DarioAS 23.08.2008 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 kolonia przed chrzcinami.. u nas tak jest, że jak się dziecię urodzi, to wszyscy przyjeżdżają je zobaczyć i rodzina, i koleżanki, koledzy.. do Dawidka to ze dwa miesiące miałam gości i to prawie codziennie, a w każdy weekend obowiązkowo ja trochę ma tych znajomyh.. a na chrzciny to już sama rodzina i chrzestni, będzie ze 30 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 23.08.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Dobrze, ze jeszcze Dawidek nie ma za duzo swoich znajomych, bo dopiero bys miala kolonie... Jak jego kolezanki zaczna przychodzic, to nie nadazysz zawiasow w drzwiach naprawiac (jak Kargul)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 23.08.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Witaj Aniu!Podaje przepis na pyszna salatke, ktora robie w 8 minut (sprawdzalam ), a znika na imprezach blyskawicznie:- puszka czerwonej fasoli- 3 jajka ugotowane pokrojone w kostke- 20 dkg DOBREJ wieprzowej szynki pokrojonej w paseczki- 1 duzy por lub 2 male pokrojone najpierw na pol (polksiezyce), a pozniej w cienkie paseczki- sol, pieprz- 2-3 lyzki majonezuWszystko razem wymieszac, salatka jest dobra 2 dni, z tym ze na drugi dzien jest bardzo ostra ze wzgledu na por. Zycze smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 23.08.2008 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 A ja wlasnie znalazlam, tylko nie wiem, czy Ci sie uda znalezc tunczyka nie w strzepach tylko calego fileta w puszce. Ale jesli tak, to: salata (najlepiej rzymska) pomidory - pokrojone na 8 czesciszparagi zielone - ugotowane na parze i pokrojone na kawalkitunczyk z puszkiser fetaoliwa z oliwek + ocet balsamiczny Baaaaardzo szybkie i proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 24.08.2008 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Witaj Aniu! Podaje przepis na pyszna salatke, ktora robie w 8 minut (sprawdzalam ), a znika na imprezach blyskawicznie: - puszka czerwonej fasoli - 3 jajka ugotowane pokrojone w kostke - 20 dkg DOBREJ wieprzowej szynki pokrojonej w paseczki - 1 duzy por lub 2 male pokrojone najpierw na pol (polksiezyce), a pozniej w cienkie paseczki - sol, pieprz - 2-3 lyzki majonezu Wszystko razem wymieszac, salatka jest dobra 2 dni, z tym ze na drugi dzien jest bardzo ostra ze wzgledu na por. Zycze smacznego. dzięki lubię sałatki z szyneczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 24.08.2008 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 A ja wlasnie znalazlam, tylko nie wiem, czy Ci sie uda znalezc tunczyka nie w strzepach tylko calego fileta w puszce. Ale jesli tak, to: salata (najlepiej rzymska) pomidory - pokrojone na 8 czesci szparagi zielone - ugotowane na parze i pokrojone na kawalki tunczyk z puszki ser feta oliwa z oliwek + ocet balsamiczny Baaaaardzo szybkie i proste. Malgos, tylko napisz mi ile czego zwłaszcza pomidorów i szparag.. a gdzie ja dostanę zielone szparagi... znowu nie wiem, bo do tej pory nie szukałam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 24.08.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 ale mi smaczka narobilyscie, ide cos zjesc czesc wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 24.08.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 cześć. Widzę, że wątki kulinarne się przebijają.... Sałatki to to co lubię najbardziej chyba - tylko muszą być proste,żebym nie musiała jakichś przepisów szukać. JA znam kilka takich, które lubię robić. na imieniny bardzo efektowna jest salątka awarstwowa, jak sie ją ułożyy w przezroczystym naczyniu to już wogóle,. No i nie jest skomplikowania. Sa dwie wersje - bardziej i mniej mdla w smaku.: z tuńczykiem: puszka tuńczyka (może być ten rozdrobniony dla odmiany) puszka groszku starty grubo żółty ser drobno posiekana cebula jajka na twardo pokrojone w kostkę majonez, albo sos na bazie majonezu Wszystkie składniki układa sie warstwami, ja nie pamiętam co na co, ale tak na chłopski rozum daję, najbardziej chyba mi pasuje: jajko, cebula, tuńczyk,groszek,ser i majonez, grubo po wierzchu polać. Sałatka miesza sie na talerzach, ja ją bardzo lubię, można wprowadzać modyfikacje, np dodać warstwę świeżej papryki dla ożywienia smaku i koloru. inną wersję robię z szynką w kosteczkę i kukurydzą zamiast tuńczyka i groszku. jest lżejsza w smaku. Acha, gdzieniegdzie trzeba posolić i popieprzyć - między tymi warstwami gdzie sa niesłone składniki. Majonez później nada smaku, ale tak czy siak czasem za mało. Trochę namieszałam z tym opisywaniem. a może juz znacie tą sałatkę... jeszcze jedna sałatka, z tych bardziej świeżych na upały..