Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI WKŁAD DO KOMINKA?

Grazia-Ol

Recommended Posts

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy z szamotem czy żeliwny. Odpowiedź zawęzi Ci krąg poszukiwań.

Oprócz zbierania opinii postaraj się obejrzeć w naturze to również zawęzi krąg poszukiwań bo jak zobaczysz jak niektóre sa wykonane to ominiesz je duzym łukiem np. Supra.

Ja tak jak chopinetka wybrałem Spartherm

- wyłożony szamotem (ładniej wygląda, dłużej trzyma ciepło), szyba gieta (a nie składana z kilku części jak u niektórych), uszczelka na drzwiach, komora z dolotem powietrza z zewnatrz

a w praktyce odkryłem dodatkowe zalety: 1 gałka do regulacji (niektóre mają dolot, szuflade i szyber - idzie zwariować), stosunkowo głeboka "komora" co pozwala rzadko usuwać popiół.

i fakt to wszystko swoje kosztuje a z tego co pamiętam to Jotul też nie jest z nizszej półki cenowej.

Ja do okazjonalnego palenia kupiłem cos takiego

http://www.allegro.pl/item261297399_wklad_kominkowy_wklady_kominek_wklad_kominkowy.html

No bo jakoś mi sie spodobał szczególnie to żelastwo z przodu w środku .

14 kW podwójna tylna ścianka przeznaczony do palenia ciągłego 5 lat gwarancji szyber deflektor 135 kg. Niestety skręcany.

Tylko że cena tutaj jest mocno nie halo

Zapłaciłem 1250 z szybrem po żmudnych negocjacjach ale za to zapomniałem popielnika (bo powyciągałem wszystko zeby go łatwiej podnieść). Po sam popielnik nie opłaci się jechać :cry: .

• 1 year później...
Od kilku lat użytkuję wkład Kornak z panoramiczną szybą.Nie mam porównania do innych wkładów co do zużycia drewna ale spisuje się dobrze, na mój gust jest oszczędny pod tym względem, przy zamknietym szybrze i dolnych drzwiczkach drewno długo się wypala, grube szczapy drzew liściastych wieczorem załadowane nad ranem jeszcze się żarzą , bywało że paliłem dwa dni i noc non stop choć o ile pamiętam jest w gwarancji limit czasu (12 godzin ? nie pamietam już ile), ale żadne uszkodzenia nie powstały.Jedyny mankament, że brudzi się szybko przednia szyba choc ponoć ma mechanizm zapobiegający temu.

• 10 months później...

Witam serdecznie wszystkich

bardzo prosiłbym wszystkich raczej zoorjentowanych i obiektywnych już użytkowników wkładów o pomoc

specyfikacja domu :

Dom o powierzchni 200 m2 + piwnica 115m2

Parter - kuchnia,garderoba,mała łazienka,pokój - 80 m2 - ogrzewane głównie podłogówką

Góra - sypialnia ,łazienka, dwa pokoje dla dzieci oraz garderoba - 120 m2 - ogrzewane gównie grzejniki oraz trochę podłogówki

Piwnica - około 115 m2 ogrzewanie grzejnikami jeżeli trzeba będzie.

Główne źródło ogrzewania piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem , w większości podłogówka w domu.

Przewidziana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła w domu , dom dobrze ocieplony 20cm styropianu.

Jaki widzę kominek

- postawiony w salonie , kuchnia otwarta ,mały hol razem 57 m2 które kominek powinien ogarnąć

- wkład bez płaszcza wodnego

- szczelna komora spalania , doprowadzenie powietrza z zewnątrz

- szyba samoczyszcząca

- preferowałbym duże palenisko

- wg mnie moc ok 19-20kw

- zainstalowanie turbiny kominkowej aby przekazać powietrze do 4 pomieszczeń na górze

Z powodu iż dom wyszedł duży, palenie kominkiem chciałbym potraktować jako dodatkowe źródło ogrzania choć centralna instalacja będzie raczej na wysokim poziomie lecz wiadomo gaz jest drogi .

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na wkład to około 5 - 6 tyś złotych

Myślałem o wkładzie Dove 2180 CBS 15kw lecz po długiej lekturze musiałem z niego zrezygnować , choć jestem z Olsztyna i jest u nas generalny importer na Polskę tych kominków , zła opinia szybko się niesie.

Proszę o wasze propozycje

Pozdrawiam