Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było PODDASZE, jest ogród i takie tam

Recommended Posts

Ja powiem tak - z moją mamą mogę mieszkać, ale z teściami - na stałe nie ma mowy:) A teściów mam naprawdę super, niekonfliktowi, pomagający nam na kazdym kroku, zupełnie nie wtrącający się w nasze życie, ale... jak pisałam mieszkać bym nie mieszkała. To jednak inne domy, inne wychowanie, inne przyzwyczajenia.

dokładnie tak :roll:

teściowie to jednak zawsze teściowie i czasem głupio się odezwać...

też myślę, że stary dom do remontu oznacza, że do remontu jest wszystko i zawsze 8)

to studnia bez dna, jedno zrobicie, a zacznie sie sypać drugie, do tego dochodzi cena nie tylko np. wstawienia okien czy położenia dachu (podstawowe rzeczy chyba), ale też wcześniejszej likwidacji tego, co jest a to tanio nie wyjdzie :wink:

• Odpowiedzi 14,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DarioAS

4062

• malgos2

1528

• OK

1104

• monia i marek

733

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

większość mówi, że będzie chłopak, bo się dużo nie zmieniam :roll:

cóż...

może za trzecim razem....

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

mój dziadek próbował 4 razy z chłopakiem i... nie wyszło :D

a poważnie, mi mówili też po wyglądzie że będzie chłopak a mam parkę syn 9 lat i córcia 2 :) , brzuch był większy ale doszłam do siebie

więc życzę podobnie i dużo zdrowia

Witam wszystkich serdecznie!

Jestem nowym uzytkownikiem tego forum.

Całkiem przypadkiem trafiłam na to forum szukając jakichkolwiek informacji odnoście adaptacji poddasza.

Zaciekawilam się bardzo "dziennikiem" Pani DARIO AS i przewertowała całe forum oglądając postępy w budowie i urządzaniu.

Zwracam się zwlaszcza do pan DarioAS poniewaz jako osoba doswiadczona w remoncie poddasza pomoże mi Pani uzyskać odpowiedzi na parę pytań. a może ktoś jeszcze zechce dołączyć się do dyskusji. A mianowicie:

.....

I nasz dylemat dotyczy własnie tego: co wybrać?

-mąż obstawia remont poddasza

-ja kupno i remont domu

....

Dlatego bardzo bym prosila nie tylko Panią ale i inne forumowiczki o napisanie ile pani zaplaciła łącznie za całą adaptację, ale bez płytek, paneli, malowania i mabli. Bo to wiadomo sprawa indywidualna.

Chodzi mi o cenę całości łącznie z dachem, aż do położenia ścianek kartongips, czyli stan gotowy do wykańczania wnetrz. Cena ogólna:)

Bardzo zależy mi na opinii Państwa, bo nie znamy nikogo, kto wykonywał takie prace wśród znajomych, a chcemy mniej więcej wiedzieć zanim zaprosimy jakiegoś budowlańca, bo nie wiemy czy "gra jest warta świeczki".

Z góry dziękuja za odpowiedzi

Agata

Jeśli jest propozycja włączenia się w dyskusję, to proponuję; WYBRAĆ DOM DO REMONTU - zawsze to będzie tylko i wyłącznie Wasze :wink: Ale to tylko moje osobiste zdanie - ja bym tak zrobiła - nigdy z teściami, choćby byli najlepsi na świecie :lol: :lol: Sama mieszkam i będę mieszkała z tatą (w jednym domu, odrębne mieszkania), ale nie mam wyboru, bo jest starszym 72-letnim dziadkiem i jest sam, bo mama już zmarła kilkanaście lat temu. Gdybym jednak miała mozliwość wyboru - z rodzicami/teściami lub sama (nawet z perspektywą grubszego remontowania przez kilkanaście lat), to wybrałabym taką opcję i powolutku dążyłabym do tego, aby być NA SWOIM.

Stanisław..

Szymon..

Szczepan...

Sławomir...

Sebastian..

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

cześć :p

Kasiu, miło Cię widzieć :p

po pracowitym dniu..

zanim padnę..

otom jest :roll:

wczoraj padłam normalnie, zanim mi się fotosik otworzył... :o

dalej pudło :lol: :lol:

dziś już też padam, do jutra

a wy tu myślcie dalej :wink:

spokoju mi to nie daje...

Serafin może??

Salomon..

Samuel..

Seweryn..

kurczę, ale dziadek to zagadka :o :lol: :lol: :lol:

Witam, podaję przybliżone wartości, ale pamiętaj, że ceny ciągle skaczą w górę :wink:

za stan surowy otwarty wyszło 65 tyś.

bez ścian, wylewek i okien :roll:

Były w tym ujęte plany, wszystkie sprawy papierkowo- finansowe, zburzenie starego strychu do podłogi, podniesienie i przykrycie blachodachówką.

okna wyszły nas 6 tys, potem robiliśmy środek, czyli ściany i wylewki.

Za to nie wiem ile wyszło, wiem, że wszystko od początku do wykończeniówki wyniosło nas ponad 100 tys.

Do tego potem jeszcze doszło centralne, czyli zakup pieca z podajnikiem (chyba niecałe 7 tys), podłączenie wody, gazu, prądu, zakup grzejników.

To niecałe 30 tys.

Czyli razem ok. 130 tys.

jak na adaptację poddasza, to wydaje mi się, że też wcale nie mało, a trzeba brać pod uwagę jeszcze fakt, że dół jest zamieszkany i przez długie lata będzie...

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

czasem cisza i spokój warte są wszystkich pieniędzy....

Zawsze wiedziałam, że Ania to rozsądna dziewczyna jest :wink: :D

Mam to samo zdanie. Poza tym te same rzeczy kupując i inwestując możesz robić już U SIEBIE, Agato :D :wink:

Dziękuję Wam bardzo za opinie.

Ja jestem podobnego zdania co wy, ale jeszcze nie wiem jak dotrzeć do męża. On nie do końca pojmuje argumenty - "będzie nasze..., będziemy chodzić nago po domu jak będziemy chcieli :oops: itd.

Zresztą biorąc pod uwagę fakt wymiany całego dachu w domu teściów i wymiany dachu w "naszym" domu to wolę tą drugą opcję.

DarioAs masz rację ceny poszły w górę, a zwłaszcza robocizna więc twoje wydatki na remont będą niższe. Tak więc około 200 tyś. trzeba liczyć.

No to ja się wyprowadzam:)

Pozdrawiam

Dziękuję Wam bardzo za opinie.

Ja jestem podobnego zdania co wy, ale jeszcze nie wiem jak dotrzeć do męża. On nie do końca pojmuje argumenty - "będzie nasze..., będziemy chodzić nago po domu jak będziemy chcieli :oops: itd.

Zresztą biorąc pod uwagę fakt wymiany całego dachu w domu teściów i wymiany dachu w "naszym" domu to wolę tą drugą opcję.

DarioAs masz rację ceny poszły w górę, a zwłaszcza robocizna więc twoje wydatki na remont będą niższe. Tak więc około 200 tyś. trzeba liczyć.

No to ja się wyprowadzam:)

Pozdrawiam

Otóż to :D :lol:

Męża jakoś przekonasz - kobiety mają ten dar we krwi :lol: :lol: :lol:

aguszko -kupujcie lepiej ten domek! ja mam za sobą remont obecnego mieszkania, który miał być szybki i tani (chcieliśmy się wprowadzić zaraz po ślubie). A nie był ani szybki ani tani. Trzeba było przerabiać całą instalację CO i wod-kan, robić przyłącz gazowy, wymienić okna i podłogi itd.. itp.... Teraz okazuje się że mieszkanko jest za małe (ma tylko 36m.kw.) i stawiamy zupełnie nowy dom,bo tamten "wystarczył" tylko na 5 lat :roll: . Więc koszt remontu tego "nowego' domku bedzie zapewne niewiele wyższy od modernizacji starego -i będziecie SAMI -a to podstawa! Zresztą możecie ten dom w zasadzie "tworzyć" od nowa -przestawianie ścian itd itp -niezależnie od kogokolwiek. Dodatkowym argumentem jest konieczność wymiany dachu i tu -i tu. Jeśli w obecnym waszym mieszkanku dachu nie trzeba byłoby wymieniać -to pewnie radziłabym wam zostać -ale skoro i tak zanosi się na niezłe koszty -to pakujcie kasę w "swoje"! Pozdrawiam!!!!

