Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było PODDASZE, jest ogród i takie tam


Recommended Posts

kolonia przed chrzcinami..

u nas tak jest, że jak się dziecię urodzi, to wszyscy przyjeżdżają je zobaczyć :wink:

i rodzina, i koleżanki, koledzy..

do Dawidka to ze dwa miesiące miałam gości i to prawie codziennie, a w każdy weekend obowiązkowo :roll:

ja trochę ma tych znajomyh..

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

a na chrzciny to już sama rodzina i chrzestni, będzie ze 30 osób :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 14,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DarioAS

    4062

  • malgos2

    1528

  • OK

    1104

  • monia i marek

    733

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Aniu!

Podaje przepis na pyszna salatke, ktora robie w 8 minut (sprawdzalam ), a znika na imprezach blyskawicznie:

- puszka czerwonej fasoli

- 3 jajka ugotowane pokrojone w kostke

- 20 dkg DOBREJ wieprzowej szynki pokrojonej w paseczki

- 1 duzy por lub 2 male pokrojone najpierw na pol (polksiezyce), a pozniej w cienkie paseczki

- sol, pieprz

- 2-3 lyzki majonezu

Wszystko razem wymieszac, salatka jest dobra 2 dni, z tym ze na drugi dzien jest bardzo ostra ze wzgledu na por. Zycze smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja wlasnie znalazlam, tylko nie wiem, czy Ci sie uda znalezc tunczyka nie w strzepach tylko calego fileta w puszce. Ale jesli tak, to:

salata (najlepiej rzymska)

pomidory - pokrojone na 8 czesci

szparagi zielone - ugotowane na parze i pokrojone na kawalki

tunczyk z puszki

ser feta

oliwa z oliwek + ocet balsamiczny

Baaaaardzo szybkie i proste.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Aniu!

Podaje przepis na pyszna salatke, ktora robie w 8 minut (sprawdzalam ), a znika na imprezach blyskawicznie:

- puszka czerwonej fasoli

- 3 jajka ugotowane pokrojone w kostke

- 20 dkg DOBREJ wieprzowej szynki pokrojonej w paseczki

- 1 duzy por lub 2 male pokrojone najpierw na pol (polksiezyce), a pozniej w cienkie paseczki

- sol, pieprz

- 2-3 lyzki majonezu

Wszystko razem wymieszac, salatka jest dobra 2 dni, z tym ze na drugi dzien jest bardzo ostra ze wzgledu na por. Zycze smacznego.

 

dzięki :p

lubię sałatki z szyneczką :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja wlasnie znalazlam, tylko nie wiem, czy Ci sie uda znalezc tunczyka nie w strzepach tylko calego fileta w puszce. Ale jesli tak, to:

salata (najlepiej rzymska)

pomidory - pokrojone na 8 czesci

szparagi zielone - ugotowane na parze i pokrojone na kawalki

tunczyk z puszki

ser feta

oliwa z oliwek + ocet balsamiczny

Baaaaardzo szybkie i proste.

 

Malgos, tylko napisz mi ile czego :wink:

zwłaszcza pomidorów i szparag..

a gdzie ja dostanę zielone szparagi...

znowu nie wiem, bo do tej pory nie szukałam..

:lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć. Widzę, że wątki kulinarne się przebijają.... Sałatki to to co lubię najbardziej chyba - tylko muszą być proste,żebym nie musiała jakichś przepisów szukać. JA znam kilka takich, które lubię robić. na imieniny bardzo efektowna jest salątka awarstwowa, jak sie ją ułożyy w przezroczystym naczyniu to już wogóle,. No i nie jest skomplikowania. Sa dwie wersje - bardziej i mniej mdla w smaku.:

z tuńczykiem:

puszka tuńczyka (może być ten rozdrobniony dla odmiany)

puszka groszku

starty grubo żółty ser

drobno posiekana cebula

jajka na twardo pokrojone w kostkę

majonez, albo sos na bazie majonezu

Wszystkie składniki układa sie warstwami, ja nie pamiętam co na co, ale tak na chłopski rozum daję, najbardziej chyba mi pasuje: jajko, cebula, tuńczyk,groszek,ser i majonez, grubo po wierzchu polać. Sałatka miesza sie na talerzach, ja ją bardzo lubię, można wprowadzać modyfikacje, np dodać warstwę świeżej papryki dla ożywienia smaku i koloru.

inną wersję robię z szynką w kosteczkę i kukurydzą zamiast tuńczyka i groszku. jest lżejsza w smaku. Acha, gdzieniegdzie trzeba posolić i popieprzyć - między tymi warstwami gdzie sa niesłone składniki. Majonez później nada smaku, ale tak czy siak czasem za mało. Trochę namieszałam z tym opisywaniem. a może juz znacie tą sałatkę...

 

jeszcze jedna sałatka, z tych bardziej świeżych na upały..(nazywają ją grillowa...):

sałata lodowa, pomidor, ogórek, może być papryka, kukurydza no i filet kurczaka dobrze przyprawiony i usmażony na patelni ( a najlepiej grillowany, ale nie każdy ma taką możliwość- ja smażę pokrojony w kostkę) Wymieszać z sosem jogurt +sól + pieprz + czosnek. Do tego najlepiej bagietka albo tościki z bułki.

 

 

i ja zgłodniałam, choć niedawno śniadanie jadłam :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja wlasnie znalazlam, tylko nie wiem, czy Ci sie uda znalezc tunczyka nie w strzepach tylko calego fileta w puszce. Ale jesli tak, to:

salata (najlepiej rzymska)

pomidory - pokrojone na 8 czesci

szparagi zielone - ugotowane na parze i pokrojone na kawalki

tunczyk z puszki

ser feta

oliwa z oliwek + ocet balsamiczny

Baaaaardzo szybkie i proste.

 

Malgos, tylko napisz mi ile czego :wink:

zwłaszcza pomidorów i szparag..

a gdzie ja dostanę zielone szparagi...

znowu nie wiem, bo do tej pory nie szukałam..

:lol: :lol: :lol:

 

Jest w Lewiatanie lub Maksie :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

coś ostatnio nie nadążam z wątkami,

raz zajrzę tu - poważna dyskusja o metodach wychowawczych, dziś przyziemnie i kulinarnie :D

ale przepisy też kopiuje

 

to może coś od siebie dorzucę?

Sałatka wiosenna

jajka na twardo i ogórki zielone pokroić w drobną kostkę, (nie pamiętam ile ale ja daję 4-5 jajek i dwa długie ogórki wężowe zwykle, jak małe to więcej ich)

dorzucić posiekany koperek(pęczek), puszkę groszku zielonego i majonez, doprawić solą i koniecznie czosnkiem - ma być wyczuwalny

 

sałatka nie może niestety stać zbyt długo, bo podejdzie wodą z ogórków

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeszcze jedna slatka, ale nie każdy lubi składniki - po części wymyślona przeze mnie, choć może ktoś też ją robi...

makaron (jakieś spiralki, albo taki z pofalowanymi brzegami)

salami w plasterkach

oliwki

papryka czerwona albo ogórek konserwowy (może być i to i to)

majonez doprawiony odrobiną keczupu, albo oliwka zwykła

 

Ta sałatka jest bardzo syta dla odmiany, nie robię jej często ale lubię :)

i to chyba koniec sałatek, które pamiętam...

za to od Was coś ściągnę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeszcze jedna slatka, ale nie każdy lubi składniki - po części wymyślona przeze mnie, choć może ktoś też ją robi...

makaron (jakieś spiralki, albo taki z pofalowanymi brzegami)

salami w plasterkach

oliwki

papryka czerwona albo ogórek konserwowy (może być i to i to)

majonez doprawiony odrobiną keczupu, albo oliwka zwykła

 

Ta sałatka jest bardzo syta dla odmiany, nie robię jej często ale lubię :)

i to chyba koniec sałatek, które pamiętam...

za to od Was coś ściągnę :D

 

to zapiszę 8)

rodzinka nie jada oliwek, monsz też nie, ale ja chętnie, więc napewno ten przepis wcielę w życie. Salami uwelbiam... 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...