luk__25 05.07.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Zapowiedział nam się na budowie Nadzór Budowlany na rytynową kontrolę budowy. Znajomi którzy mieli taką kontrol z naszego powiatowego urzędu niezbyt miło to wspominają, gdyż w zasadzie każdy miał problemy wynikające z tego że zmieniono np wymiary i rozmieszczenie okien, ktoś podniósł sobie ścianke kolankową, kto inny zmienił wysokość np garażu. Kurcze zaczynamy się stresować bo u nas też były takie zmiany. Np. z powodu spadku terenu zaniżyliśmy garaż i automatycznie powiększyła się kubatura domu... Przesunęliśmy też sobie np drzwi wejściowe o jakieś 60cm i takie różne drobne zmiany w stosunku do oryginalnego projektu. Czego możemy się spodziewać na takiej kontroli?Jak macie doświadczenia to piszcie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.07.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 jeżeli nie przekraczasz WZiZT, przepisowych odległości, nie masz co się zbytnio martwić, co najwyżej będziesz zobligowany do złożenia dokumentacji zamiennej, lub (tylko) uzyskania wpisu o nieistotnych zmianach od architektabez stresu, ale z rozwagą, nie gadać za wiele, bo się jeszcze z czymś wysypieszniech szeryf z nimi gada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 05.07.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Daj znac o wynikach kontroli, czy bardzo byli czepialscy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 05.07.2007 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Dzięki za pocieszenie, napewo dam znać co i jak było. Narazie jest problem bo nasz kierownik jest na urlopie nad morzem a "miły" pan z nadzoru powiedział że jego brak "w niczym nie koliduje"..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 05.07.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Znajomi którzy mieli taką kontrol Chcialem jeszcze zapytac, co u znajomych, ktorzy mieli taka kontrole i wykryte odstepstwa, np scianki kolankowe itp? Mieli jakies konsekwnecje, kary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 05.07.2007 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Wszyscy znajomi włącznie z moim sąsiadem mieli kontrole na etapie budowy domu, a my wykańczamy dom w środku.. tu jest problem. Kolega i sąsiad po kontroli musieli obniżać ścianke kolankową do oryginalnego wymiaru po to aby po kolejnej kontroli znów ją domurować. Inny znajomy obniżał regipsami pomieszczenia aby ich wysokość była zgodna z projektem. Jeszcze ktoś mi mówił że z 2 bram garażowych zrobił jedną dużą i zmusili go do wykonania rysunków zamiennych elewacji i kosztowało go to 300zł za rysunek W tym urzędzie każdy to mówi jest jakaś stara franca która jest chora jak nic nie znajdzie w czasie kontroli. Boją się jej nawet kierownicy budów. Cóż, zobaczymy jak to będzi, w końcu nie każą mi burzyć domu przez jakieś zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 05.07.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 A od czego jest kier budowy wpisuje do dziennika ze powiedzmy podnosimy poziom zero o jeden bloczek albo cos innego robi rysunek i sie pod tym podpisuje tylko ze Ci za cholere tez sie nie pokazuja na budowach tylko jak trzeba a od czasu do czasu przydalby sie jakis nalot i opier.... majstrow ze to ze tamto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Porky 05.07.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ja miałem kontrol ponad miesiąc temu. W dodatku bez zapowiedzi i bez mojej obecnośći (ale w obecności dekarzy). Chłopaki jeździli od budowy do budowy z pełnym bagażnikiem dokumentacji i sprawdzali wszystkich jak leci. Sprawdzali główne gabaryty budynku oraz odległości od granicy. Ponieważ dom buduję zgodnie z dokumentacją chłopcy podziękowali i pojechali. O wizycie dowiedziałem się od dekarzy. Na drugi dzień wykonałem telefon do inspektoratu i tam potwierdzili swoją obecność oraz oznajmili, że nie mają uwag do budowy. Łatwo szybko i przyjemnie. Problemy rodzą się gdy ludzie zaczynają wydziwiać podczas budowy. A to ilość okien, a to ścianki kolankowe, a to bliżej płotu itp. Część wymaga tylko zmiany w dokumentacji ale inne to zwykła samowola. Nieraz mam wrażenie, że budujący zanoszą do pozwolenia cokolwiek wpadnie im w ręce, dostają zgodę, a potem pełna dowolność. Występujecie o pozwolenie na parterówkę a potem chcecie jeszcze dwa piętra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 05.07.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 U mnie byli rok temu, jak się okazało przy okazji, bo na mojego sąsiada nasłał ich inny sąsiad - niby wybudował się za blisko granicy. Właśnie robili u mnie dach i dekarze pokazali projekt. Mam kilka zmian w kwestii okien, ponoć coś zapisali sobie i pojechali. Mój kierownik budowy później sprawdzał w Nadzorze, żadnych uwag nie było.Na dwóch okolicznych budowach wlepili karę (500 zł) za brak tablicy informacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 05.07.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 A czy w Twojej okolicy takie kontrole to standard ? Jak dowiadywałem się od moich wykonawców i kierownika, w naszych okolicach (bliskie okolice Warszawy) kontrola pojawia się w przypadku skargi sąsiada lub jak ktoś jest pechowcem. Troch się wystraszyłem, że w niektórych miejscach jeżdzą od budowy do budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 05.07.2007 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Tak, w mojej okolicy to standard, po prostu jeżdżą od budowy do budowy i sprawdzają. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 05.07.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Tak, w mojej okolicy to standard, po prostu jeżdżą od budowy do budowy i sprawdzają. pozdrowionka Może za mało zarabiają. U minie to, po prost raj. Nikt nie sprawdza nawet po zgłoszeniu budynku do odbioru. Nieoficjanie wiedzieli także, że mieszkam bez odbioru (brak docelowego przyłącza elektrycznego) ale patrzyli na to ze zrozumieniem, krytykując działanie Zakładu Energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonga 10.07.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Ja mam kontrolę za dwa dni. Oczywiście dzięki uprzejmości jednego z sąsiadów. Normalnie problemu by nie było, gdyby nie jedna okoliczność - nie mam kierownika budowy. Zgodnie z umową z wykonawcą, kierownika zapewnia wykonawca. I tak było do końca czerwca. Od lipca nie mam kierownika, a moje wezwania kierowane do wykonawcy w celu ustanowienia nowego kierownika są ignorowane... Mój inspektor wstrzymał roboty do czasu ustanowienia nowego kierownika, ale to też nie poskutkowało. Kto odpowie za stan budowy w takiej sytuacji - inwestor czy wykonawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.07.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Masz umowę ? W umowie napisane kto "dostacza" kierownika ? No to luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 10.07.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Ja mam kontrolę za dwa dni. Oczywiście dzięki uprzejmości jednego z sąsiadów. Normalnie problemu by nie było, gdyby nie jedna okoliczność - nie mam kierownika budowy. Zgodnie z umową z wykonawcą, kierownika zapewnia wykonawca. I tak było do końca czerwca. Od lipca nie mam kierownika, a moje wezwania kierowane do wykonawcy w celu ustanowienia nowego kierownika są ignorowane... Mój inspektor wstrzymał roboty do czasu ustanowienia nowego kierownika, ale to też nie poskutkowało. Kto odpowie za stan budowy w takiej sytuacji - inwestor czy wykonawca? a wypisał się z dziennika ten stary kiero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonga 10.07.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Nie, ale bez naszej wiedzy złożył zawiadomienie w PINB-ie. Z PINB-u też wiemy, że nie mamy nowego kiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 10.07.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 to co się przejmujesz, Ty oficjalnie nie wiesz, że nie ma kiera, chyba że dostałaś oficjalne pismo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 10.07.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Masz umowę ? W umowie napisane kto "dostacza" kierownika ? No to luz. na pewno nie luz dla urzędników - to na inwestorze spoczywa obowiązek ustalenia kierownika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonga 10.07.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Niestety nie LUZ. Uprzejma pani inspektor z PINB-u powiedziałą mi, że ich nie interesuje kiero, tylko inwestor i to mnie będą walić kary, a ja mogę mieć roszczenie zwrotne do wykonawcy. Chyba czeka mnie jutro porządkowanie budowy pod kątem kontroli, bo mojego wykonawcę to drze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 10.07.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Niestety nie LUZ. Uprzejma pani inspektor z PINB-u powiedziałą mi, że ich nie interesuje kiero, tylko inwestor i to mnie będą walić kary, a ja mogę mieć roszczenie zwrotne do wykonawcy. Chyba czeka mnie jutro porządkowanie budowy pod kątem kontroli, bo mojego wykonawcę to drze... ale za co te kary? jak panią z PINB nie interesuje kiero, to pani nie powinna byc w PINB-e, ale mamy to na co zasłużyliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts