Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praktyczne zakończenie budowy

Stanley 25

Recommended Posts

roszę o poradę jak zachować się w takiej sytuacji ?

Pozwolenie na budowę otrzymałem bez żadnych problemów w 1994 r.Bez jakiegokolwiek informowania o rozpoczęciu budowy zacząłem ją na początku 1995 r. i budowałem systemem gospodarczym do 1998 r.Żadnego kierownika budowy ani inspektora nadzoru nie zatrudniałem.Budowali różni znajomi fachowcy przy mojej pomocy na podstawie zakupionego projektu który był modernizowany w trakcie budowy (z parterowego projektu zrobił się piętrowy dom)Śmieszne to ale faktycznie dom stoi i do chwili obecnej nie ujawniłem żadnych usterek.W 1999 r zamieszkałem w nim i mieszkam do chwili obecnej.Jestem w nim zameldowany i opłacam stosowne podatki.

Czytając różne wypowiedzi na forum dochodzę do wniosku iż jest to samowola budowlana w związku z tym mam dylemat co z tym fantem zrobić

- czy wogóle zgłaszać ten fakt do nadzoru budowlanego tzn o zakończeniu budowy jeżeli tak to jak to wszystko wyprostować aby było zgodne z prawem? (dziennik budowy posiadam ale bez zapisow

- co zrobić abym stał się pełnoprawnym właścicielem tego budynku dotychczas włascicielem jestem tylko działki

Proszę o opinie w tej sprawie

Witam

Powinno Ci się udać zalegalizować samowolę za darmo.

"Osoby które popełniły samowolę budowlaną mogą od dzisiaj zalegalizować ją za darmo. Do tej pory za legalizację domu lub innego obiektu budowlanego wybudowanego bez dopełnienia formalności trzeba było zapłacić - za dom jednorodzinny około 50 tysięcy złotych, za garaż połowę mniej.

Aby skorzystać z abolicji należy zgłosić się do właściwego Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego z wnioskiem o udzielenie pozwolenia. Przy okazji należy przedłożyć dokumenty wymagane do normalnego uzyskania pozwolenia użytkowania, oraz udowodnić faktyczną datę realizacji obiektu.

W skład dokumentów, które należy dostarczyć do inspektoratu nadzoru budowlanego jest m.in. zaświadczenie z gminy dotyczące zgodności z miejscowym planem zagospodarowania.

Abolicja dotyczy budowli zakończonych po 1 stycznia 95 roku, ale przed 11 lipca roku 98 oraz tych, w stosunku do których Nadzór Budowlany nie prowadził postępowania przed 11 lipca 2003 roku. Ponadto musi spełniać obowiązujące przepisy bezpieczeństwa.

Z abolicji dotyczącej samowoli budowlanej będzie można skorzystać tylko do końca roku"

Jest dużo artykułów na ten temat

http://biznes.interia.pl/news/wiecej-samowoli-do-legalizacji-za-darmo,934332,4206

Dziękuję za zainteresowanie moim tematem lecz mam nadal wątpliwości a mianowicie.

Czy stojący dom przykryty dachem,wstawione okna i drzwi podłączona elektryczność i woda na dn. 11.07.1998 r.można uznać za zakończoną budowę w rozumieniu ustawy o abolicji ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi

• 1 month później...