Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupno udziału w działce na kredyt - czy to możliwe?

Althaea

Recommended Posts

Otóż znaleźliśmy fajną działkę w przyzwoitej cenie, ale jest jedno ale... Działka jest duża prawie 1,2 ha, a właściciel przed sprzedażą nie chce jej podzielić. Wiadomo vat.

Myślimy o zakupie wspólnie ze znajomymi i rodziną. Musimy brać na kredyt. Ale nikt nie ma ochoty wiązać się na 30 lat wspólnym kredytem... to by była paranoja.

Czy jest w jakimś banku możliwość skredytowania kupna udziłału w działce, tak aby każdy był odpowiedzialny za swój kawałek działki i za swój kredyt przede wszystkim?

Ewentualnie czy jak kupimy na wspólny kredyt 8) i zaraz potem szybciutko podzielimy... to jest szansa na jakieś no nie wiem - rozdzielenie kredytu?

Dodam, że działka jest piękna, ale nie stać mnie na kupno całej... :cry:

• 2 weeks później...

Witam,

Może być problem z kredytem na udziałach. Docelowym zabezpieczeniem w kredytach hipotecznych jest własnie hipoteka, którą ustanawia się na Księdze Wieczystej nieruchomości.

Wydaje mi się, że możliwe jest tylko zabezpieczenie na całej działce (za zgodą wszystkich właścicieli) i wtedy hipoteka na KW całej działki, ale nikt potem już następnego kredytu na tę działkę nie dostanie. Żaden bank nie wpiszę się z kolejną hipoteką jako drugi.

Co do rozdzielenia to tylko hipotetycznie mogło by to wyglądać tak, że po wspólnym zakupie całości wydzielacie swoje działki i przenosicie hipoetki w częściach wynikających z umowy o ile kwoty wpisywanych nowych hipotek nie będą większe niż wartość działek po wydzieleniu. Czysta teoria ...

Nie wiem czy jakiś bank o robi ...

pozdr

Tomek