Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było PODDASZE, jest ogród i takie tam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DarioAS

4062

• malgos2

1528

• OK

1104

• monia i marek

733

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piekne!!! ja sie wciąż napalam na róże.... ale mam jedna i zobacze czy przeżyje u mnie zime i wtedy ewentualnie sie skusze na kolejne piekności 8) będziesz je okrywała na zimę? ja mam szczepiopna na pniu, nawet niewiem jakby to zakryć?

młode róże przydałoby się okryć, zimy ostatnio mamy łagodne, ale na wszelki wypadek...

na pniu także się okrywa, jest na to kilka sposobów.

zacytuję Hankę, bo to jedna z najlepszych specjalistek w zakresie różanym :wink:

w sklepie budowlanym kupuję piankę osłonową do rur wodnych ok. 1 zł/m i zakładam na pień z patykiem łacznie, przykrywając dokładnie pianką nasadę szczepienia

- góra po małym skróceniu, jeśli trzeba związana lekko sznurkiem, na górze pianki wiązę na supeł włókninę wpychając suche liście, a górna część włókniny wiążę w "cukierek" na to można dać kawałek folii, by deszcz nie moczył liści i nie powodował ich gnicia

- kopczyk ziemi na korzenie

opcja druga- sklep AGD i duży, gruby karton przemysłowy niczym zimowe wdzianko,

opcja trzecia - słomiana mata budowlana lub tektura falista i dwu-, trzykrotne zawinięcie mumii ze stosownym daszkiem przeciwśniegowym, ale z małą dziurą wentyklacyjną w kartonie, na boku; w macie słomianej nie robi się dziur bo rurki słomy są wystarczająca izolacją a szczeliny- wentylacją

tu też się można dowiedzieć co i jak :wink:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8709

Hanka mieszka w górach, więc obficie owija. U nas nie trzeba takich futer. Ja najzwyczajniej w świecie wiążę białą agrowłókninę - zawijam drutem u góry i poniżej górnego szczepienia (ważne, żeby było osłonięte). Dołem może być kopczyk, ale osobiście osłaniam gałązkami świerkowymi i wystarczy - od wiosny do jesieni rosną i kwitną jak szalone :wink: .

Zima nie jest taka straszna dla róż, jeśli się je w pierwszych 2-3 latach osłoni np.gałązkami - gorsze są choroby grzybowe, które atakują latem :roll:

piekne!!! ja sie wciąż napalam na róże.... ale mam jedna i zobacze czy przeżyje u mnie zime i wtedy ewentualnie sie skusze na kolejne piekności 8) będziesz je okrywała na zimę? ja mam szczepiopna na pniu, nawet niewiem jakby to zakryć?

młode róże przydałoby się okryć, zimy ostatnio mamy łagodne, ale na wszelki wypadek...

na pniu także się okrywa, jest na to kilka sposobów.

zacytuję Hankę, bo to jedna z najlepszych specjalistek w zakresie różanym :wink:

w sklepie budowlanym kupuję piankę osłonową do rur wodnych ok. 1 zł/m i zakładam na pień z patykiem łacznie, przykrywając dokładnie pianką nasadę szczepienia

- góra po małym skróceniu, jeśli trzeba związana lekko sznurkiem, na górze pianki wiązę na supeł włókninę wpychając suche liście, a górna część włókniny wiążę w "cukierek" na to można dać kawałek folii, by deszcz nie moczył liści i nie powodował ich gnicia

- kopczyk ziemi na korzenie

opcja druga- sklep AGD i duży, gruby karton przemysłowy niczym zimowe wdzianko,

opcja trzecia - słomiana mata budowlana lub tektura falista i dwu-, trzykrotne zawinięcie mumii ze stosownym daszkiem przeciwśniegowym, ale z małą dziurą wentyklacyjną w kartonie, na boku; w macie słomianej nie robi się dziur bo rurki słomy są wystarczająca izolacją a szczeliny- wentylacją

tu też się można dowiedzieć co i jak :wink:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8709

Hanka mieszka w górach, więc obficie owija. U nas nie trzeba takich futer. Ja najzwyczajniej w świecie wiążę białą agrowłókninę - zawijam drutem u góry i poniżej górnego szczepienia (ważne, żeby było osłonięte). Dołem może być kopczyk, ale osobiście osłaniam gałązkami świerkowymi i wystarczy - od wiosny do jesieni rosną i kwitną jak szalone :wink: .

Zima nie jest taka straszna dla róż, jeśli się je w pierwszych 2-3 latach osłoni np.gałązkami - gorsze są choroby grzybowe, które atakują latem :roll:

co fakt, to fakt, Hanka z gór... :wink:

więc sytuacja zwykle przedstawia się tak samo...

pies idzie spać..

zasypia...

podchodzi kot...

wpycha dupkę do koszyka..

Bruno się budzi, patrzy co się dzieje..

i idzie pod stół..

kot się rozwala na cały koszyk...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

teraz to już i tak tylko się kładzie, jak był młodszy to na dodatek podgryzał psu ogon :roll:

więc sytuacja zwykle przedstawia się tak samo...

pies idzie spać..

zasypia...

podchodzi kot...

wpycha dupkę do koszyka..

Bruno się budzi, patrzy co się dzieje..

i idzie pod stół..

kot się rozwala na cały koszyk...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

teraz to już i tak tylko się kładzie, jak był młodszy to na dodatek podgryzał psu ogon :roll:

A to dran! :lol: :lol: :lol: Pamietam jak bylysmy u Ciebie i kot rozwalil sie na calym fotelu jak tylko przesunelam sie do przodu. O maly wlos na niego nie usiadlam, bo nie zauwazylam, ze za mna jest rozlozony caly. :o :o :o A to taki malutki kotek wtedy byl. :-? Biedny Bruno. :( Ucaluj go ode mnie.

Aniu, zwierzaczki słodkie, róże cudne.

Czy mogłabyś mi napisać czy sa jakieś odmiany róż, które lubią zacienione stanowisko. Chciałabym posadzić po północnej stronie domu

to odmiany, które nadają się do półcienia, słonka przydałoby im się choć ze dwie godzinki dziennie :wink:

będzie choć tyle??

bez słońca róże mają trudno się wybarwić :wink:

American Pillar

Belinda

Buff Beauty

Cornelia

Doctor Robert Korns

Erfurt

FJ Grootendorst

Felicia

Lavender Lassie

Lyda Rose