(nazywają ją grillowa...): sałata lodowa, pomidor, ogórek, może być papryka, kukurydza no i filet kurczaka dobrze przyprawiony i usmażony na patelni ( a najlepiej grillowany, ale nie każdy ma taką możliwość- ja smażę pokrojony w kostkę) Wymieszać z sosem jogurt +sól + pieprz + czosnek. Do tego najlepiej bagietka albo tościki z bułki. i ja zgłodniałam, choć niedawno śniadanie jadłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 24.08.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 A ja wlasnie znalazlam, tylko nie wiem, czy Ci sie uda znalezc tunczyka nie w strzepach tylko calego fileta w puszce. Ale jesli tak, to: salata (najlepiej rzymska) pomidory - pokrojone na 8 czesci szparagi zielone - ugotowane na parze i pokrojone na kawalki tunczyk z puszki ser feta oliwa z oliwek + ocet balsamiczny Baaaaardzo szybkie i proste. Malgos, tylko napisz mi ile czego zwłaszcza pomidorów i szparag.. a gdzie ja dostanę zielone szparagi... znowu nie wiem, bo do tej pory nie szukałam.. Jest w Lewiatanie lub Maksie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 24.08.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 coś ostatnio nie nadążam z wątkami, raz zajrzę tu - poważna dyskusja o metodach wychowawczych, dziś przyziemnie i kulinarnie ale przepisy też kopiuje to może coś od siebie dorzucę? Sałatka wiosenna jajka na twardo i ogórki zielone pokroić w drobną kostkę, (nie pamiętam ile ale ja daję 4-5 jajek i dwa długie ogórki wężowe zwykle, jak małe to więcej ich) dorzucić posiekany koperek(pęczek), puszkę groszku zielonego i majonez, doprawić solą i koniecznie czosnkiem - ma być wyczuwalny sałatka nie może niestety stać zbyt długo, bo podejdzie wodą z ogórków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 24.08.2008 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 te salatki znam, niektóre składniki zmienione, ale prawie to to samo już mi się znudziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 24.08.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 A ja dzisiaj dla odmiany robiłam pierogi z jagodami pierwszy raz mi się to zdarzyło w niedzielę, ale tak mnie rodzina nudziła, że o 19.30 zrobiłam 70 pierogów A sałatkę też robiłam - dla odmiany z porów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 24.08.2008 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 a kto uzbierał jagód?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 24.08.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 jeszcze jedna slatka, ale nie każdy lubi składniki - po części wymyślona przeze mnie, choć może ktoś też ją robi... makaron (jakieś spiralki, albo taki z pofalowanymi brzegami) salami w plasterkach oliwki papryka czerwona albo ogórek konserwowy (może być i to i to) majonez doprawiony odrobiną keczupu, albo oliwka zwykła Ta sałatka jest bardzo syta dla odmiany, nie robię jej często ale lubię i to chyba koniec sałatek, które pamiętam... za to od Was coś ściągnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 24.08.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 a kto uzbierał jagód?? Kupione wczoraj na targu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 24.08.2008 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 jeszcze jedna slatka, ale nie każdy lubi składniki - po części wymyślona przeze mnie, choć może ktoś też ją robi... makaron (jakieś spiralki, albo taki z pofalowanymi brzegami) salami w plasterkach oliwki papryka czerwona albo ogórek konserwowy (może być i to i to) majonez doprawiony odrobiną keczupu, albo oliwka zwykła Ta sałatka jest bardzo syta dla odmiany, nie robię jej często ale lubię i to chyba koniec sałatek, które pamiętam... za to od Was coś ściągnę to zapiszę rodzinka nie jada oliwek, monsz też nie, ale ja chętnie, więc napewno ten przepis wcielę w życie. Salami uwelbiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 24.08.2008 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 a kto uzbierał jagód?? Kupione wczoraj na targu tak myślałam drogie teraz są? ja mam pod nosem, ale jakoś mam wstręt do robali i nie chodzę do lasu.. no, chyba, że po szyszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 24.08.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Nawet nie wiem, bo tato kupował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 24.08.2008 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 to było z premedytacją... wiedział, że jak kupi to pierogi zrobisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 24.08.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Tak, dokładnie...nawet mi to wprost powiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts