Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Najlepiej uciąć gdzieś nową gałązkę (dł. ok. 20- 30 cm), wsadzić do wody, a jak po miesiącu będzie już mnóstwo korzonków, to posadzić.

Chociaż moje posadzone też niby uschły, ale jak zacząłem intensywnie podlewać, to wypuściły nowe listki.

]Najlepiej uciąć gdzieś nową gałązkę (dł. ok. 20- 30 cm), wsadzić do wody, a jak po miesiącu będzie już mnóstwo korzonków[/b], to posadzić.

Chociaż moje posadzone też niby uschły, ale jak zacząłem intensywnie podlewać, to wypuściły nowe listki.

Nie będzie korzonków, nawet po roku.

Brzoza to nie wierzba i raczej nie wypuści korzonków z patyczka. Radzę wykopać brzózkę. Nic z niej nie będzie. Jeśli pomimo deszczy nie bierze się do zycia to trudno.

A ja bym zostawiła do wiosny, aby mieć pewność. A nuż ożyje? Czy to takie trudne, by ją jeszcze potrzymać?

Może np. nornica podjadła korzenie i przez ten czas brzoza zdoła je odworzyć?

Chyba ją jednak zostawię. Jakoś nie mam serca jej wykopać. Dom dopiero wybudowaliśmy i to było pierwsze drzewko. Strasznie smutno wyglada w pustym jeszcze ogrodze......ale co tam.... Poczekam do wiosny...:)
Złam pęd. To widać, czy żywy, czy martwy.

zrobiłas tak jak radził Mirek?

zawsze można wykorzystać ją jako np. podporę dla powojnika, miękkołodygowej rózy pnącej, jednorocznych groszków, czy fasoli ozdobnej...;)

Złam pęd. To widać, czy żywy, czy martwy.

zrobiłas tak jak radził Mirek?

zawsze można wykorzystać ją jako np. podporę dla powojnika, miękkołodygowej rózy pnącej, jednorocznych groszków, czy fasoli ozdobnej...;)

To też jest jakis pomysł :-)

• 4 weeks później...

Wklejałam kiedyś zdjęcia brzózek i modrzewia, już dużych i dorodnych drzew, które z konieczności musiały być przesadzone.

Było to w marcu br.

Wyglądało, że przyjęły się wszystkie. Tymczasem największa z brzóz, w pełni ulistniona, zaczęła przysychać. Większość liści od góry całkiem uschła.

Postanowiliśmy poczekać do przyszłej wiosny z decyzją ew. wycięcia.

A tu, proszę:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/brzoza1.jpg

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/brzoza2.jpg , ożyła!! :):)

Jak dobrze usłyszeć że może gdzies tam w drzewku jest jeszcze jakieś zycie. Nie mam seca wykopać brzózki więc bede czekac do wiosny. Może stanie sie cud :-)

Cieszę sie że twoja ma nowe gałązki...:-)