A no właśnie i to są argumenty zważywszy, ze jest jeszcze jeden "mały" problem. a mianowicie siostra mojego męża, która choć ma już rodzinę i dom to w razie podziały majątku ich rodziców domagałaby się albo spłaty, albo połowy domu (a przynajmniej jej własnego byłego już pokoju). dla mnie jest to "chora" sytuacja i nie zamierzam nikogo spłacać zwłaszcza, ze wpakowalibyśmy w ten dom sporo pieniędzy. I dlatego mama mojego męża nie kwapi się do przepisywania na kogokolwiek swojego dobytku. Jak twierdzi: "moja jest połowa i wasza jest połowa". Ale pytanie brzmi czyja będzie potem ta druga połowa? Jeżeli chce się już inwestować w ten dom, to już umowa "na gębę" nie wystarcza. Ale zobaczymy co czas pokarze. Na razie i tak z remontem czekamy do wiosny:)

mama mojego męża nie kwapi się do przepisywania na kogokolwiek swojego dobytku. Jak twierdzi: "moja jest połowa i wasza jest połowa". Ale pytanie brzmi czyja będzie potem ta druga połowa? Jeżeli chce się już inwestować w ten dom, to już umowa "na gębę" nie wystarcza.

Typowe -niechęc do załatwienia formalności "za życia"... U nas to w zasadzie mąż postawił sprawę na ostrzu noża. Wpakował w końcu kupę kasy w remont (obecne mieszkanko mamy od rodziców -a znajduje się na działce na której budujemy nowy domek). I chciał mieć jakąś gwarancję, że to będzie zawsze nasze (ja mam dwoje rodzeństwa...). I tak długo mi truł -że i ja w końcu przekonałam rodziców na notariusza -i teraz sprawa jest klarowna -nikt sie już o nic nie bedzie upominał. Niestety nikt nie żyje wiecznie i te sprawy trzeba załtwiać póki czas -w rodzinie mojego męża nie było to załatwione przed śmiercią dziadków i mojego teścia -i w tej chwili są niesnaski, wypominki i połowa rodziny się w ogóle nie odzywa :roll: ....

Aguszko, w sytuacji jaką opisujesz, w ogóle nie powinniście się zastanawiać. Sama mieszkam obecnie w domu, gdzie było niegdyś podobnie jak u Was - połowa domu była mojej mamy, a połowa Jej siostry - dzisiaj buduję nowy dom - wiesz dlaczego? Bo po śmierci mojej mamy, Jej siostra postanowiła sprzedać swoją połowę obcym ludziom (jak żyli dziadkowie, moja mama, to nigdy nikt by takiego faktu nie przewidywał) i efekt jest taki, że w domu rodzinnym moich dziadków, mieszkam na piętrze, a na parterze zupełnie niespokrewniona z nami rodzina, która kupiła tę połowę nieruchomości od ciotki :( Skąd wiesz na jaki pomysł wpadnie kiedyś siostra Twojego męża?? Wyobraź sobie, gdyby zaistniała taka sytuacja jak u nas w domu? Wpakujecie mnóstwo pieniedzy w remont, a okazałoby się, że nagle na parter sprowadza się ktoś "z ulicy" :-? Pozostałoby Wam sprzedać tę drugą połowę za bezcen i wyprowadzić się czym prędzej - ja to niniejszym straram się zrobić, żeby BYĆ U SIEBIE. Przemyślcie dobrze decyzję - może nawet przekaż mężowi to co napisałam - ku przestrodze i przemyśleniu :wink:

Aguszka, jeśli chodzi o kwestię własności, to najlepiej zrobić darowiznę. Wtedy nikt oprócz Was nie będzie miał żadnych praw do domu.

My tak zrobiliśmy.

Ojciec ma poprostu dożywotnio wpisany parter dla siebie, a oprócz tego wszystko jest nasze. I nikt nie ma do tego praw, a rodzina duża... 8)

My zaczęliśmy dopiero działać jak miałam czarno na białym, że to moje, na gębę nawet ojcu nie wierzę 8)

Aguszka, jeśli chodzi o kwestię własności, to najlepiej zrobić darowiznę. Wtedy nikt oprócz Was nie będzie miał żadnych praw do domu.

My tak zrobiliśmy.

Ojciec ma poprostu dożywotnio wpisany parter dla siebie, a oprócz tego wszystko jest nasze. I nikt nie ma do tego praw, a rodzina duża... 8)

My zaczęliśmy dopiero działać jak miałam czarno na białym, że to moje, na gębę nawet ojcu nie wierzę 8)

No i całe szczęście :wink: Niestety w sprawach majątkowych rzadko można liczyć na ludzką uczciwość :(

My tak zrobiliśmy.

No i całe szczęście :wink: Niestety w sprawach majątkowych rzadko można liczyć na ludzką uczciwość :(

cóż...

takie życie, czasami do nieszczęścia wystarczy jedna kłótnia... :roll:

i po co potem rwać włosy z głowy :wink: