Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIĄZ - problem

Recommended Posts

Prawie dwa miesiące temu kupiłem doniczkowane wiązy i wkopałem w ogrodzie. Niestety wiązy są jakieś takie nijakie. Brak jest nowych liści, a te co są - dostają brązowych plam, kilka z nich uschło.

Nadmieniam, że opryskiwałem drzewka miesiąc temu.

Będę wdzięczny za jakieś porady

Może jeszcze i ja spróbuje dorzucić kilka własnych myśli w tym temacie. Holenderską chorobę zamierania wiązów przenoszą najczęściej ogłodki. Zerując na młodych pędach infekują drzewa zarodnikami grzyba. Rozpoznanie tej choroby według mojego doświadczenia nie jest takie proste i wymaga przeprowadzenia analizy makroskopowej i mikroskopowej. Porażone rośliny w zależności od stopnia zainfekowania i wrażliwości mogą wykazywać objawy więdnięcia. Zaatakowane pędy nie są wstanie wykarmić liści, które wtedy mogą brunatnieć, są pomarszczone i maja zielonkawy kolor (jeżeli zamieranie jest gwałtowne), potem najczęściej opadają. Przy przewlekłej chorobie, liście powoli tracą żywozielone zabarwienie i również opadają. Na przekroju gałązek (tych grubszych) widoczny jest zazwyczaj brunatny pierścień (porażone wiązki przewodzące). W wielu wypadkach podejrzewane o tę chorobę wiązy (z podobnymi objawami) w analizach laboratoryjnych nie wykazywały zarodnikowania. Nie wykluczam możliwości wystąpienia HChW, ale dla pewności sprawdziłbym również system korzeniowy sadzonek, może tam coś się dzieje niedobrego ?

Może jeszcze i ja spróbuje dorzucić kilka własnych myśli w tym temacie. Holenderską chorobę zamierania wiązów przenoszą najczęściej ogłodki. Zerując na młodych pędach infekują drzewa zarodnikami grzyba. Rozpoznanie tej choroby według mojego doświadczenia nie jest takie proste i wymaga przeprowadzenia analizy makroskopowej i mikroskopowej. Porażone rośliny w zależności od stopnia zainfekowania i wrażliwości mogą wykazywać objawy więdnięcia. Zaatakowane pędy nie są wstanie wykarmić liści, które wtedy mogą brunatnieć, są pomarszczone i maja zielonkawy kolor (jeżeli zamieranie jest gwałtowne), potem najczęściej opadają.

To jest precyzyjny opis tego co się dzieje z moimi wiązami.

Czy powinienem domagać się zwrotu kasy lub nowych drzewek ???

To jest precyzyjny opis tego co się dzieje z moimi wiązami.

Czy powinienem domagać się zwrotu kasy lub nowych drzewek ???

żeby domagać się zwrotu kasy, prawdopodobnie będziesz musiał udowodnić, że :

1. nabyłeś te drzewka w tym sklepie

2. są porażone przez HChW (jakaś analiza laboratoryjna z wynikiem, koszty)

3. rośliny w chwili zakupu były już zainfekowane

walcz, może i bez tego uznają Ci reklamacje :wink: :p