agika 04.07.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Jeszcze raz poruszam ten watek, bo czas plynie a ja juz tylko kilka dni mam na podjecie decyzji w sprawie umieszczenia pralni. Ciekawa jestem czy pralnia az w piwnicy sprawdza sie u kogos, czy to za daleko i za nic jej tam nie robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 05.07.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ja mam pralnię w piwnicy i bardzo ją sobie chwalę, choć na początku byłam przeciwnikiem tego rozwiązania, twierdząc że" wyrzucają mnie z domu do piwnicy .Użytkuję ją dwa lata i wg mnie ma prawie same plusy. Mogę porozkładać pranie na podłodze nawet na cały dzień i nikomu to nie przeszkadza, stoi tam dodatkowy kosz na brudną bieliznę typu obrusy, ręczniki, które mogą poczekać i nie zajmują miejsca w łazience. W pralni mam również deskę do prasowania, w garderobie się nie zmieściła , stoi rozłożona i w każdej chwili można z niej skorzystać. W okresie jesienno - zimowym suszę tam również pranie, na trzech podwieszanych suszarkach, (nie trzeba nosić mokrego prania" gdzieś" i może wisieć nikomu nie przeszkadzając aż znajdziesz czas żeby je zdjąć - u mnie czasem i tydzień ), latem suszę na dworze - wtedy mam blisko z piwnicy, żeby powiesić.Pralka ma sygnał dźwiękowy, więc słyszę kiedy pranie się skończyło- nie muszę latać po schodach żeby sprawdzić. To były wg mnie plusy . Teraz dwa! minusy : kosz na brudną bieliznę mam w łazience na poddaszu więc raz w tygodniu spaceruję z nim dwie kondygnacje w dół.A z pozkładanym suchym praniem dwie kondygnacje do góry, bo dzieci pokoje i garderoba są na poddaszu. Gdybym miała podjąć decyzję jeszcze raz pralnia byłaby w ... piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 05.07.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 a jeśli nie ma się piwnicy, tylko rozległy parter, co za tym idzie spore poddasze -to idealne miejsce dla pralni jest na poddaszu - pomieszczenie z balkonem, żeby suszyć na powietrzu , garderoba jest na tym samym poziomie.. same plusy:) wg mnie idealnie, zwłaszcza dla tych, co mają np. na dole spory gabinet, biuro lub drugie mieszkanie dla rodziców i niewykorzystane poddasze; p.s. dla mnie tam gdzie deska do prasowania tam musi być telewizor, prasuję 3godz. tygodniowo; bez filmów miałabym pogniecione ubrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agika 05.07.2007 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Wlasnie temat suszenia i prasowania jest najtrudniejszy, bo sama pralka to moze byc schowana i w lazience, ale najgorzej z tym prasowaniem. Mam dwoje malych dzieci, wiec prania i prasowania duzo, na pewno nie chcialoby mi sie prasowac w piwnicy bez telewizji i to mnie odstrasza od pralni w piwnicy. Moze pojde sama ze soba na kompromis i zrobie tak: Pranie w piwnicy a prasowanie w garderobie na pietrze, zorganizuje tam sobie maly telewizorek , co o tym myslicie. Czy moze kos tak zrobil? Przy okazji pomysle tez o zsypie, czy to duzy koszt? (dom kupilam gotowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastka 05.07.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam!Mam podobny problem, bede miec piwnice, ale pralke raczej skłaniam się do umieszczenia na parterze, a to z dwoch powodów: po pierwsze sypialnie będą na poddaszu, więc już wyobrażam sobie, jak chodze z poddasza dwa piętra w dół żeby włączyć pralke. Druga sprawa, ja też zawsze prasuje przed telewizorem, wiec na pewno nie zamkne się w piwnicy i wyłącze na dwie godziny z życia rodzinnego i pilnowania dziecka (przecież nie zabiore go ze sobą do piwnicy), więc na pewno będe prasowac ... w salonie. Schowanie żelazka i deski najmiejszy problem, najwiekszy jest z suszeniem. Latem nie ma problemu, bo wynosze na zadaszony taras, ale zimą to już kompletnie nie mam pojęcia gdzie. Jedno jest pewne, zrobimy zsyp z górnej łazienki do dolnej, gdzie bedzie pralka. To jest żaden koszt, twoim problemem agika jedynie będzie wykuć "dziure" w stropie, no i zeby pralnia na dole byla w tym samym pionie co łazienki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 05.07.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 temat byl juz poruszany ,poszukaj w wyszukiwarce-ja mam na poddaszu kolo lazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hucho 05.07.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 My również postanowiliśmy umieścić pralnię w piwnicy. Jest na tyle duża (pralnia), że zmieści się tam również suszarka, deska do prasowania i inne tego typu akcesoria. Zamieszkamy dopiero we wrześniu, ale mam nadzieję, że to się sprawdzi. Tak mają nasi przyjaciele i nigdy nie narzekali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agika 05.07.2007 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 I prasowac bedziesz w piwnicy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ark 05.07.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ja mam w piwnicy i jest to super rozwiązanie - tylko koniecznie zróbcie "zsyp" i problem biegania z brudnym praniem załatwiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 06.07.2007 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Mam piwnicę, ale pralkę umieściłam na piętrze, w pokoju gospodarczym i bardzo sobie chwalę. Pranie suszę na strychu ( na który wchodzę po normalnych schodkach), na zwykłej rozkładanej suszarce. Nie wyobrażam sobie latania z praniem przez dwa piętra i prasowania w piwnicy - czułabym się tam zupełnie odcięta od świata. A potem musiałabym jeszcze dzwigać to wszystko na górę ? Siedzieć na samym dole, przez godzinę czy dwie tylko po to, żeby prasować? Prasuję na piętrze, szafa jest zaraz obok (telewizor też ) i można od razu chować. A co jak przed jakimś wyjściem chce się coś wyprasować na szybko - sztuk jeden lub dwie? Znowu przez dwa piętra do piwnicy? Tylko jest jedno "ale" - nigdy nie miałam zapotrzebowania na sznury, balie itp. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 06.07.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.07.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 pomimo piwnicy mam pralnie na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgonia 07.07.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 zdecydowanie w łazience obok sypialni, suszenie na balkonie z podwyższoną balustradą lub w goscinnym pokoju przy złej pogodzie. i tak bedzie sporo biegania po schodach (dom na skarpie),a latka lecą , kolanka mogą boleć....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 08.07.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 W obecnym domu mamy pralnię w piwnicy...Z wyjątkiem tego, że oszczędza miejsce na innych kondygnacjach ma to same wady...Sypialnie są na pietrze, więc trzeba zejść z koszem ( wcale nie lekkim dla kobiety ) na parter, a potem jeszcze do piwnicy...A potem pokonać te samą drogę z czystym...Po kilku latach mam dość. Pozostaje jeszcze wykonanie bardzo dobrej wentylacji...Teraz budujemy dom parterowy; pralnia będzie bezpośrednio przy łazience dzieci, z których zwykle jest najwięcej prania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts