Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić z niekompetentnym sprzedawcą?

Recommended Posts

W lutym kupiłam dachówkę Koramica, w tej chwili jestem na etapie więźby

więc zgłosiłam się do hurtowni aby mi dostarczyli dachówkę na budowę. Niestety pan mi powiedział, że dachówki nie ma i nie będzie w najbliższym nieokreślonym czasie. Proponował oddanie pieniędzy za dachówkę co oczywiście wiąże się z moją stratą, bo wiadomo, że kupiłam ją taniej niż jest w tej chwili. Co mam zrobić z tym fantem, czy sprzedawca ma prawo nie wydać mi mojego towaru?

W lutym kupiłam dachówkę Koramica, w tej chwili jestem na etapie więźby

więc zgłosiłam się do hurtowni aby mi dostarczyli dachówkę na budowę. Niestety pan mi powiedział, że dachówki nie ma i nie będzie w najbliższym nieokreślonym czasie. Proponował oddanie pieniędzy za dachówkę co oczywiście wiąże się z moją stratą, bo wiadomo, że kupiłam ją taniej niż jest w tej chwili. Co mam zrobić z tym fantem, czy sprzedawca ma prawo nie wydać mi mojego towaru?

A kiedy mu zapłaciłaś? Masz fakture/umowe/jakikolwiek kwit, że zapłaciłaś?

Był ustalony termin dostawy?

Toż to kures..wo straszne :(

Miałem podobną sytuację 2 razy (OSB i węłna) ... tyle, że bez FV tylko zaliczka..

Ja zrezygnowałem i szukałem na szybko gdzie indziej... Co mogę poradzić ?

Kierownik Hurtowni i awantura !!!

Pomoc w postaci Miejski Rzecznik Konsumentów

http://www.um.zabrze.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=134

Przy okazji zaś podaj namiary na tą $#*@% HURTOWNIE aby nikt inny na nich się już nie nabrał !

pozdrawiam

Przy takiej kwocie FUCK !!! Może by warto skonsultować się z prawnikiem od prawa gospodarczego (około 50 PLN - wizyta).

Pytanie jest także inne (O mniejsze zło)? Jaka jest różnica pomiędzy stratą spowodowaną różnicą ceny a stratami spowodowanymi przedłużającym się terminem budowy ?

Moja budowa i tak się przedłuża całe szczęście, że wykonawców mam bardzo dobrych. Od samego początku mieliśmy problemy z dostarczeniem materiałów na czas, a to problem z bloczkami na fundament, a to brakuje porotermu, a to nie ma stropu, mimo, że to wszystko było kupione na początku marca. Wiem, że jest problem z materiałami, ale do ch....y kupiłam je wcześniej i chciałabym je dostać. Czy tak trudno skompletować dla klienta wg faktury wszystko co kupił i potem mu to wydać. Nie wiem jaką oni prowadzą politykę, ale w każdym bądź razie wg mnie nie najlepszą.

W wypadku zaliczki po rezygnacji jednej ze stron z realizacji zamówienia drugiej stronie należy się zwrot zaliczki + drugie tyle. Myślę, że pełną płatność można chyba też potraktować jako zaliczkę 100% i żądać zwrotu 200% wpłaconej kwoty.

Zaznaczam, że mogę się mylić w kwestii prawnej, ale na pewno yak bym rozmawiał z dostawcą.

Niestety przedmówca się myli.

Zaliczka podlega zwrotowi bez żadnych konsekwencji.

Podany przykład dotyczy zadatku.

Tak właśnie myślałem, że taki błąd popełnię jednak dla sprawy to nie ma większego znaczenia. Dla mnie zaliczka i zadatek to część kwoty do zapłaty, a mowa jest o zapłaceniu całej faktury za towar, którego się nie otrzymało. W każdym bądź razie przy zakupach obie strony powinny ponosic równorzędne ryzyko, a nie tylko klient.

Niestety przedmówca się myli.

Zaliczka podlega zwrotowi bez żadnych konsekwencji.

Podany przykład dotyczy zadatku.

ale tu nie ma tematu zaliczki czy zadatku.

firma wystawiłą fakture sprzedaży i faktura została zapłacona w 100% (jak rozumiem). Czyli obie strony dokonały transakcji. Sprzedawca zobowiązany jest do dostarczenia towaru.

To zwyczajne złodziejstwo - ja bym poszedł z tym do prawnika/prokuratury.

Tak czy inaczej - bardzo mi przykro.

Odsetki ustawowe: :)

stan na dzień: 5 lipca 2007

rodzaj odsetek: ustawowe

liczba dni opóźnienia: 126

kwota zaległości: 22000.00

kwota odsetek: 873.37

łącznie do zapłaty: 22873.37

choć to pewnie nie pokryje strat.

Podpisywaliście jakas umowe?

Jak masz fakturę to dokonałas zakupu- zawarłas transakcję, towar jest twoją własnością i koniec. Towar maja ci wydać. Szkoda że nie masz umowy depozytowej w której jasno byłoby to napisane. Napisz pismo o wydanie towaru w terminie x dni z potwierdzeniem z adnotacja że w przypadku jego braku będziesz musiała dokonac zakupu zamiennego i obciązysz hurtownię. Warto coś wspomniec o stratach związanych z wstrzymaniem inwestycji i skieruj to do WŁAŚCiCIELA składu i do centrali PSB (builder to zdaje się PSB). Handlowiec który drugi raz sprzedał twoja dachówkę (a pewnie tak się stało) dostanie po d_pie. Boże co za skurwysyny. Moja dachówka też stoi w depozycie w PSB ale faktury nie dostałem aż do momentu gdy przyjechała do hurtowni od producenta. Z tym że mam umowę na depozyt. Az pójdę jutro sprawdzić jak się ma bo nigdy nie wiadomo co tam komuś do łba może strzelić.