dabell 07.11.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Ja mam Hajduka - model z półokrągłą szybą o wyokości ok.57cm Prisma KR. Ma doprowadzenie powietrza z zewnątrz. W środku wyłożony szamotem, bardzo długo trzyma ciepełko po wygaszeniu.Jest super.Zdjęcia w dzienniku. Właśnie go obudowujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 07.11.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy z szamotem czy żeliwny. Odpowiedź zawęzi Ci krąg poszukiwań. Oprócz zbierania opinii postaraj się obejrzeć w naturze to również zawęzi krąg poszukiwań bo jak zobaczysz jak niektóre sa wykonane to ominiesz je duzym łukiem np. Supra. Ja tak jak chopinetka wybrałem Spartherm- wyłożony szamotem (ładniej wygląda, dłużej trzyma ciepło), szyba gieta (a nie składana z kilku części jak u niektórych), uszczelka na drzwiach, komora z dolotem powietrza z zewnatrz a w praktyce odkryłem dodatkowe zalety: 1 gałka do regulacji (niektóre mają dolot, szuflade i szyber - idzie zwariować), stosunkowo głeboka "komora" co pozwala rzadko usuwać popiół.i fakt to wszystko swoje kosztuje a z tego co pamiętam to Jotul też nie jest z nizszej półki cenowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 07.11.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 ...też wybraliśmy Spartherma, z szybami vis a vis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 07.11.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Ja do okazjonalnego palenia kupiłem cos takiego http://www.allegro.pl/item261297399_wklad_kominkowy_wklady_kominek_wklad_kominkowy.html No bo jakoś mi sie spodobał szczególnie to żelastwo z przodu w środku . 14 kW podwójna tylna ścianka przeznaczony do palenia ciągłego 5 lat gwarancji szyber deflektor 135 kg. Niestety skręcany. Tylko że cena tutaj jest mocno nie halo Zapłaciłem 1250 z szybrem po żmudnych negocjacjach ale za to zapomniałem popielnika (bo powyciągałem wszystko zeby go łatwiej podnieść). Po sam popielnik nie opłaci się jechać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marceliko 18.12.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Odgrzebałem trupa:) Nadszedł moment wyboru wkładu do kominka. Czy ktoś użytkuje takie cudo ? Austroflamm Olympus Czy wysoka cena 13 tyś/netto naprawdę przekłada się na jego jakość? Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marceliko 19.12.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Fachowcy od kominków!!! Do Was mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 19.12.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Od kilku lat użytkuję wkład Kornak z panoramiczną szybą.Nie mam porównania do innych wkładów co do zużycia drewna ale spisuje się dobrze, na mój gust jest oszczędny pod tym względem, przy zamknietym szybrze i dolnych drzwiczkach drewno długo się wypala, grube szczapy drzew liściastych wieczorem załadowane nad ranem jeszcze się żarzą , bywało że paliłem dwa dni i noc non stop choć o ile pamiętam jest w gwarancji limit czasu (12 godzin ? nie pamietam już ile), ale żadne uszkodzenia nie powstały.Jedyny mankament, że brudzi się szybko przednia szyba choc ponoć ma mechanizm zapobiegający temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 20.12.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Cześć, ja poszukuję wkładu z boczną prawą szybą, w cenie do 3000zł. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 20.12.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 ja mam taki http://www.komo.pl/katalog/produkt/6/wklad-kominkowy-prosty-700-prawa-boczna-szyba-seria-exclusive.htmli na razie jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 20.12.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Fajny, taki by mi pasował. Gdzie kupowałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 20.12.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 właśnie tam, przez internet, kiedyś mieli przedstawicielstwo na Klimeckiego ale zlikwidowali o, tutaj mają promocjęhttp://www.polskiekominki.istore.pl/sklep,3982,,,03,,pl-pln,557932,0.htmlja płaciłem 2800, też w promocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 20.12.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 W promocji z rabatem 5% wychodzi poniżej 2500zł To mi pasuje. A jak jest z transportem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 20.12.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 wysyłają za pobraniem, firmą kurierską, na palecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 05.11.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Witam serdecznie wszystkich bardzo prosiłbym wszystkich raczej zoorjentowanych i obiektywnych już użytkowników wkładów o pomoc specyfikacja domu :Dom o powierzchni 200 m2 + piwnica 115m2 Parter - kuchnia,garderoba,mała łazienka,pokój - 80 m2 - ogrzewane głównie podłogówką Góra - sypialnia ,łazienka, dwa pokoje dla dzieci oraz garderoba - 120 m2 - ogrzewane gównie grzejniki oraz trochę podłogówki Piwnica - około 115 m2 ogrzewanie grzejnikami jeżeli trzeba będzie. Główne źródło ogrzewania piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem , w większości podłogówka w domu. Przewidziana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła w domu , dom dobrze ocieplony 20cm styropianu. Jaki widzę kominek- postawiony w salonie , kuchnia otwarta ,mały hol razem 57 m2 które kominek powinien ogarnąć- wkład bez płaszcza wodnego- szczelna komora spalania , doprowadzenie powietrza z zewnątrz- szyba samoczyszcząca- preferowałbym duże palenisko- wg mnie moc ok 19-20kw- zainstalowanie turbiny kominkowej aby przekazać powietrze do 4 pomieszczeń na górze Z powodu iż dom wyszedł duży, palenie kominkiem chciałbym potraktować jako dodatkowe źródło ogrzania choć centralna instalacja będzie raczej na wysokim poziomie lecz wiadomo gaz jest drogi . Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na wkład to około 5 - 6 tyś złotych Myślałem o wkładzie Dove 2180 CBS 15kw lecz po długiej lekturze musiałem z niego zrezygnować , choć jestem z Olsztyna i jest u nas generalny importer na Polskę tych kominków , zła opinia szybko się niesie. Proszę o wasze propozycje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 05.11.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Ja postawiłem na Hajduk. Wybrałem volcano 1vt - spełnia twoje wymogi i jezeli ma być nowoczesny to bezramawa szyba jest napradę świetna. Bardzo mi się podoba choć się jeszcze w nim nie pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts