Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DGP grawitacyjne w podłodze

Recommended Posts

Mam zamiar rozprowadzić ciepłe powietrze z kominka do kilku pomieszczeń na piętrze (blisko komina).

Z różnych względów (m.in. wykorzystanie na pietrze kanału, który ma przeprowadzać ciepłe powietrze przez strop parteru) rozprowadzenie będzie zrobione w podłodze piętra.

Czy ktos może podpowiedzieć jak najlepiej takie rozprowadzenie wykonać - w szcególności jakich użyć rur (spiro raczej się nie nadają) i na jaką odległość można "odjechać" od komina (przepływ nie będzie wymuszony)?

Tomek

U mnie projektant chce zrobić podwójną podłogę. To znaczy na stropie w odległości mniej więcej 50 cm od siebie będą ustawione słupki betonowe o wysokości około 10-15 cm (takie słupki można zrobić sobie samemu używając np. rury PCW jako szalunku).

Potem na tych słupkach położona płyta (miała być OSB, ale nie wiem czy to dobre - klejone są klejem z formaldehydem), a na płytę zbrojona wylewka i na to podłoga. Przy ścianach mają być regulowane kratki przez które powietrze będzie mogło się wydostawać z podwójnej podłogi do pomieszczenia.

W takiej konstrukcji odpada stosowanie rur w podłodze (bo cała podłoga jest jest jednym wielkim kanałem).

Szaruś, rozwiązanie całkiem oryginalne, coś na kształt powietrznego ogrzewania podłogowego ;-). Natomiast dwie rzeczy budzą moje wątpliwości (mocno powiązane ze sobą):

*) Brak izolacji pomiędzy kondygnacjami (w typowych technologiach układa się styropian lub wełnę). Nie wiem czy m.in, nie może to doprowadzić do niepotrzebnego ogrzewania od góry niższej kondygnacji?.
    *) Czy umozliwienie powietrzu dostępu pod całą podłogę nie spowoduje kumulowania ciepła pod płytami (zwłaszcza, że wykończenie podłogi w drewnie może utrudniać przepływ ciepła w górę)?

Zastanawiam, się czy bez tak dużej "rewolucji" technologicznej, nie można po prostu wybudować z płyt OSB samego kanału (przykrytego jastrychem) wprowadzającego powietrze do pomieszczenia (ujście przez kratke w podłodze).

Czekam również na inne sugestie, może troche prostsze w wykonaniu :).

Tomek

Izolacja będzie od spodu stropu (czyli w piwnicy na suficie).

A w drugim jest dokładnie jak mówisz: strop kumuluje ciepło i oddaje je równomiernie nawet przez długi okres - To rozwiązanie jest połączone z wentylacją mechaniczną, więc powietrze z "międzypodłogi" jest cały czas nawiewane do pomieszczenia (przez kratki w podłodze przy ścianach).