Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problemy z trawnikem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie uwierzysz ale próbowałem wolnej jazdy. Adzisiaj zrobiłem 3 pasy (tak dla experymenu) obniżając cięcie z 3 na 2 (oczywiście efekt ten sam) i przejechałem te pasy 2 razy.

w traktorku są dwa noże, jeden lewy a drugi prawy:

-przy założeniu odwrotnym tj. lewy na prwy nie ścinało by wogóle, poniewaz wyrzutem by cięło

-przy zamocowaniu tzw płaszczyzną wyrzutu w dół to by ścinało lecz wszystko było by wciskane w trawnik

może się myle ale tak mi się przynajmniej wydaje.

a jeszcze inaczej

ile razy można się mylić i zakłądać odwrotnie nóż?

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

są przypadki trudne i nie reformowalne, a z odwrotnie założonym nożem myślałem bardziej o kosiarce, bo w traktorku jest to trudne, choć .. szkoda ze nie ma namiaru do kolegi, bo może jemu by się to udało.. ;) był w tym dobry. Jeśli kosisz ze źle założonym nożem [zależy oczywiście od typu noża] tak min na 3-4cm to ślizga sie on po trawie i nie specjalnie kopie ziemię stąd to pytanie;)

Widze że kobiety nie mogą zrozumieć naszych problemów :(

Kobiety rozumieją, gdy doświadczą :)

Wczoraj skosiłam " nie w pełni suchą trawę" i mam takie same porozrywane. białe źdźbła, jak Ty :cry:

Ciągle leje, trawa rośnie jak na drożdżach , więc korzystając z południowego wypogodzenia, ruszyłam z kosiarką w teren. Efekt, dziś - żałosny.

Więc wyszła nam alternatywa dla tępego noża - mokra trawa przy koszeniu.

Coś mi się zdaje że znalazłem powód tej TRAGEDJI!!! kupiłem tydzień temu wertykulator ręczny i bawiłem się nim na kilku metrach trwnika... po wczorajszym koszeniu NORMALNIE nie uwierzyłem... trawka zielona bez słomy i nie porozrywana...!!! widocznie trawnik był za gęsty i obumarła trawa jeszcze robiła swoje... Oczywiście na reszcie trawnika bez zmian... mam obawy czy nie jest za późno by cały pociąć...

:D

...po skoszeniu mam postrzępione źdźbła trawy (nóż kosiarki jest ostry)

Może nóż jest ostry ale jego obroty są zbyt małe. Bywają i takie „kosiarki" :( , zwłaszcza samobieżne, które „szybciej jadą niż koszą". Wtedy w przypadku gęstej, twardej lub mokrej trawy można uzyskać efekty o których piszesz.

..

Pisałem już o tym wcześniej. Jednak kosiarka nie daje sobie rady z tym trawnikiem :( .

..

Jeśli kosiarka ma za małe obroty to nic już nie zrobie :( Ale prawda jest taka , czy jade wolno czy szybko efekt jest ten sam ( nóż się kręci z tą samą prędkością przy wolnej jeździe czy szybkiej). W miejscach gdzie zrobiłem wertykulacje trawa jest idealna :) Boję się tylko czy jak wykonam wertykulacje o tej porze lata czy nic się nie stanie, zalecana jest niby wiosną lub jesienią :(

przy tej pogodzie to raczej na pewno nie - trawnik Ci szybciej wyschnie i zostanie wypalony, jak zdarzy się kilka pochmurnych, deszczowych dni, to wtedy możesz zaryzykować, ale musi być chłodno i wilgotno.. inaczej szkoda trawy, lepiej sie przemęczyć końca lata.

" nóż się kręci z tą samą prędkością przy wolnej jeździe czy szybkiej" - bardziej chodziło mi o to, ze przy wolnej jeździe ma mniej trawy do przemielenia jednostce czasu, czyli wykonuje więcej obrotów nad danym kawałkiem trawnika i trawa nie stawia tak dużego opory, tudzież po ludzku- ma czas odkosić dokładniej..

Tak, przy tej dzisiejszej saharyjskiej pogodzie - to lepiej nawet nie kosić, a z pewnością nie wertykulować !

Poprzednie 2 tygodnie deszczu, były idealne do prac trawnikowo-reanimacyjnych, a teraz?

Dziś ma paść ogólnopolski rekord ciepła, w Krakowie meteorolodzy planują + 36C w cieniu.

A ile będzie na liściach roślin w słońcu?

Teraz czujnik na słońcu wskazuje +52C

Rośliny będa popalone...

Co za klimat mamy ?!?!?!?!?!?!?

3 dni temu było +4C w nocy, a teraz...

:evil: Wczoraj ogoliłam trawnik i dziś załamuję ręce nad swoim czynem ( dłuższa trawa lepiej znosi upały):evil: