Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Winobluszcz trojklapowy-nawóz

Recommended Posts

pytałem, bo czasami się zdąża, że w pierwszym roku po posadzeniu nie specjalnie ma ochotę sie wspinać, po pewnym czasie sam zaczyna wycieczkę w górę..

ale jeśli trwa to trzy tata to trochę dziwne to jest.

kolejne pytanie - wybacz ze zapytam, ale czy ona na pewno posiada przylgi [przyssawki], czy tylko wąsy..?

mój na dobre rozrósł się po 3 latach już go nie prowadzę oplatając wogół podpór teraz go przycinam jak nie chcę by szedł swoją drogą ,niczym nie podsypywałam, czepia się wąsami i to tak mocno że trudno oderwać, najlepiej jak ma coś chropowatego do czepiania albo drewnianego a najlepiej to widać na niektórych domach, jak pnie się .pozdrawiam.

jest zdrowy, zielony, brak objawów niedożywienia, jw. nawóz uniwersalny, ale ostrożnie bo nie sztuka jest sypnąć nawozu, trzeba robić to z umiarem, aby przy okazji nie uszkodzić rośliny, bo nawóz dobre działa tylko w umiarkowanej ilości :)

a w tym roku już masz jakiś przyrost, myślę ze do lata powinien jeszcze sporo podrosnąć.. tak z nimi bywa, ze czasami an początku kiepsko si wspinają, ale gdy zaczną to szybko to nadrabiają silniejszym niż zwykle przyrostem :lol:

ja na wiosnę lekko obsypuje działkę azofoską, i on też trochę dostaje, choć muszę przyznać że miałam 2 gatunki które mi zmarnialy a jak się nad nimi trzęsłam i nic nie dało , chyba zależy także od siły roslinki jedne ,tak jak z nami ludżmi,są słabsi i silniejsi....... :roll: :D teraz mam gatunek choć ten sam a rośnie mocno, w tym 3 roku, że zaczełam go przycinać wąsy puszcza po trawie ,w tamtym roku zrobiłam rozsadę z niego i już odjęłam do doniczki ,pięknie rośnie w niej ,przywiozłam na bałkon ,ciekawa jestem jak przetrzyma zimę w donicy .pozdrawiam :D :D :D http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/lf/bf/xoyz/VAQl4KbrhTybRP4A8B.jpg

• 2 weeks później...