fantomasz 05.07.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 No właśnie - tuż pod naszym nosem "ekipa" remontowo-budowlana likwiduje profesjonalnym sprzętem w postaci młota dach eternitowy. Rozwalone płyty lądują z hukiem na ziemi, a potem, pod wieczór, wyjeżdżają do miejsce utylizacji, znaczy do lasu. W pobliżu dzieciaki grają w piłkę (wiadomo - wakacje), a nieświadomo źródła huku sąsiadka w ciązy wiesza pranie na ogrodzie. Gdzie trzeba to zgłosić, aby skutecznie powstrzymać "utylizacyjny" proceder? Czy w ogóle da się coś z tym zrobić? PozdrowieniaTomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.07.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Urząd gminy. Mało tego. To gmina MUSI wiedzieć o rozbiórkach eternitowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 05.07.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Możesz zgłosić do Urzędu ochrony środowiska, lub nawet do urzędu gminy wszystkie dachy z eternitu w Polsce są spisane jak właściciel wziął ekipę bez uprawnień do demontażu i utylizacji to będzie mieć spore kłopoty (duże kary) zresztą ekipa bez kwitów nie mniejsze i bardzo dobrze , nie może być tak ,że byle rolnik bierze się za demontaż azbestu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 06.07.2007 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 W kwestii nielegalnej rozbiórki sprawę należy zgłosić do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego /Gmina nie ma kompetencji w sprawach nadzoru budowlanego/, w kwestii wywózki eternitu do lasu do Urzędu Gminy wydział, stanowisko ochrony środowiska. Ekipa dokonująca rozbiórki powinna mieć zezwolenie Starosty Powiatowego na prowadzenie tego typu prac. eternit traktowany jest jako odpad niebezpieczny. W kwestii spisania to bym się kłucił. Niby jest obowiązek zgłaszania przez właścicieli pokryć z eternitu do miejscowego Urzędu Gminy, ale z naszym wrodzonym urzędowstrętem mało kto to robi. W mojej Gminie wraz z podatkiem były rozdawane druki /wypełnienie proste jak budowa cepa/ i co A no to że wróciło niecałe 40% co uważam za wynik wręcz rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 06.07.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 wróciło niecałe 40% co uważam za wynik wręcz rewelacyjny. To faktycznie jest bardzo dużo. Strzelałbym raczej, że będzie max. ok. 10%. ps. to tak jak z psami - wiele osób je ma, ale mało kto zgłasza ten fakt, mimo, że jest obowiązek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 06.07.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 jak zmieniałem dach to gmina nakazała mi powiadomienie o tym. eternit mają obowiązek usunąć. złożyłem stosowne oświadczenie, że zalega mi na podwórku takie ustrojstwo. po miesiącu ojciec pojechał do nich czy o nas pamiętają. odpowiedź była: gmina wyczerpała już nakłady na ten cel i nie odbiorą tego od nas. tatuśko ustnie pokrzyczał, że eternit wywiezie do lasu. zero reakcji. po dwóch tygodniach zakopaliśmy wszystko na naszej działce . to było trzy lata temu. do dziś gmina nawet nie spytała o eternit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 06.07.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Obowiązek to ma, ale właściciel nieruchomości, niestety mimo nowych czasów w znacznej części społeczeństwa tkwi świadomość pozostała z dawnych czasów że po byle g... lecą do "prezydium" lub co bardziej wykształceni do Gminy i załatwiają sprawy wrzaskiem. a wystarczyło by aby każdy miał świadomość że jest odpowiedzialny finansowo i prawnie za swoją nieruchomość i spokojnie można by było zlikwidować połowę urzędników! ... ale cuś schodi temat na grząski grunt polityczny sorki wracając do tematu to niektóre Gminy mające bardzo duże wpływy na fundusz ochrony środowiska i sponsorują mieszkańcom niektóre żeczy, ale też ewidentnie wina urzędu że nie poinformował żetelnie mieszkańców co ile i do kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 06.07.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 no wiesz... była dyrektywa że będą wywozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.07.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 - straż miejska /aby zatrzymać prace w ciągu 0,5 godziny/ - nadzór budowlany / dopilnuje/ - ochrona środowiska - składowanie. ty tez sie trujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 06.07.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 U nas również przy podatku była do wypełnienia ankieta na temat eternitu i ludzie masowo to wypełniali bo myśleli, że gmina im wymieni pokrycie dachu. Podczas rozmowy ze znajomym z UG pytam się czy są na to przeznaczone jakieś środki a on twierdzi, że nie ma ani grosza i nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie. Więc mówię mu czy przypadkiem pod pozorem ankiety nie chcą sobie zrobić ewidencji eternitu w gminie i jak ktoś wymieni pokrycie dachu i pozbędzie się eternitu w niewiadomy sposób to mu powiedzą, że przecież miał eternit i gdzie go ma? Niech pokarze dokumentację z utylizacji.Moim zdaniem robią ludzi w "balona" zamiast im pomagać. Nie wielu jest stać na utylizację eternitu bo to z pewnością kosztuję co najmniej połowę nowego pokrycia dachu. Swego czasu Państwo pozwalało to coś zakładać na dachy i wtedy trzeba było zapłacić (niejednokrotnie stojąc po eternit w kilkudniowych kolejkach) teraz trzeba to zdemontować i też trzeba płacić. Gmina powinna dopłacać, albo w całości porywać utylizację eternitu a nie zwalać tego na nie świadomych w tych czasach ludzi, którzy to zakładali u siebie na dachy. Podobno najlepszą metodą jest wykopanie głębokiego dołu, wyłożenie go folią i zakopanie. Tak aby wody gruntowe nie wypłukiwały eternitu.Wielu ludzi tak robi. Często też się zdarz, że wywożą go gdzie popadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 06.07.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 jak zmieniałem dach to gmina nakazała mi powiadomienie o tym. eternit mają obowiązek usunąć. złożyłem stosowne oświadczenie, że zalega mi na podwórku takie ustrojstwo. po miesiącu ojciec pojechał do nich czy o nas pamiętają. odpowiedź była: gmina wyczerpała już nakłady na ten cel i nie odbiorą tego od nas. tatuśko ustnie pokrzyczał, że eternit wywiezie do lasu. zero reakcji. po dwóch tygodniach zakopaliśmy wszystko na naszej działce . to było trzy lata temu. do dziś gmina nawet nie spytała o eternit. U mnie gmina jak masz eternit na placu zabiera migiem i bezpłatnie . A jak masz go na dachu to dopłacają jakieś grosze do rozbiórki. Rachunek wychodził paskudnie i jeszcze trzeba było czekać więc ściąnęliśmy eternit sami i po ułożony na placu przyjechali następnego dnia po telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 06.07.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 -maro- a może my z jednej gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 06.07.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 -maro- a może my z jednej gminy? Wszystko możliwe. Ja mieszkam w powiecie limanowskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 06.07.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 małopolska duuuża. ja z okolic olkusz jezdem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 06.07.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 małopolska duuuża. ja z okolic olkusz jezdem Czyli można sądzić, że dobrowolne podawanie przy podatkach ilości posiadanego eternitu jest wymysłem nie danej gminy czy powiatu, ale wojewódzkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 06.07.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 nie wojewódzkim ale wymysłem opublikowanym rozporzadzeniem /nie pamiętam nr i poz.,/ jakiegoś ministra będącego prawieże wybrańcem szanownego narodu. To rozporzadzenie nakazuje do bodajże końca stycznia każdego roku osobom fizycznym składać oświadczenie /druk/ o ilości posiadanego azbestu /osoby prawne przedkładają wojewodzie/. Termin wymiany azbest jest określony na rok 2032, więc jesli ktoś ma eternit w dość dobrym stanie to myślę że bezsensu jest go ściągać i kłaść blachę która może czasami nie dożyć 2032 r.u nas 1 tona eternitu /180-210 płyt/ na składowisku odpadów niebezpiecznych kosztuje 350 zł. na przeciętnym domu jest 1,5 -2,5 t. eternitu, więc składowanie w stosunku do kosztu zdjęcia tego badziewia i położenia nowego pokrycia wydaję się stosunkowo niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts