adiz1 05.07.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 W moim przypadku c.w.u. może być tylko na prąd.Mam prośbę do użytkowników elektrycznych ciśnieniowych pojemnościowych podgrzewaczy wody, czy jesteście zadowoleni z takiego rodzaju zapewnienia sobie c.w.u.( może lepiej/ taniej w eksploatacji/ wybrać jedno lub wielopunktowe przepływowe)? Jaki wybrać model? Prosty i tani czy czy droższy, ale rozbudowany w elektronikę? Warto bawić się w dwutaryfowe podgrzewanie wody?Jak użytkować taki sprzęt - czy opłaca się obniżać okresowo temp. wody/ wyłączać grzałkę ( bo np nikogo nie będzie w domu) czy lepiej pozostwaić ją załączoną na stałe i liczyć na niskie dobowe straty energii? Itp, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 05.07.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Jak użytkować taki sprzęt - czy opłaca się obniżać okresowo temp. wody/ wyłączać grzałkę ( bo np nikogo nie będzie w domu) czy lepiej pozostwaić ją załączoną na stałe i liczyć na niskie dobowe straty energii? Itp, itd... Kiedyś to sobie liczyłem i wyszło mi, że nie opłaca się wyłączać bojlera na krócej niż 4 dni nieobecności domowników. Pełne nagrzanie kosztowałoby więcej niż podtrzymanie przez te <4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 05.07.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 My mamy. 200 litrów na kompanko i 15 litrów do kuchni. Jeszcze nie zdążyliśmy zapłacić rachunku (jesteśmy dopiero po przeprowadzce) ale ciepłej wody nikomu nie brakuje (a jest nas czwórka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 05.07.2007 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 My mamy. 200 litrów na kompanko i 15 litrów do kuchni. Jeszcze nie zdążyliśmy zapłacić rachunku (jesteśmy dopiero po przeprowadzce) ale ciepłej wody nikomu nie brakuje (a jest nas czwórka). "Bawicie" się w okresowe (pora dnia/dzień tygodnia) obniżanie temp. wody, czy grzejecie non stop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.07.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 W moim przypadku c.w.u. może być tylko na prąd. Mam prośbę do użytkowników elektrycznych ciśnieniowych pojemnościowych podgrzewaczy wody, czy jesteście zadowoleni z takiego rodzaju zapewnienia sobie c.w.u.( może lepiej/ taniej w eksploatacji/ wybrać jedno lub wielopunktowe przepływowe)? Jaki wybrać model? Prosty i tani czy czy droższy, ale rozbudowany w elektronikę? Warto bawić się w dwutaryfowe podgrzewanie wody? Jak użytkować taki sprzęt - czy opłaca się obniżać okresowo temp. wody/ wyłączać grzałkę ( bo np nikogo nie będzie w domu) czy lepiej pozostwaić ją załączoną na stałe i liczyć na niskie dobowe straty energii? Itp, itd... Mam 80l i chodzi non stop - koszt podniesienia temperatury od 10st jest sporo wyższy niż jej utrzymanie. Wcześniej miałem 140l i starczał m na rodzinkę 2+2, a prądu zżerał w sumie niewiele. Elektronika niewiele da, wystarczy zwykły termostat. No i ocieplenie (tzw całodobowa strata energii sie zmniejsza i to nawet dwukrotnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 05.07.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Coś mi się zdaje że wywody dotyczące nieopłacalności wyłączania grzałki na dłuższy czas nie do końca mnie przekonują. Na logikę raczej odwrotnie. Ważna rzecz to fakt, że przy ogrzewaczu poj. często stosuje się cyrkulacje i to faktycznie powiększa koszty cwu, nie licząc strat z samego zbiornika.Przy odpowiednio umieszczonych ogrzewaczach pojemnościowych nie ma potrzeby stosowania cyrkulacji.Na pytanie co taniej, taryfa G12 i cyrkulacja czy G11 bez cyrkulacji nie znam odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgrzeg 05.07.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 to może ja powiem jak zastosowałem u mnie- bojler włącza się od 22-6 i od 13-15 czyli tylko na nocnej taryfie, czerpie ok. 10 kw/dzień ale tylko na nocnej więc po 22 grosze wychodzi więc 2,2 zł. wcześniej gdy nie wnikałem kiedy się włączał czerpał też ok. 10kw, co dawało 3,3 zł/dzień. dodam że używam aeg 150 l z dwoma grzałkami, a wody idzie u mnie sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 05.07.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 my mamy 200 litrów. jako że mamy prąd budowlany to mamy ustawione włączanie o godzinie 16 i jak wracamy z pracy mamy ciepłą wodę. koszt prądu na cały domek na 2 miesiące to 200 zł. 2 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 05.07.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 My mamy 80l na 3 osoby, wystarcza w zupełności, ale oczywiście wszystko zależy od indywidualnych upodobań co do ilości wylewanej wody.Pojemnościowy na pewno jest wygodniejszy w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 06.07.2007 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 to może ja powiem jak zastosowałem u mnie- bojler włącza się od 22-6 i od 13-15 czyli tylko na nocnej taryfie, czerpie ok. 10 kw/dzień ale tylko na nocnej więc po 22 grosze wychodzi więc 2,2 zł. wcześniej gdy nie wnikałem kiedy się włączał czerpał też ok. 10kw, co dawało 3,3 zł/dzień. dodam że używam aeg 150 l z dwoma grzałkami, a wody idzie u mnie sporo Możesz pochwalić się co to za model/typ? Czy to sterowanie czasowe jest zintegrowane z ogrzewaczem czy było dokupione osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.07.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Coś mi się zdaje że wywody dotyczące nieopłacalności wyłączania grzałki na dłuższy czas nie do końca mnie przekonują. Na logikę raczej odwrotnie. Ważna rzecz to fakt, że przy ogrzewaczu poj. często stosuje się cyrkulacje i to faktycznie powiększa koszty cwu, nie licząc strat z samego zbiornika. Przy odpowiednio umieszczonych ogrzewaczach pojemnościowych nie ma potrzeby stosowania cyrkulacji. Na pytanie co taniej, taryfa G12 i cyrkulacja czy G11 bez cyrkulacji nie znam odpowiedzi. Na logikę właśnie tak - na co idzie więcej energii - podgrzac wodę do 50 st od 10 czy od 45? Zresztą po roku użytkowania elektrycznej 140-tki z przerwami, a potem rok bez przerw, rachunek z Energii pokazał mi jak wygląda to w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 06.07.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 to może ja powiem jak zastosowałem u mnie- bojler włącza się od 22-6 i od 13-15 czyli tylko na nocnej taryfie, czerpie ok. 10 kw/dzień ale tylko na nocnej więc po 22 grosze wychodzi więc 2,2 zł. wcześniej gdy nie wnikałem kiedy się włączał czerpał też ok. 10kw, co dawało 3,3 zł/dzień. dodam że używam aeg 150 l z dwoma grzałkami, a wody idzie u mnie sporo Też mam AEG 150L i grzeje kiedy trzeba. Nie wyobrażam sobie, żeby po porannym prysznicu 3 osób woda zagrzała się w dwie godziny od 13-15? Chyba, że tylko po myciu zębów. Kąpiecie się tylko wieczorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts