Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Telekomunikacja & monopol :[

Recommended Posts

A nie ma innych operatorów w Koninie? Z tego co wiem pewnie jest możliwość z firmy co się kidyś nazywała Środkowo - Zachodnie Telefony .., tezam jakoś inaczej ale nie pamiętam. W blokach jest jeszcze możliwość z kablówki TV, net i telefon w pakiecie, ale Ty zapewne nie do Bloku masz zamiar się przeniść.

No właśnie... Jak sobie radzicie z tym cho.....m monopolistą? Ja już nie mam sił... Wygląda na to, że jak się przeprowadzę do Konina to zostanę bez telefonu stacjonarneg i netu :evil: przez "brak możliwości technicznych" :evil: :evil: :evil:

a to na tp internet i telefon się kończy ?

bo się obrażę ;)

Dostęp do internetu w miejscowości Konin

Dostawcy Internetu - sieci bezprzewodowe

TP S.A.

W tej miejscowości jest dostępna usługa SDI Telekomunikacji Polskiej. Usługa pozwala na nielimitowane połączenie z siecią Internet bez potrzeby każdorazowego dodzwaniania się. Usługa SDI TP S.A. realizowana jest na tym samym łączu na którym pracuje klasyczna linia telefoniczna.

komputersat

Od 128kbit do 10mbit. W zasięgu całego powiatu konińskiego łącza wifi i kablowe.

Exatel

Dobra oferta łączy dla biznesu. Punkt dostępowy w tej miejscowści umożliwia wpięcie firm do sieci szkieletowej Tel-Energo i Telbank o łącznej przepustowości 320 Gb/s. Informacje kontaktowe na stronie Exatel.

NETCARE

1stchoice - dostep radiowy, zasieg osiedle Posada, Miedzylesie , Chorzen, Buczka, ul.Zakladowa - predkosci od 128kb-1mb/s

W tej miejscowości jest dostępny szerokopasmowy Internet skyDSL o prędkości 1 megabit z kanałem zwrotnym w technologii EDGE sieci Idea. skyDSL możesz używać w domu, firmie lub udostępniać w dowolnej sieci komputerowej osiągając kilkudziesięciokrotnie szybszy transfer niż przez modem telefoniczny. Więcej informacji wraz z cennikiem znajdziesz w dziale skyDSL.

TP nie opłaca się ciągnąć kabli bo to sporo kosztuje i zwrot inwestycji to 5-10lat. Przy obecnych regulacjach prawnych taki klient szybko zmieni operatora i TP będzie miała stratę.

To ten mniej radosny efekt regulacji UKE

Moim zdaniem są 3 opcje

1) internet radiowy typu iPlus, Blueconnect, Orange Free

2) podczas budowy mediów (gazu, wody, elektryki) zakopujesz kabel telekomunikacyjny. Wtedy operator nie musi dużo inwestować.

3) jeśli masz kilku sąsiadów to może warto byłoby się dogadać, pociągnąć kilka kabli pomiędzy sobą i wspólnie zorganizować dostęp do internetu. Wtedy masz inną kartę przetargową w rozmowach z operatorami

TP nie opłaca się ciągnąć kabli bo to sporo kosztuje i zwrot inwestycji to 5-10lat. Przy obecnych regulacjach prawnych taki klient szybko zmieni operatora i TP będzie miała stratę.

To ten mniej radosny efekt regulacji UKE

tp jako operator dominujący _musi_ i nie ma że boli, niemniej terminy daje jak energetyka w niektórych przypadkach, więc i tak można sobie odpuścić.

Moim zdaniem są 3 opcje

1) internet radiowy typu iPlus, Blueconnect, Orange Free

2) podczas budowy mediów (gazu, wody, elektryki) zakopujesz kabel telekomunikacyjny. Wtedy operator nie musi dużo inwestować.

3) jeśli masz kilku sąsiadów to może warto byłoby się dogadać, pociągnąć kilka kabli pomiędzy sobą i wspólnie zorganizować dostęp do internetu. Wtedy masz inną kartę przetargową w rozmowach z operatorami

ad1 - tylko nie to, chodzi to gorzej niż źle i nie ma cudów, chyba że to centrum warszawy.. :)

ad2 - taki sobie pomysł

ad3 - dobre rozwiązanie

moja propozycja - wziąć googla w obroty, i poszukać czegoś w tym stylu

http://www.technologie-satelitarne.pl/Konin/Pabianicki/internet.html

można zadzwonić do netii czy nie maja wi-maxa w pobliżu

z lokalnymi operatorami lepiej nie podpisywać umów terminowych gdzie za zerwanie są jakieś komiczne kary. Niestety internet przez wifi to zakalec, ale rodzynki są przepyszne, aczkolwiek ciężko te rodzynki znaleźć - osobiście nie narzekam - dużo klientów mam dzięki temu :)

[/b]

Ja w zeszłym roku złożyłem do TP SA wniosek o przyłączenie - do tej pory nikt się nie odezwał. W międzyczasie doszedłem do wniosku, że telefon stacjonarny zupełnie nie jest mi potrzebny, więc się nie przejmuje i nie naciskam, ale fakt jest taki, że mogliby napisać mi cokolwiek - choćby, że odmawiają przyłączenia.

A co z netem od komórkowców? Ja będę budował dom z dala od miasta i "możliwości technicznych", więc rozglądam się za netem telefoni komórkowej.

Sprawdzić inne możliwości. Sieci komórkowe traktować jako ostateczność!!!

Wyprowadziłem się na wieś i zainstalowałem iPlusa. Chodził znośnie, raz nawet udało mi się porozmawiać przez Skype'a. Teraz gdzieś od 3 miesięcy tragedia, problemy nawet z logowaniem do sieci. Po prostu tak jakbym w zasadzie nie miał internetu, a abonament za to płacić muszę!

Nie wiem jak jest u innych operatorów, ale iPlusa unikajcie.