sSiwy12 10.07.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Niestety nie LUZ. Uprzejma pani inspektor z PINB-u powiedziałą mi, że ich nie interesuje kiero, tylko inwestor i to mnie będą walić kary, a ja mogę mieć roszczenie zwrotne do wykonawcy. Chyba czeka mnie jutro porządkowanie budowy pod kątem kontroli, bo mojego wykonawcę to drze... ale za co te kary? jak panią z PINB nie interesuje kiero, to pani nie powinna byc w PINB-e, ale mamy to na co zasłużyliśmy No chyba nie do końca tak, bo za kierbuda odpowiada inwestor : PB, Art. 18. 1. Do obowiązków inwestora należy zorganizowanie procesu budowy, z uwzględnieniem zawartych w przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, a w szczególności zapewnienie: 1) opracowania projektu budowlanego i, stosownie do potrzeb, innych projektów, 2) objęcia kierownictwa budowy przez kierownika budowy, 3) opracowania planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, 4) wykonania i odbioru robót budowlanych, Czyli inaczej mowiac, bez kirbuda nie mozna budować, bo to on odpowiada za budowe, ale za calość odpowiada inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonga 10.07.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Dokładnie: za budowę odpowiada kierbud, ale za całość odpowiada INWESTOR. Zastanawiam się, czy wystarczy wstrzymanie przeze mnie budowy wpisem o dziennika budowy, czy też na gwałt szukać kierownika budowy. Tylko kto się tego podejmie w takiej chwili...Poradźcie coś... co mi grozi w czasie takiej kontroli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 10.07.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Poradźcie coś... co mi grozi w czasie takiej kontroli? mi dali 500zł kary i wstrzymali budowę dodatkowy koszt ,to 1500 zł za projekt zgodny ze stanem faktycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 10.07.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Ja miałem. jak była kontrola mialem inaczej wykonany daszek nad wejściem i inaczej rozmieszczone dwa okna na elewacji. Powiedziałem, że kierownik jeszcze tego nie wpisał w dziennik. Nie czepiali się. Pomierzyli odległości od granic i budynek po obrysie. Poprosili jedynie o aprobaty na materiały budowlane a zwłaszcza na beton, skąd brałem i atesty. Pogadałem z panami i rozstaliśmy sie po spisaniu protokołu. Kontrola w miłej atmosferze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 10.07.2007 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Poradźcie coś... co mi grozi w czasie takiej kontroli? mi dali 500zł kary i wstrzymali budowę dodatkowy koszt ,to 1500 zł za projekt zgodny ze stanem faktycznym A kto robił Ci projekt zgodny ze stanem faktycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 10.07.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Zgodnie z umową z wykonawcą, kierownika zapewnia wykonawca. I tak było do końca czerwca. Od lipca nie mam kierownika, a moje wezwania kierowane do wykonawcy w celu ustanowienia nowego kierownika są ignorowane... Troszkę mnie dziwi Twoje podejście do sprawy. To Tobie powinno zależeć żeby mieć kierownika. Poza tym, przy każdej nowej ekipie będziesz zmieniać kiera?? U mnie wykonawcy od stanu surowego zasugerowali kiera, ja zdecydowałem się na niego i naturalną koleją rzeczy dla mnie było dogadanie się z nim o prowadzenie do końca. A że okazał się być figurantem to już inna historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 10.07.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 No chyba nie do końca tak, bo za kierbuda odpowiada inwestor : PB, Art. 18. 1. Do obowiązków inwestora należy zorganizowanie procesu budowy, z uwzględnieniem zawartych w przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, a w szczególności zapewnienie: 1) opracowania projektu budowlanego i, stosownie do potrzeb, innych projektów, 2) objęcia kierownictwa budowy przez kierownika budowy, 3) opracowania planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, 4) wykonania i odbioru robót budowlanych, Czyli inaczej mowiac, bez kirbuda nie mozna budować, bo to on odpowiada za budowe, ale za calość odpowiada inwestor. No chyba nie do końca tak, bo kierbud odpowiada za prowadzenie robót dlatego też pytanie - za co te kary pragnę jeszcze zauważyć, że podobno w PINB kiero się wymeldował, o czym nie koniecznie (FORMALNIE lub nawet nie) wie o tym inwestor (chociażby brak wpisów w dzienniku, co nie jest bez znaczenia a wykonawcę (jeżeli cokolwiek robi) wyp... z budowy na czas wizytacji, co oznacza, że roboty nie są prowadzone wtedy zsotanie inwestor zobowiązany do ustanowienia nowego kierbuda w terminie do... najważniejsze, to to, żeby na budowie było wszystko w porządku, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 10.07.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 powieliło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 10.07.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 11.07.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 klasycznie łapówy nie chcieli polaczki? Siebie nie musisz szanować, innych powinieneś, staraj się używać określeń dotyczących bezpośrednio urzędników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 11.07.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 mi dali 500zł kary i wstrzymali budowę dodatkowy koszt ,to 1500 zł za projekt zgodny ze stanem faktycznym selimm za co ci to wlepili? klasycznie łapówy nie chcieli polaczki? za brak tablicy 1500zł za projekt zamienny zapłaciłem doszły piwnice i parę innych zmian krewniak sąsiada przylazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts