Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dostaliśmy kosztorys - czy to normalna cena ??

Recommended Posts

Witam wszystkich ,

Dostaliśmy dziś wycenę od murarza . Za ten domek ( patrz na lewo ) o powierzchni 143m2 z poddaszem użytkowym zażyczył sobie 38 tys. :o Jest to cena samej robocizny ( fundament bez podpiwniczenia + mury + pierwsze posadzki i wyciągnięcie kominów )

Cena wydaje mi się KOSMICZNA . Liczyłam na 20 tys. Co sądzicie ? Mam nadzieję ze to nie są realia i że kolejny wykonawca potraktuje nas bardziej po ludzku. Może macie jakiegoś dobrego murarza który nie oszalał jeszcze w całym tym budowlanym szaleństwie . Mamy działkę w Chludowie ( 25km od Poznania )

Jeśli to jednak cena mieszcząca się w "normie" to cóż..... pozostaje nam zacząć zgłębiać sztukę murarki ;)

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=56373

Powyżej link do strony z projektem , gdyby ktoś chciał przyjrzec się dokładniej - choć domek jest naprawdę prosty - nic skomplikowanego .

No ja mam nadzieję że to DUŻO , i że znajdziemy kogoś tańszego. Oczywiście zdaję sobie sprawę że dobra ekipa ceni się wysoko, ale bez przesady!

:) W moim dzienniku zobacz dom-pow.całk. ok 215m2,budowa rozpoczęta

koniec X/06.

Za stan surowy otwarty z tarasem,wejsciem do domu wyszła normalna cena

24 tyś.zł.Inni za to samo "życzyli sobie"-UWAGA! :o 70 tyś :o :o Więc ich pogoniliśmy.Jesli masz czas to szukaj dalej.Ja tak zrobiłam, rozesłałam wici wśród znajomych i trafiłam na dobrych i uczciwych chłopaków.

Ci sami chłopcy wytynkowali mi dom wewnątrz.Poza drobnymi wpadkami(do wybaczenia 8) ) jestem zadowolona.(a jestem osóbką wymagającą).

Pozdrawiam Bogusia :p

Uff , uspokoiliście mnie troszkę ;) Myślę że będę szukać poza Poznaniem , bo tutaj wszystkim się chyba w głowie poprzewracało . Nie oczekujemy że ktoś wymuruje nam dom za pół darmo , ale niech to bedzie cena do przyjęcia - a 38 tys z pewnością nią nie jest . Może ktoś z Was jest z okolic Poznania, Obornik ?

a co sądziie o budowie własnymi siłami ?? Oczywiście póki co szukamy ekipy , ale ... pojawił się pomysł wybudowanie własnymi siłami . Co prawda nikt z nas nigdy tego nie robił , ale mamy firme wykończeniową tak więc nikt nie ma dwóch lewych i mamy tez możliwość konsultacji z ogólnobudowlańcami . Nawet gdybyśmy mieli zatrudnić jakiegoś kierownika budowy , kogoś kto by nadzorował i podpowiedział co nieco to i tak lepiej niż zapłacić 38tys. ekipie która równie dobrze można postawić krzywe mury. Obawiam się troszkę , bo wkońcu mamy w tym domu mieszkać, ale mój facet razem z chłopakami którzy mieliby to robić mówią że to żadna wielka filizofia. Jestem ciekawa czy jest tu na tym forum ktoś kto sam murował sobie domek.

Z doświadczenia ( obracamy się w branzy budowlanej ) wiem że "fachowcy " postrafią zrobić niezłą kaszanę , a że wymagania mamy nie małe to może lepiej samemu się pomęczyć. Młodzi jesteśmy , damy radę ;)

patrze na lewo i widze jedno - ten domek jest stanowczo za duzy i rozwala strone

weźże zmniejsz troche ten avatar :-?

dwa - to chyba nie ten dzial na zadawania takiego pytania (galieria zdjec )/ hmm? :roll:

a co do wyceny.... wydaje mi sie srednio/wysoka ale w normie.

niestety...

znajdziuesz tanszego ale ...istnieje ryzyko ze po prostu znajdziesz partacza...