arek-olo 10.07.2007 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 to są fotki z dzisiaj. powiedzcie jak się wkleja na forum!!! http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e56009137e53d165.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/43a300ba6834cd5e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a8f67a26eef9b136.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51678137410511e7.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.07.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 No dobra. Rad wiele. A ja Wam powiem, że mam takie coś na trawniku na powierzchni wielkości, no... klapy do sedesu . Od wiosny. Po każdym koszeniu. Tylko w tym jednym miejscu. Nóż ostry, kosiarka elektryczna, wysokie obroty.. i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-olo 10.07.2007 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Nie uwierzysz ale próbowałem wolnej jazdy. Adzisiaj zrobiłem 3 pasy (tak dla experymenu) obniżając cięcie z 3 na 2 (oczywiście efekt ten sam) i przejechałem te pasy 2 razy. w traktorku są dwa noże, jeden lewy a drugi prawy: -przy założeniu odwrotnym tj. lewy na prwy nie ścinało by wogóle, poniewaz wyrzutem by cięło -przy zamocowaniu tzw płaszczyzną wyrzutu w dół to by ścinało lecz wszystko było by wciskane w trawnik może się myle ale tak mi się przynajmniej wydaje. a jeszcze inaczej ile razy można się mylić i zakłądać odwrotnie nóż? :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 10.07.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 są przypadki trudne i nie reformowalne, a z odwrotnie założonym nożem myślałem bardziej o kosiarce, bo w traktorku jest to trudne, choć .. szkoda ze nie ma namiaru do kolegi, bo może jemu by się to udało.. był w tym dobry. Jeśli kosisz ze źle założonym nożem [zależy oczywiście od typu noża] tak min na 3-4cm to ślizga sie on po trawie i nie specjalnie kopie ziemię stąd to pytanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 10.07.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 A skoś trawniki u sasiadów w ramach „dobrosąsiedzkiej" pomocy to sprawdzisz czy kosiarka felerna, czy trawa . To chyba prosty test a przy okazji może i piwo postawią .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 10.07.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 no panowie wasze trawnikowe problemy rozwiązać może już tylko super blondina http://www.youtube.com/watch?v=o2IxDv0ZtBk pinus dobrze radzisz.... nie przeszkadzam, spadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.07.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 fenomenalna pointa dusiu2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-olo 10.07.2007 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Widze że kobiety nie mogą zrozumieć naszych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.07.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Mają swoje Gdzieś tu toczy się nader ożywiona dyskusja nad najlepszym mopem do podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.07.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Widze że kobiety nie mogą zrozumieć naszych problemów robią co mogą a propos arek-olo coś ci te tujki w rządku posadzone zdychają chyba może to i dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-olo 11.07.2007 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 są dopiero przesadzone z przodu na tył. Miały myć żywopłotem a z 60 przyjeło się 10!!! poprostu szok! Teraz mam projekt i przesadziłem je by je ratować może coś się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.07.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 http://images24.fotosik.pl/24/5159043cc16f658cm.jpg sam widzisz co za płotem rośnie i to bezproblemowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.07.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Widze że kobiety nie mogą zrozumieć naszych problemów Kobiety rozumieją, gdy doświadczą Wczoraj skosiłam " nie w pełni suchą trawę" i mam takie same porozrywane. białe źdźbła, jak Ty Ciągle leje, trawa rośnie jak na drożdżach , więc korzystając z południowego wypogodzenia, ruszyłam z kosiarką w teren. Efekt, dziś - żałosny. Więc wyszła nam alternatywa dla tępego noża - mokra trawa przy koszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-olo 15.07.2007 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Coś mi się zdaje że znalazłem powód tej TRAGEDJI!!! kupiłem tydzień temu wertykulator ręczny i bawiłem się nim na kilku metrach trwnika... po wczorajszym koszeniu NORMALNIE nie uwierzyłem... trawka zielona bez słomy i nie porozrywana...!!! widocznie trawnik był za gęsty i obumarła trawa jeszcze robiła swoje... Oczywiście na reszcie trawnika bez zmian... mam obawy czy nie jest za późno by cały pociąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.07.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Można, można. Nawet jest zalecana areacja/ wertykulacja w lipcu, bo trawnik ma optymalne warunki do reanimacji bo w lipcu jest zwykle deszczowo i ciepło . A przez 3 kolejne miesiące zgęstnieje do zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 15.07.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 ...po skoszeniu mam postrzępione źdźbła trawy (nóż kosiarki jest ostry) Może nóż jest ostry ale jego obroty są zbyt małe. Bywają i takie „kosiarki" , zwłaszcza samobieżne, które „szybciej jadą niż koszą". Wtedy w przypadku gęstej, twardej lub mokrej trawy można uzyskać efekty o których piszesz. .. Pisałem już o tym wcześniej. Jednak kosiarka nie daje sobie rady z tym trawnikiem . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-olo 16.07.2007 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Jeśli kosiarka ma za małe obroty to nic już nie zrobie Ale prawda jest taka , czy jade wolno czy szybko efekt jest ten sam ( nóż się kręci z tą samą prędkością przy wolnej jeździe czy szybkiej). W miejscach gdzie zrobiłem wertykulacje trawa jest idealna Boję się tylko czy jak wykonam wertykulacje o tej porze lata czy nic się nie stanie, zalecana jest niby wiosną lub jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 16.07.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 dobra pogoda już była, teraz dopiero sierpień/wrzesień chyba że znów będzie pochmurny tydzień bez skwaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 16.07.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 przy tej pogodzie to raczej na pewno nie - trawnik Ci szybciej wyschnie i zostanie wypalony, jak zdarzy się kilka pochmurnych, deszczowych dni, to wtedy możesz zaryzykować, ale musi być chłodno i wilgotno.. inaczej szkoda trawy, lepiej sie przemęczyć końca lata. " nóż się kręci z tą samą prędkością przy wolnej jeździe czy szybkiej" - bardziej chodziło mi o to, ze przy wolnej jeździe ma mniej trawy do przemielenia jednostce czasu, czyli wykonuje więcej obrotów nad danym kawałkiem trawnika i trawa nie stawia tak dużego opory, tudzież po ludzku- ma czas odkosić dokładniej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.07.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Tak, przy tej dzisiejszej saharyjskiej pogodzie - to lepiej nawet nie kosić, a z pewnością nie wertykulować ! Poprzednie 2 tygodnie deszczu, były idealne do prac trawnikowo-reanimacyjnych, a teraz? Dziś ma paść ogólnopolski rekord ciepła, w Krakowie meteorolodzy planują + 36C w cieniu. A ile będzie na liściach roślin w słońcu? Teraz czujnik na słońcu wskazuje +52C Rośliny będa popalone... Co za klimat mamy ?!?!?!?!?!?!? 3 dni temu było +4C w nocy, a teraz... Wczoraj ogoliłam trawnik i dziś załamuję ręce nad swoim czynem ( dłuższa trawa lepiej znosi upały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts