magda72 19.08.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Doświadczyłam wszystkiego. Przez kolejne lata swojego życia użytkowałam w mieszkaniach kafle, dechy, panele, wykładziny dywanowe i pcv. W dodatku mam porównanie wykładziny pcv z przed 20 lat i obecne. W całym domu mam ogrzewanie podłogowe. Zawsze kierowałam się zdrowym rozsądkiem, a na smak estetyczny nie narzekam. Mogę więc z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że: 1. Cudownie przewodzą ciepło płytki i wykładzina pcv 2. Pomieszczenia techniczne, kuchnia, łazienka moim zdaniem i dla mnie tylko w kaflach. 3. Pokoje dziecięce- tylko pcv- wystarczająco ciepło latem, bardzo ciepło zimą, wszystko z nich zmyjesz (łatwo i nie trzeba prać, poprzednia wykładzina dywanowa użytkowana także przez dzieci, pomimo prania miała okropne plamy), nikogo nie uczulą, wyciszają tupot dziecięcych nóżek. 4. Pokój tv i gabinet- wykładziny dywanowa lub pcv+dywaniki 5. Sypialnia własna czyli osób dorosłych nie bawiących się plasteliną, farbkami, flamastrami -wykładzina dywanowa. Porównywanie obecnego pcv z tym z PRLu nie ma najmniejszego sensu. To już nie ta technologia. Teksty, że podłogówka to full wypas, a pcv na niej, to badziewie, po prostu mnie rozbawiły. Skodą jeździliśmy w PRLu i jakoś nie słyszałam żeby firma teraz bankrutowała, umiała się znaleźć w nowych realiach. Tak jest w każdej dziedzinie. http://www.forbo-flooring.pl/Default.aspx http://www.tarkett.pl/index.php?gr=1 Oto linki do producentów, których produkty poznałam i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 03.02.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy ktoś z piszących tu latem ma już położone wykładziny pcv? Poproszę o zdjęcia z informacją na temat producenta i ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda72 03.02.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Tak jak napisałam:użytkuję od roku,wygląda jak rok temu,rewelacyjna na podłogówkę,odkurzam i zmywam mopem,nie szoruję, nie piorę,przy ciepłej podłodze schnie natychmiast. Mam dom w wiejskim stylu i wiem, że najpiękniej byłoby gdyby były dechy. Najpiękniej i stylowo, ale nie najlepiej, bo nie praktycznie i ekonomicznie-ogrzewanie podłogowe. Mam pcv firmy forbo. Nie pamiętam już ceny, ale wypadało tak jak za panele, a drożej od wykładziny dywanowej. Paneli nie chciałam, bo nie lubię tego pukania kroków, no i są zimniejsze od pcv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 03.02.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Genialne! Ach, to pogodzi mnie w końcu z żoną, bo jak do tej pory mieliśmy podłogową wojnę magda czy mogłabyś tu pokazać jakieś zdjęcia?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda72 03.02.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Zdjęcia mówisz.............................no spróbuję coś wkleić, ale wieczorkiem. Zapomniałam dodać, że moje pcv wygląda jak dechy.Firma ma ogromny wybór- jasne, ciemne, z mocniejszą fakturą i bardziej gładkie, grubsze i cieńsze.Ja kupiłam w sklepie "komfort".Nikt nie myli wykładziny położonej w moim domu z dechami, ale wielu myli z panelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 03.02.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 u nas wykładzina pcv będzie na strychu nad garażempomieszczenie będzie przenaczone na pralnię/suszarnię, siłownięnie wyobrażam sobie lądującego ciężarka na kaflu....albo panelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda72 03.02.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 http://images31.fotosik.pl/130/be26cd64eb946554.jpg http://images31.fotosik.pl/130/62f5f9a858e76cbb.jpg http://images26.fotosik.pl/152/ef68a2f8ed8302cf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 03.02.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Bardzo ładnie to wygląda! Na co trzeba zwracać uwagę kupując wykładzinę? Klei się ją na wylewkach czy daje się jakąś matę podkładową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda72 04.02.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Myśmy kleili na wylewkach.Nie słyszałam o matach podkładowych.Słyszałam natomiast, że trzeba zadbać o to, by powierzchnia była gładka jak lustro- najmniejszy garbik zeszlifowany. Gdzieś czytałam, że profesjonalnie, to na wylewkę kładzie się jeszcze dodatkową wylewkę-gładź bardzo cienką. My położyliśmy wykładzinę, trochę po niej pochodziliśmy i po jakimś czasie było widać gdzie są nierówności. Z powrotem zrolowaliśmy wykładzinę (UWAGA NIE ZAGINAĆ) od razu zaznaczając na podłodze te wszystkie nierówności, zeszlifowaliśmy, zagruntowaliśmy i znowu rozłożyliśmy.Po jakimś czasie podkleiliśmy-klej kupowany razem z wykładziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 05.02.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 a jak to wyglada z ogrzewaniem podłogowym... bo ja słyszalem, ze niestety nie bardzo sie nadaje na podłogówkę Chciałem sobie do łazienki założyć ale w Komforcie kategorycznie odradzali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 05.02.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 PCV? Moim zdaniem nadają się lepiej od paneli czy parkietu. Wnoszę to po tym, że minimalne dozwolone dostępy pomiędzy kablami grzejnymi (mnie akurat interesuje elektryczna podłogówka) są mniejsze niż przy panelach i niewiele większe jak przy terakocie. A więc PCV dobrze przewodzi ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 05.02.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Owszem - przewodzi moze i lepiej ale czy jak się nagrzeje to nie jest bardziej elastyczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 05.02.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Owszem - przewodzi moze i lepiej ale czy jak się nagrzeje to nie jest bardziej elastyczne ? Od słońca też się nagrzewa. I to chyba bardziej - tak mi się wydaje. Przy podłogówce temp. podłogi to jakieś 28C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 05.02.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 U mnie leży na całym parterze już trzeci sezon grzewczy i jakoś jej to "ciepełko" podłogi nie przeszkadza , nic sie nie dzieje, nie czuć zapachu, kupowane w komforcie, miały być na "chwilę", ale teraz to już poczekają do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda72 05.02.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Szymeq radzę jednak przeczytać tę stronę od początku A jeśli chodzi o panów z "komfortu", którzy nie radzili pcv , to raczej nie radzili do łazienki bo ślisko w połączeniu z wodą. Najlepiej przewodzi ciepło naturalny kamień, ale kto dziś kładzie go na podłogi w domu. Minimalnie gorzej terakota i ceramika, a potem pcv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 06.02.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Madziu stronkę obserwuję od początku - nawet na pocżatku się wypowiadałem W komforcie się pytałem jedynie o ogrzewanie podłogowe a pcv. Czy jak polejesz wodę na terakotę to będzie mniej śliskie niż na pcv ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 06.02.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 U mnie leży na całym parterze już trzeci sezon grzewczy i jakoś jej to "ciepełko" podłogi nie przeszkadza , nic sie nie dzieje, nie czuć zapachu, kupowane w komforcie, miały być na "chwilę", ale teraz to już poczekają do malowania. taka odp jest wystarczająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda72 06.02.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Zdecydowanie mokre pcv jest bardziej śliskie niż kafle przeznaczone do łazienki. Nie chciało mi się powtarzać tego co już napisałam, więc poprosiłam Cię o przeczytanie całego wątku uważnie. Nieraz przelatujemy wzrokiem niektóre wpisy, a ja już wcześniej napisałam, że cały dom mam w podłogówce, że używam pcv od dłuższego czasu i nic złego się nie dzieje, że mnie także doradzali panowie z "Komfortu"-bo tam kupowałam. Nawet gdyby nie doradzali, to i tak bym kupiła bo wyczytałam chyba wszystko co można, przed podjęciem decyzji na temat podłóg i tego co na nie położyć. Jednym słowem pcv-tak, do łazienki-nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 06.02.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 czym wykańczacie brzegi? styk podłogi ze ścianą?i czy koniecznie taką wykładzinę trzeba przykleić? pewnie jest później problem z jej wyrzuceniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 07.02.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 ad1. listwy przypodłogowe ad2. jeśli ma być na stałe to jak można doczytać klejenie, ponieważ ja kładłam ją "na chwilę" leży sobie nie przyklejona (jeden warunek- musi być pomieszczenie z 1 kawałka wykładziny, łączenia nie wchodzą w grę bez klejenia), łączenia wychodzą tylko w progach - beszczelnie przyklejone na zwykłą taśmę dwustronną pewnie nadaje się to do tematu " największe prowizorki..." , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts