Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam...własnie dzis jadę kupic cegłe na komin....mam fajną ofertę na klinkieke dziurawkę w kolorze brąz....2,40....taniej u nas nie ma, obdzwoniłam wczoraj 15 hurtowni

siedzę i obliczam to cholerstwo...i nie wiem czy dobrze, pomoże ktoś?

więc

komin długi na 180, szeroki na 38, wysoki na 300 ... to jest tylko wysokośc tej części z klinkieru która będzie wystawać ponad dach , a w środku ma 6 otworów czyli będzie dodatkowo 5 przegródek z cegły.....dżizes....ale mnie szarpnie :o ....no, mniejsza o to....więc liczymy:

jedna warstwa to

po długości 180cm:25cm(długośc cegły)daje ok. 7 szt*2 boki=14szt

po szerokości 38cm-szerokości cegieł po bokach czyli 25cm czyli zostaje 0,5szt*2 boki=1szt

środek 0,5szt*5przegródek=2,5szt

razem 17,5szt na 1 rządek czyli w przybliżeniu dajmy na to 18

wysokość to 300cm, czyli 300 : na 7,5cm (6,5cm ma cegła wysokości +1cm na zaprawę) to daje 40 rządków

z czego

5 ostatnich rządków ma byc pełnej czyli 90szt

35 rządków dziurawki czyli 35*17 co daje 630 szt dziurawki

Pomóżcie .....czy dobrze to obliczyłam?

Pozdrawiam, smoczyca

nooo, ludziska....za godzinę jadę po cegłę...poratujcie ....dobrze to obliczyłam czy spaprałam? z maty nigdy dobra nie byłam :oops:

pozdrawiam, smoczyca

Proponowałbym to zrobić tak, ja tak planuję:

Obliczyć to na budowie. Komin ze zwykłej cegły już masz wybudowany. Obliczyć z góry cegła po cegle razem z przegrodami (pewnie połówki też będą) ilość w jednej warstwie i potem już tak jak liczyłaś. Możesz też zmierzyć na żywo ile warstw jest np. w 1 metrze. Myślę, że tak będzie najdokładniej. Pewnie jakiś zapas też by się przydał gdyby murarzom czasami coś "poleciało z rąk".

Oj nie wiem czy coś Ci pomogłem.

Pozdrawiam, udanych zakupów.

no, kurcze nie sprawdzę na budowie bo dzis nie będę ....dopiero wieczorem , a najpierw po tą cegłę jedziemy :roll: (bo tam do 16 godzinki mają)....ale i tak bym tego nie obliczyła bo komin na prterze już zalany od góry stropem i go nie widac od góry...a na poddaszu dopiero go po więźbie będa budować :roll: ....kurcze, ..tak że jeśli bym cokolwiek mogła obliczyć to jedynie to co z zewnątrz widać.... :lol:

a może jednak ktoś potrafi obliczyć?

nie jest dobrym pomysłem WYMUROWAĆ komin z cegły dziurawki, ale czego się nie robi dla posiadania problemów...

chyba

Hm.... tak mi kazał kupić majster :roll: ....mówi żebym kupiła dziurawkę...a tylko na 5 warstw pełną.... kurcze, a dlaczego nie z dziurawki? :roll:
nooo, ludziska....za godzinę jadę po cegłę...poratujcie ....dobrze to obliczyłam czy spaprałam? z maty nigdy dobra nie byłam :oops:

pozdrawiam, smoczyca

bardzo dobry z obliczeń, a zdoboru materiału na komin [dziurawka] to jak juz napisał Barbossa powiedzmy 3 z minuesem

Nooo, ludziska.... podajcie jakieś racjonalne powody dlaczego nie z dziurawki....jeszcze nie kupiłam..... mogę kupić pełną (różnica w cenie ok.2 zeta na sztuce), tylko dlaczego nie dziurawkę?

Barbossa, Jajmar....powiedzieliście A to teraz powiedzcie B i oświećcie mnie :lol: .

Może ktoś inny miał jakies problemy z tym związane i sie wypowie???

Pozdrawiam, smoczyca.

Dziurawka na kominy to wymysł ostatnich lat dziwna oszczedność inwestorów. Wydają sporą kase na drogi klinkier i oszczedzaja na pełnej kupując dziurawke.

Efekt jak w linku powyżej, było sporo o tym na forum poszukaj i przemyśl czy warto.

• 4 weeks później...
nie jest dobrym pomysłem WYMUROWAĆ komin z cegły dziurawki, ale czego się nie robi dla posiadania problemów...

chyba

Niewolno murowac komina z dziurawki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bedzie przeciekal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przecież od góry będzie mieć 5 warstw pełnej cegły ?

M

:lol: murować , murować niedługo znów robótka będzie :wink: lubię te Wasze oszczędności, najlepiej na nich zarabiam :D