Grazia-Ol 05.07.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Nadszedł moment wyboru wkładu do kominka i wzoru obudpwy. Watki kominkowe śledzę od kilku miesięcy. Ale jak nadszedł moment wyboru, wpadłam w popłoch. Jaki rodzaj? Jotul? Czy inny? Jaka moc?. Nie znam się na tym - mam awersję do pieców. Kominek ma służyć jako ogrzewanie uzupełniające ( chyba oszczędzające) do ogrzewania olejowego. Pow. domku 152 m 2. (salon 35 m2) Chciałoby się dobry, ładny i niedrogi? Gdzie szukać? KTO DORADZI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stalowa 05.07.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 proponuję Tarnavę - posiadam takowy i chwalę jotul też ponoć jest świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam153 05.07.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 ja też mam Tarnawę. Dom 155 m kw. wkład 16 kilowat mocy. obudowa to juz tylko kwestia wyobraźni i portwela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 05.07.2007 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 O Tarnawie czytalam niepochlebne opinie na forum, Tylko nie pamiętam z jakich powodów. Moja znajoma, która handluje "wykończeniówką" potwierdziła wątpliwości. Radzi jakiś Francuski, ale może właśnie dlatego, że ma je sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 05.07.2007 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Tylko tyle? Nikt nie ma kominków. To te zdjęcia na forum pożyczone od sąsiadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 05.07.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 O Tarnawie czytalam niepochlebne opinie na forum, Tylko nie pamiętam z jakich powodów. Moja znajoma, która handluje "wykończeniówką" potwierdziła wątpliwości. Radzi jakiś Francuski, ale może właśnie dlatego, że ma je sprzedaży to chyba czytamy różna fora. Ja po lekturze tutaj wątków o wkładach kominkowych właśnie podjąłem decyzje o zakupie Tarnavy. Co prawda jeszcze go nie kupuję ale tak za miesiąc zamówię. Wydaje mi się, że z tego co piszą tutaj ludzie to te wkłady mają baaardzo dobry stosunek jakości do ceny. Wkład który mam zamiar kupic (14kW - tarnava komfort) kosztuje 2780pln z dostawą na miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 05.07.2007 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Pewnie masz rację. Czytam ostatnio tak dużo, że do zasobu moich informacji wkrada się chaos. Cena tego co podajesz bardzo interesująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam153 06.07.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 mój kominkarz zainstalowałby mi wszystko co bym mu dał. Odradził mi jednak francuskie wkłady. Tarnawa jest odlewem monolitycznym, a nie składanym z części co jego zdaniem jest plusem. Cena jest bardziej przystępna. Poza tym Tarnawa ma bodajże 10 lat gwarancji. Na forum jest własnie bardzo dużo pozytywnych komentarzy i między innymi dlatego kupiłem Tarnawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 06.07.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Złe opinie o Tarnawie?? Ja także po poczytaniu forum wybiore na 90% Tarnawę, dobre, ciężkie, żeliwne kominki... a nie jakis badziew z hipermarketu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 06.07.2007 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Już czytam od początku wszystkie posty w wątku "Kominki nasze" , zaraz pewnie zmienię pogląd..... Tarnava narazie dominuje na Jotulem, głównie ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 06.07.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Tylko Tarnava Jedno co mogę doradzić, to wziąć większy wkład bo one są raczej małe. 18KW ma skromną szybkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 06.07.2007 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Przeczytałm połowę wątku Kominki... różne marki polecają forumowicze, drogie i tanie. Nasz ma być przede wszystkim "mocny" i grzać dom na Mazurach. Podoba mi się KFD Linea, ale cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 06.11.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Odnośnie zwiąku wagi wkładu z jego jakością czy 135 kg dla wkładu 14 kW to dobrze, przeciętnie czy źle. Wprawdzie po ptakach bo już kupiłem ale warto wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 06.11.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 jak chcesz mocny, wytrzymały i do grzania to polecam norweski Dovre. Duża szyba, doloty powietrza i inne bajery. Ja mam z serii 2180 ze 100 % podłączeniem powietrza zew. do komory spalania. Szukałem takiego bo mam wentylację mech. z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 06.11.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Ja tez mam dovre 2180 CBSzdecydowaliśmy suę na niego ponieważ pasowła nam bardzo do nowoczesnego wnętrza szyba 36'' wkład 80-tka. Drogi ale ładny i podobno dobry. Tez się nie znam. Zaufałam opinii innych. Sama rozważałam Tarnawę ale ( i tu pewnie zaraz zacznie się na mnie atak) moim zdaniem kompletnie nie pasuje do nowoczesnej zabudowy. jeśli kominek ma być tradycyjny z debową deską itp. to się sprawdzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 07.11.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 A ja mam Arysto powietrzny o mocy 14 kW w domu powierzchni 160 m.kw.Załączenie turbiny świetnie dmucha ciepełkiem na piętrze a na parterze jest raczej chłodno ale tak chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 07.11.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 A ja mam Arysto powietrzny o mocy 14 kW w domu powierzchni 160 m.kw. Załączenie turbiny świetnie dmucha ciepełkiem na piętrze a na parterze jest raczej chłodno ale tak chciałem. a czy Arysto mają możliwość pobierania powietrza rurą z zewnątrz? Na ich stronie nic o tym nie piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 07.11.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Witam A może Hajduk? Słyszałam o nim dobre opinie może zainteresuj się. Sama posiadam Spartherma ale u mnie będzie to główne ogrzewanie + elektryczne więc musiałam wybrać coś dobrego. Cena też była niezła pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 07.11.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 To może ja napisze parę słów o swoim kominku.Posiadam kominek do ciągłego palenia firmy Fonte Flamme model VULCAFLAM. Opis na stronie Fonte Flamme.Jestem z niego bardzo zadowolony. Zanim go wybrałem kilka tygodni poświęciłem na przekopanie internetu (nie tylko forum Muratora) i wizyty w sklepach. Kominek wśród użytkowników i fachowców ma opinię niezniszczalnego.I faktycznie u mnie w pierwszą zimę konkretnie dostał w komin . Ekipa od wykończeniówki paliła w nim 24/24. Nic złego się nie działo. W zeszłą zimę też się rewelacyjnie sprawował. Ten sezon zacząłem jakieś dwa tygodnie temu. W zasadzie nie wygaszam ognia w kominku. Dzięki rozprowadzeniu ciepłego powietrza na kilka pomieszczeń mam cieplutko w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 07.11.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 A ja mam Arysto powietrzny o mocy 14 kW w domu powierzchni 160 m.kw. Załączenie turbiny świetnie dmucha ciepełkiem na piętrze a na parterze jest raczej chłodno ale tak chciałem. a czy Arysto mają możliwość pobierania powietrza rurą z zewnątrz? Na ich stronie nic o tym nie piszą. Mój wkład ma taką możliwość. Posiada przepustnice na wlocie i wylocie powietrza, szamotowe cegiełki i ogólnie przy zastasowaniu suchego drewna niekopci sie za mocno. Niestety informacje o średnicy króćca doprowadzającego powietrze fi150 jak i informacje o zimnej rączce można miedzy bajki wsadzić. Przyłącze powietrza to kwadrat mniejwięcej 10x10cm a rączka grzeje sie znacząco ale ja lubię zimno i na wys. temp jestem wrażliwy. Takie małe foto: http://images34.fotosik.pl/36/e44111f0304ad5f9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts