Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaczynamy budowę domu "RAMZES", może ktoś wybudował taki dom?, projekt, no i zdjęcia dołączone do projektu są naprawdę super, ciekawe czy gotowy już dom okaże się tak samo interesujący?! jest to projekt wybrany z katalogu "małych domów", chociaz nie jest wcale taki mały, przynajmniej mam takie wrażenie, będę wdzięczna za opinie osób które zakończyły budowę tego domu.

dokładnie ten, nie jest taki bardzo drogi, w końcu jakby nie było dom buduje się na całe życie, poza tym jego pow. bez garażu to zaledwie 118 m. Zastanawialiśmy si e nad czymś mniejszym ale w tej chwili jest nas troje i mam nadzieję że tak nie pozostanie, więc dla rodziny z dwójką dzieci to tak naprawdę nie ma sensu stawiać niczego mniejszego.

mój mąż ma firmę budowlaną więc myślę że nie będzie tak źle, większość tych największych kosztów to robocizna, koszty transportu, marże w hurtowniach, no i jak to zwykle bywa nieudolność ludzi, którzy biorą się za budowlankę i przy okazji coś spieprzą, bo okazuje się że o pewnych rzeczach nie mają pojęcia. Poza tym jestem trochę zawiedziona bo wychodzi na to, że nikt nie zdecydował się na taki sam projekt ?! :cry:

bo dosyć gargamelowaty jest ten RAMZES...

bryła niepotrzebnie skomplikowana /chyba z jakichś

artystycznych ciągot projektanta/ daje skomplikowany dach...

nadto 20 % domu to garaż dla ukochanego autka - Ty akurat

nie pytasz się o koszty - znaczy nie masz problemów finansowych :-?

ale garaż w bryle budynku to oczywiste ponoszenie wydatków

na wstępie - bez specjalnego efektu - dla ludzi...

Szczerze - nie interesuje mnie twoja opinia na temat zewnętrznego wyglądu domu (o gustach się nie dyskutuje) , a jeśli chodzi o koszty, to rzeczywiście nie mam problemów finansowych, to źle?, pewnie ty je masz i stąd te złośliwości. Poza tym to czy garaż będzie w domu czy obok, specjalnie nie zawyża kosztów budowy, najwidoczniej nie bardzo się na tym fachu znasz. Przy okazji chciałam zapytać, co twoim zdaniem oznacza słowo: "gargamelowaty" ??? Acha, gdybyś miał o tym pojęcie, to dach wcale nie został udziwniony.

BETON nie potrzebnie sie czepiasz

Zuza a ja Ci powiem że RAMZES jest super .Ja od przeszło dwóch lat byłam zakochana w innym projekcie i gdy juz tamten projekt zamówiłam ,tez w extradom to przez przypadek wpadł mi w oko RAMZES...i odmówiłam tamten projekt.

Narazie ciągle się zastanawiamy, niestety finansowo nie stoimy dobrze.

Gdybyśmy zdecydowali się na RAMZESA to napewno podnieslibyśmy ściankę kolankową ,na górze chciałabym miec garderobę i pokój moze starczyłoby na coś jeszcze. .Masz rację dach wcale nie jest udziwniony , a taras uroczy.

....domek śliczny ... więc .....buduj ,buduj :D

POZDRAWIAM

gargamelowaty - czyli w stylu domu Gargamela /trochę/

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gargamel

no ew. można by powiedzieć, że projektant

posługiwał się grą komputerową "The Sims"

tam taki właśnie domek sobie można zaprojektować z takim właśnie

dachem...

PS:

Szczerze - nie interesuje mnie twoja opinia na temat zewnętrznego wyglądu domu (o gustach się nie dyskutuje)

to po co zakładasz wątek na forum???

załóż sobie lepiej blog, będziesz mógł/mogła sobie pisać

o swoim pięknym Ramzesie do woli :-?

• 1 month później...
My tez zdecydowalismy sie na ten projekcik :D Zalezalo nam na domku, w ktorym wszystkie pokoje bylyby na dole, a zagospodarowanie gory mozna ewentualnie zostawic na pozniej. Zrobilismy pare zmian, na dole polaczylismy lazienki i wydluzylismy je jeszcze troche o pokoj. A pokoj zostal wydluzony do samego konca, zlikwidowalismy garaz, i przenieslismy tam kotlownie , a z pozostalej czesci zrobimy gabinet. Garaz bedzie stal osobno. Poszerzylismy tez kazde z okien, ale tylko troche , bo zbyt duze zmiany zepsulyby estetyke domku , ktory tak nas urzekl:). Mam nadzieje ze bedziemy sie tutuaj wymieniac doswiadczeniami z kolejnych etapow budowy :D

• 1 month później...
Ineresują mnie opinie ludzi, którzy budują domy, a nie "dowcipnisiów", którzy o własnym domu mogą pewnie tylko pomarzyć i na dodatek są niesympatyczni i z beznadziejnym poczuciem humoru :lol:

Ej no Zuza nie przesadzaj :wink: . Kiepsko nie mieć poczucia humoru i dystansu co do własnej osoby. Jedni lubią domy typu "stodoła" inni tzw " gargamele" z fikusnymi dachami.

Mi się np. ten projekt w miare podoba co nie zmienia faktu, że jest tzw. "gargamelem", a nie "stodołą".

ja mam podobny domek ale widać niespójność konstrukcji dachu i brak konsekwencji bo albo daszki dodatkowe dwuspadowe albo czterospadowy jak dach główny, uważam tez ,że w domku parterowym 3 łazienki to za dużo, a tez mam paretrowy. reszta w domu podoba mi się i tu bym nic nie dodała, własnie ciekawe jak wygląda dom w rzeczywistości na prawdziwo a nie na opisie. jaka jest powierzchnia dachu?