Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI WKŁAD DO KOMINKA?

Grazia-Ol

Recommended Posts

Nadszedł moment wyboru wkładu do kominka i wzoru obudpwy. Watki kominkowe śledzę od kilku miesięcy. Ale jak nadszedł moment wyboru, wpadłam w popłoch. Jaki rodzaj? Jotul? Czy inny? Jaka moc?. Nie znam się na tym - mam awersję do pieców.

Kominek ma służyć jako ogrzewanie uzupełniające ( :wink: chyba oszczędzające) do ogrzewania olejowego. Pow. domku 152 m 2. (salon 35 m2)

Chciałoby się dobry, ładny i niedrogi? Gdzie szukać?

KTO DORADZI?

O Tarnawie czytalam niepochlebne opinie na forum, Tylko nie pamiętam z jakich powodów. Moja znajoma, która handluje "wykończeniówką" potwierdziła wątpliwości. Radzi jakiś Francuski, ale może właśnie dlatego, że ma je sprzedaży :wink:

:o to chyba czytamy różna fora. Ja po lekturze tutaj wątków o wkładach kominkowych właśnie podjąłem decyzje o zakupie Tarnavy. Co prawda jeszcze go nie kupuję ale tak za miesiąc zamówię. Wydaje mi się, że z tego co piszą tutaj ludzie to te wkłady mają baaardzo dobry stosunek jakości do ceny. Wkład który mam zamiar kupic (14kW - tarnava komfort) kosztuje 2780pln z dostawą na miejsce.

mój kominkarz zainstalowałby mi wszystko co bym mu dał. Odradził mi jednak francuskie wkłady. Tarnawa jest odlewem monolitycznym, a nie składanym z części co jego zdaniem jest plusem. Cena jest bardziej przystępna. Poza tym Tarnawa ma bodajże 10 lat gwarancji. Na forum jest własnie bardzo dużo pozytywnych komentarzy i między innymi dlatego kupiłem Tarnawe.

• 4 months później...

Ja tez mam dovre 2180 CBS

zdecydowaliśmy suę na niego ponieważ pasowła nam bardzo do nowoczesnego wnętrza szyba 36'' wkład 80-tka. Drogi ale ładny i podobno dobry. Tez się nie znam. Zaufałam opinii innych. Sama rozważałam Tarnawę ale ( i tu pewnie zaraz zacznie się na mnie atak) moim zdaniem kompletnie nie pasuje do nowoczesnej zabudowy. jeśli kominek ma być tradycyjny z debową deską itp. to się sprawdzi .

To może ja napisze parę słów o swoim kominku.

Posiadam kominek do ciągłego palenia firmy Fonte Flamme model VULCAFLAM. Opis na stronie Fonte Flamme.

Jestem z niego bardzo zadowolony. Zanim go wybrałem kilka tygodni poświęciłem na przekopanie internetu (nie tylko forum Muratora) i wizyty w sklepach. Kominek wśród użytkowników i fachowców ma opinię niezniszczalnego.

I faktycznie u mnie w pierwszą zimę konkretnie dostał w komin . Ekipa od wykończeniówki paliła w nim 24/24. Nic złego się nie działo. W zeszłą zimę też się rewelacyjnie sprawował.

Ten sezon zacząłem jakieś dwa tygodnie temu. W zasadzie nie wygaszam ognia w kominku. Dzięki rozprowadzeniu ciepłego powietrza na kilka pomieszczeń mam cieplutko w całym domu.

A ja mam Arysto powietrzny o mocy 14 kW w domu powierzchni 160 m.kw.

Załączenie turbiny świetnie dmucha ciepełkiem na piętrze a na parterze jest raczej chłodno ale tak chciałem.

a czy Arysto mają możliwość pobierania powietrza rurą z zewnątrz? Na ich stronie nic o tym nie piszą.

Mój wkład ma taką możliwość. Posiada przepustnice na wlocie i wylocie powietrza, szamotowe cegiełki i ogólnie przy zastasowaniu suchego drewna niekopci sie za mocno.

Niestety informacje o średnicy króćca doprowadzającego powietrze fi150 jak i informacje o zimnej rączce można miedzy bajki wsadzić. Przyłącze powietrza to kwadrat mniejwięcej 10x10cm a rączka grzeje sie znacząco ale ja lubię zimno i na wys. temp jestem wrażliwy.

Takie małe foto:

http://images34.fotosik.pl/36/e44111f0304ad5f9.jpg