Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektr.pojemnościowy podgrzewacz wody -są jacyś zadowoleni?

Recommended Posts

W moim przypadku c.w.u. może być tylko na prąd.

Mam prośbę do użytkowników elektrycznych ciśnieniowych pojemnościowych podgrzewaczy wody, czy jesteście zadowoleni z takiego rodzaju zapewnienia sobie c.w.u.( może lepiej/ taniej w eksploatacji/ wybrać jedno lub wielopunktowe przepływowe)? Jaki wybrać model? Prosty i tani czy czy droższy, ale rozbudowany w elektronikę? Warto bawić się w dwutaryfowe podgrzewanie wody?

Jak użytkować taki sprzęt - czy opłaca się obniżać okresowo temp. wody/ wyłączać grzałkę ( bo np nikogo nie będzie w domu) czy lepiej pozostwaić ją załączoną na stałe i liczyć na niskie dobowe straty energii? Itp, itd...

Jak użytkować taki sprzęt - czy opłaca się obniżać okresowo temp. wody/ wyłączać grzałkę ( bo np nikogo nie będzie w domu) czy lepiej pozostwaić ją załączoną na stałe i liczyć na niskie dobowe straty energii? Itp, itd...

Kiedyś to sobie liczyłem i wyszło mi, że nie opłaca się wyłączać bojlera na krócej niż 4 dni nieobecności domowników. Pełne nagrzanie kosztowałoby więcej niż podtrzymanie przez te <4 dni.

My mamy. 200 litrów na kompanko i 15 litrów do kuchni. Jeszcze nie zdążyliśmy zapłacić rachunku (jesteśmy dopiero po przeprowadzce) ale ciepłej wody nikomu nie brakuje (a jest nas czwórka).

"Bawicie" się w okresowe (pora dnia/dzień tygodnia) obniżanie temp. wody, czy grzejecie non stop ?

W moim przypadku c.w.u. może być tylko na prąd.

Mam prośbę do użytkowników elektrycznych ciśnieniowych pojemnościowych podgrzewaczy wody, czy jesteście zadowoleni z takiego rodzaju zapewnienia sobie c.w.u.( może lepiej/ taniej w eksploatacji/ wybrać jedno lub wielopunktowe przepływowe)? Jaki wybrać model? Prosty i tani czy czy droższy, ale rozbudowany w elektronikę? Warto bawić się w dwutaryfowe podgrzewanie wody?

Mam 80l i chodzi non stop - koszt podniesienia temperatury od 10st jest sporo wyższy niż jej utrzymanie.

Wcześniej miałem 140l i starczał m na rodzinkę 2+2, a prądu zżerał w sumie niewiele.

Elektronika niewiele da, wystarczy zwykły termostat. No i ocieplenie (tzw całodobowa strata energii sie zmniejsza i to nawet dwukrotnie).

Coś mi się zdaje że wywody dotyczące nieopłacalności wyłączania grzałki na dłuższy czas nie do końca mnie przekonują. Na logikę raczej odwrotnie.

Ważna rzecz to fakt, że przy ogrzewaczu poj. często stosuje się cyrkulacje i to faktycznie powiększa koszty cwu, nie licząc strat z samego zbiornika.

Przy odpowiednio umieszczonych ogrzewaczach pojemnościowych nie ma potrzeby stosowania cyrkulacji.

Na pytanie co taniej, taryfa G12 i cyrkulacja czy G11 bez cyrkulacji nie znam odpowiedzi.

to może ja powiem jak zastosowałem u mnie- bojler włącza się od 22-6 i od 13-15 czyli tylko na nocnej taryfie, czerpie ok. 10 kw/dzień ale tylko na nocnej więc po 22 grosze wychodzi więc 2,2 zł. wcześniej gdy nie wnikałem kiedy się włączał czerpał też ok. 10kw, co dawało 3,3 zł/dzień. dodam że używam aeg 150 l z dwoma grzałkami, a wody idzie u mnie sporo :-?

to może ja powiem jak zastosowałem u mnie- bojler włącza się od 22-6 i od 13-15 czyli tylko na nocnej taryfie, czerpie ok. 10 kw/dzień ale tylko na nocnej więc po 22 grosze wychodzi więc 2,2 zł. wcześniej gdy nie wnikałem kiedy się włączał czerpał też ok. 10kw, co dawało 3,3 zł/dzień. dodam że używam aeg 150 l z dwoma grzałkami, a wody idzie u mnie sporo :-?

Możesz pochwalić się co to za model/typ? Czy to sterowanie czasowe jest zintegrowane z ogrzewaczem czy było dokupione osobno?

Coś mi się zdaje że wywody dotyczące nieopłacalności wyłączania grzałki na dłuższy czas nie do końca mnie przekonują. Na logikę raczej odwrotnie.

Ważna rzecz to fakt, że przy ogrzewaczu poj. często stosuje się cyrkulacje i to faktycznie powiększa koszty cwu, nie licząc strat z samego zbiornika.

Przy odpowiednio umieszczonych ogrzewaczach pojemnościowych nie ma potrzeby stosowania cyrkulacji.

Na pytanie co taniej, taryfa G12 i cyrkulacja czy G11 bez cyrkulacji nie znam odpowiedzi.

Na logikę właśnie tak - na co idzie więcej energii - podgrzac wodę do 50 st od 10 czy od 45?

Zresztą po roku użytkowania elektrycznej 140-tki z przerwami, a potem rok bez przerw, rachunek z Energii pokazał mi jak wygląda to w rzeczywistości.

Też mam AEG 150L i grzeje kiedy trzeba. Nie wyobrażam sobie, żeby po porannym prysznicu 3 osób woda zagrzała się w dwie godziny od 13-15? Chyba, że tylko po myciu zębów. Kąpiecie się tylko wieczorem?