mirek_gdynia 06.07.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Prawie dwa miesiące temu kupiłem doniczkowane wiązy i wkopałem w ogrodzie. Niestety wiązy są jakieś takie nijakie. Brak jest nowych liści, a te co są - dostają brązowych plam, kilka z nich uschło. Nadmieniam, że opryskiwałem drzewka miesiąc temu. Będę wdzięczny za jakieś porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 06.07.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Jeśli to greafioza, to nic i nikt Ci nie pomoże.http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 12.07.2007 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Jeśli to greafioza, to nic i nikt Ci nie pomoże. http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=112 Jest pociecha w problemie - to nie ten przypadek. Drzewka sprawiają jakby usychały a przecież leje co i raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.07.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Tak właśnie wygląda holenderska choroba wiązów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.07.2007 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Tak właśnie wygląda holenderska choroba wiązów No to mnie nie pocieszyłeś Pozostaje jedynie wykopać i definitywnie dać sobie spokój z wiązami, bo kupno nastepnych nie gwarantuje sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 16.07.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Może jeszcze i ja spróbuje dorzucić kilka własnych myśli w tym temacie. Holenderską chorobę zamierania wiązów przenoszą najczęściej ogłodki. Zerując na młodych pędach infekują drzewa zarodnikami grzyba. Rozpoznanie tej choroby według mojego doświadczenia nie jest takie proste i wymaga przeprowadzenia analizy makroskopowej i mikroskopowej. Porażone rośliny w zależności od stopnia zainfekowania i wrażliwości mogą wykazywać objawy więdnięcia. Zaatakowane pędy nie są wstanie wykarmić liści, które wtedy mogą brunatnieć, są pomarszczone i maja zielonkawy kolor (jeżeli zamieranie jest gwałtowne), potem najczęściej opadają. Przy przewlekłej chorobie, liście powoli tracą żywozielone zabarwienie i również opadają. Na przekroju gałązek (tych grubszych) widoczny jest zazwyczaj brunatny pierścień (porażone wiązki przewodzące). W wielu wypadkach podejrzewane o tę chorobę wiązy (z podobnymi objawami) w analizach laboratoryjnych nie wykazywały zarodnikowania. Nie wykluczam możliwości wystąpienia HChW, ale dla pewności sprawdziłbym również system korzeniowy sadzonek, może tam coś się dzieje niedobrego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 16.07.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Może jeszcze i ja spróbuje dorzucić kilka własnych myśli w tym temacie. Holenderską chorobę zamierania wiązów przenoszą najczęściej ogłodki. Zerując na młodych pędach infekują drzewa zarodnikami grzyba. Rozpoznanie tej choroby według mojego doświadczenia nie jest takie proste i wymaga przeprowadzenia analizy makroskopowej i mikroskopowej. Porażone rośliny w zależności od stopnia zainfekowania i wrażliwości mogą wykazywać objawy więdnięcia. Zaatakowane pędy nie są wstanie wykarmić liści, które wtedy mogą brunatnieć, są pomarszczone i maja zielonkawy kolor (jeżeli zamieranie jest gwałtowne), potem najczęściej opadają. To jest precyzyjny opis tego co się dzieje z moimi wiązami. Czy powinienem domagać się zwrotu kasy lub nowych drzewek ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 16.07.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 To jest precyzyjny opis tego co się dzieje z moimi wiązami. Czy powinienem domagać się zwrotu kasy lub nowych drzewek ??? żeby domagać się zwrotu kasy, prawdopodobnie będziesz musiał udowodnić, że : 1. nabyłeś te drzewka w tym sklepie 2. są porażone przez HChW (jakaś analiza laboratoryjna z wynikiem, koszty) 3. rośliny w chwili zakupu były już zainfekowane walcz, może i bez tego uznają Ci reklamacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts