do lodówki. Na tę warstwę wylać 2 galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, włożyć do zastygnięcia do lodówki. Ubić 3 białka na sztywno i dodać do nich 3 galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, włożyć do lodówki. Po zastygnięciu udekorować bananem i zalać 4 galaretką. Schłodzić.

Uwaga!

Rozpuścić galaretki tzn. zrobić je zgodnie z instrukcją.

 

 

Tort z kremówką i galaretką

Upiec biszkopt z 7 jaj.

Masa: 250 g sera mielonego, ½ szklanki cukru pudru, ½ l. śmietany kremówki,1 galaretka cytrynowa.

Galaretkę ugotować w ½ szklanki wody. Śmietanę ubić dodać cukier, ser i tężejącą galaretkę.

Przełożyć masą tort.

Zrobić posypkę na wierzch: 10 dag wiórków kokosowych +1 łyżka cukru+ 1 łyżka masła zrumienić na patelni , przestudzić , posypać tort.

 

Tort śmietankowy

Ciasto:8 jaj, 35 dag. cukru, 20 dag mąki, 10 dag. masła. Żółtka ucierać z cukrem naparze, aż masa zgęstnieje. Masło roztopić, ostudzić i wymieszać z żółtkami. Mąkę dodać do masy i wymieszać z pianą z białek. Ciasto piec w tortownicy 35mi w temp.180 st.C.

Masa:1/2 litra kremówki ubić z cukrem pudrem, 4 łyżki żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. 40 dag. serka zmielonego, wymieszanego z e skórką cytrynową, sokiem z cytryny i żelatyną. Ostrożnie wymieszać z bitą śmietaną.

Ciasto przekroić na 3 krążki nasączyć zimną herbatą, posmarować kremem.

 

 

Tort serowo-jogurtowy z owocami

2 cienkie krążki biszkoptowe

3 galaretki truskawkowe

1 litr jogurtu naturalnego

Waniliowy serek homogenizowany – 25 dag.

15 dag cukru pudru

Cukier waniliowy

3 łyżki żelatyny

½ kg truskawek i ½ kg brzoskwiń w syropie.

Serek zmiksowac z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, podzielić na pół. Truskawki oczyścic, 1/3 podzielić na kawałki, brzoskwinie 1/3 podzielić na kawałki. Pokrojone owoce dodać do połowy masy.

Galaretki truskawkowe ugotować, ostudzić, podzielić na pół. Na krążek biszkoptowy wyłożyć masę z owocami, zalać połową galaretki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

Resztę brzoskwiń pokroić na duże kawałki. Na drugi krążek biszkoptu wyłożyć połowę masy jogurtowej bez owoców. Na wierzch wylać galaretkę, jak się zetnie przykryć resztą masy jogurtowej, wyłożyć pozostałe owoce.

 

Tort Wioli (Wiola to kumpela mojej mamy :lol: )

Biszkopt: 4jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka , do tego dodać wymieszane: mąkę kakao, proszek delikatnie wymieszać. Wlac na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypan a tartą bułką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st.C.

Można też zrobić biały biszkopt:

4jaja, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotować j.w.

Biszkopty po wystygnięciu przekroić na 2, Lu jak się uda na 3 placki, nasączyć winem lub sokiem cytrynowym z wódką.

Masa: Z ½ l. mleka odlać szklankę resztę zagotować z 15 dag. cukru i 2 cukrami waniliowymi. Do reszty mleka wsypać po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 pszennej. Dobrze wymieszać. Ugotować budyń. Do takiej gorącej masy dodać 3 żółtka szybko ucierając mikserem, żeby się nie zwarzyły. Odstawić do wystygnięcia.

Białka ubić na sztywną pianę do ubitych białek wsypać 4 łyżki cukru i dalej ubijać na sztywno.

Wsypać bakalie i zapiec w temperaturze 150st. C przez 35-45min. Aż do zarumienienia się białka.

Utrzeć 2 kostki masła na pulchną masę, następnie dodawać wystudzony budyń zmiksować na pulchną masę, na końcu dodać spirytus ok. 50 g.

Nasączone placki przełożyć masą. Górny placek posmarować cienko masą, na to położyć wystudzoną bezę. Posmarować boki.

 

 

smacznego ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam taki torcik

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16755&hl=kawalerski

 

Robi sie go latwo, bez pieczenia, jest super bo owoce nadaja mu swiezosci i kwasnosci, nie jest za slodki

 

http://images34.fotosik.pl/331/7620f96e728578aemed.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

we wtorek będzie miał swoje drugie święto 8)

chciałabym, zeby smaku tego torta rodzina tak łatwo nie zapomniała...

 

muszę iść się rozciągnąć, bo dziś to przegięłam, w dodatku ta pogoda...

cały dzień na nogach dał sie we znaki :-?

boli nie kręgosłup i dzidzia tak się na dodatek dziś rozpycha, że wątroba i żebra znać dają o sobie...

o pęcherzu nie wspomnę :-?

aż mnie na wymioty z bólu zbiera :o

 

ale czekam na przepisy jakby co 8)

 

Aniu, zerknij tutaj - na ostatniej bodajże stronie super auto - tort, super przepis :D

http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423.htm

 

dzięki Monia, właśnie skończyłam przeglądać :wink:

autko wygląda apetycznie, ale to chyba nad moje siły...

przynajmniej na tą chwilę z tym moim kręgosłupem i upałem :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam taki torcik

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16755&hl=kawalerski

 

Robi sie go latwo, bez pieczenia, jest super bo owoce nadaja mu swiezosci i kwasnosci, nie jest za slodki

 

http://images34.fotosik.pl/331/7620f96e728578aemed.jpg

 

wygląda pysznie :o :roll:

jego napewno zrobię, ale na inną okoliczność..

:wink:

monszowi na imieniny 8)

teza chciałbym sie skupić na czymś tradycyjnym, czyli zwykły biszkopt z dobrą masą :wink:

rodzina jest tradycjonalna...

:lol: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Ania, wieki mnie nie było:( Nawet nie miałam kiedy poczytać co u Was, ale chyba wszystko w porządku:)

 

Ja niestety miałam ostatnio zero czasu dla mojego ogródka, trawnik wysuszył się zupełnie:( Za to róże są piękne:) wogóle to sobie postanowiłam, że z przodu domu wyrzucam całe zielsko i zostają tylko iglaki i róże.

 

A co do tortu, to ja aby masa nie była za mdła, przesmarowuję jedną warstwę powidłami śliwkowymi, i wtedy tort jest taki fajny kwaskowaty. A co do samych mas, to ja robię tylko dwie:( albo bita śmietana, albo tradycyjna z jajek masła,margaryny i spirytusu. W torcie ze zwykłą masą robię tak: pierwsza warstwa to powidła i masa, druga masa z dodatkiem kakako, a trzecia masa z dodatkiem kawy (moja ulubiona), Mdły taki tort nie jest:)

 

Witam, witam :p

coraz dłuższe przerwy robisz na forum :wink:

Na wakacjach byłaś już??

Szkoda trawki, ja bym się załamała, jakby teraz moja padła :roll:

 

Te masy znam, maślaną to jeszcze moja babcia mnie nauczyła, a śmietanę..

samą robisz?

Czy dodajesz jakąś żelatynę czy galaretkę?

Ta śmietanowa mnie zainteresowała, bo na różne sposoby ją robią :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witanko,

to zaczynamy tortowo

moja mama jest nowoczesna babka i wiekszosc swoich sprawdzonych przepisow ma w wordzie :roll:

wiec ja tylko ctr c ctrl v :lol:

 

Krem czekoladowy

200g czekolady rozpuścić, zagotować 0,5l. mleka, z 7 żółtek i 70g cukru zrobić kogel mogel, dodać 45g mąki ziemniaczanej, dodać połowę gorącego mleka rozmieszać, zagotować z resztą mleka dodać czekoladę i 45g masła.

 

Masa serowa do tortu

1 szklanka cukru, 2 serki śmietankowe, 2 szklanki mleka w proszku, 1 kostka masła.

Utrzeć masło z cukrem i serkami, na końcu dodać mleko w proszku

 

 

Krem Rafaello

0,5 l. świeżej śmietany 18% , 10 dag białej czekolady, 20 dag wiórek kokosowych, 2 torebki śnieżynki (Zagęszczacz do śmietany)

Śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, ostudzić. Zmiksować ze śnieżynką. Ręcznie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Masę wyłożyć na nasączony biszkopt lub do kruchych babeczek.

 

 

Tort bananowy

Spód biszkoptowy lekko nasączony.

1kg. bananów dobrze dojrzałych,1 szklanka cukru, 4 różne galaretki, 3 jajka, 20 dag margaryny lub masła.

Masło utrzeć z żółtkami, bananami i cukrem, dodać rozpuszczoną w szklance wody galaretkę (najlepiej pasującą do bananów), zmiksować i wylać na biszkopt, włożyć do zastygnięcia do lodówki. Na tę warstwę wylać 2 galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, włożyć do zastygnięcia do lodówki. Ubić 3 białka na sztywno i dodać do nich 3 galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, włożyć do lodówki. Po zastygnięciu udekorować bananem i zalać 4 galaretką. Schłodzić.

Uwaga!

Rozpuścić galaretki tzn. zrobić je zgodnie z instrukcją.

 

 

Tort z kremówką i galaretką

Upiec biszkopt z 7 jaj.

Masa: 250 g sera mielonego, ½ szklanki cukru pudru, ½ l. śmietany kremówki,1 galaretka cytrynowa.

Galaretkę ugotować w ½ szklanki wody. Śmietanę ubić dodać cukier, ser i tężejącą galaretkę.

Przełożyć masą tort.

Zrobić posypkę na wierzch: 10 dag wiórków kokosowych +1 łyżka cukru+ 1 łyżka masła zrumienić na patelni , przestudzić , posypać tort.

 

Tort śmietankowy

Ciasto:8 jaj, 35 dag. cukru, 20 dag mąki, 10 dag. masła. Żółtka ucierać z cukrem naparze, aż masa zgęstnieje. Masło roztopić, ostudzić i wymieszać z żółtkami. Mąkę dodać do masy i wymieszać z pianą z białek. Ciasto piec w tortownicy 35mi w temp.180 st.C.

Masa:1/2 litra kremówki ubić z cukrem pudrem, 4 łyżki żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. 40 dag. serka zmielonego, wymieszanego z e skórką cytrynową, sokiem z cytryny i żelatyną. Ostrożnie wymieszać z bitą śmietaną.

Ciasto przekroić na 3 krążki nasączyć zimną herbatą, posmarować kremem.

 

 

Tort serowo-jogurtowy z owocami

2 cienkie krążki biszkoptowe

3 galaretki truskawkowe

1 litr jogurtu naturalnego

Waniliowy serek homogenizowany – 25 dag.

15 dag cukru pudru

Cukier waniliowy

3 łyżki żelatyny

½ kg truskawek i ½ kg brzoskwiń w syropie.

Serek zmiksowac z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, podzielić na pół. Truskawki oczyścic, 1/3 podzielić na kawałki, brzoskwinie 1/3 podzielić na kawałki. Pokrojone owoce dodać do połowy masy.

Galaretki truskawkowe ugotować, ostudzić, podzielić na pół. Na krążek biszkoptowy wyłożyć masę z owocami, zalać połową galaretki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

Resztę brzoskwiń pokroić na duże kawałki. Na drugi krążek biszkoptu wyłożyć połowę masy jogurtowej bez owoców. Na wierzch wylać galaretkę, jak się zetnie przykryć resztą masy jogurtowej, wyłożyć pozostałe owoce.

 

Tort Wioli (Wiola to kumpela mojej mamy :lol: )

Biszkopt: 4jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka , do tego dodać wymieszane: mąkę kakao, proszek delikatnie wymieszać. Wlac na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypan a tartą bułką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st.C.

Można też zrobić biały biszkopt:

4jaja, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotować j.w.

Biszkopty po wystygnięciu przekroić na 2, Lu jak się uda na 3 placki, nasączyć winem lub sokiem cytrynowym z wódką.

Masa: Z ½ l. mleka odlać szklankę resztę zagotować z 15 dag. cukru i 2 cukrami waniliowymi. Do reszty mleka wsypać po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 pszennej. Dobrze wymieszać. Ugotować budyń. Do takiej gorącej masy dodać 3 żółtka szybko ucierając mikserem, żeby się nie zwarzyły. Odstawić do wystygnięcia.

Białka ubić na sztywną pianę do ubitych białek wsypać 4 łyżki cukru i dalej ubijać na sztywno.

Wsypać bakalie i zapiec w temperaturze 150st. C przez 35-45min. Aż do zarumienienia się białka.

Utrzeć 2 kostki masła na pulchną masę, następnie dodawać wystudzony budyń zmiksować na pulchną masę, na końcu dodać spirytus ok. 50 g.

Nasączone placki przełożyć masą. Górny placek posmarować cienko masą, na to położyć wystudzoną bezę. Posmarować boki.

 

 

smacznego ;)

 

dobra 8)

 

mamie złóż pokłony :wink:

 

robię albo rafaello (to, co lubię :wink: ), albo tort śmietankowy, albo..

serowo-jogurtowy z owocami..

ale teraz który?? :-?

 

czym zatąpić truskawki?

Bo mrożone to sie pewnie ciapki zrobią, co??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masa:1/2 litra kremówki ubić z cukrem pudrem, 4 łyżki żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. 40 dag. serka zmielonego, wymieszanego z e skórką cytrynową, sokiem z cytryny i żelatyną. Ostrożnie wymieszać z bitą śmietaną.

 

 

a do tego, jakbym dała na jedną warstę zmielone orzechy włoskie, a na drugą alkohola jakiegoś????

 

i obłożyć samą, czystą masą :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu duzy wybor tortow :)

 

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24113

 

Mozna udekorowac podpieczonymi platkami migdalow tak jak tu

http://img47.exs.cx/img47/6509/10338.jpg

 

ten tort zreszta tez dobrusi :)

 

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=266

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...