el-ka 07.07.2007 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Jak bym tylko miała więcej siły fizycznej i czasu, to bym budowała sama tysiąc razy lepiej niż większość "fachowców". Zwłaszcza stan surowy, już właśnie pzry wykończeniowce jest więcej kombinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.07.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Zapewne tak... Tylko jeżeli jesteś dobry w swoim fachu to w tym samym czasie, który musisz poświęcić na to budowę stanu surowego możesz mniejszym wysiłkiem zarobić na ludzi, którzy zrobią to za ciebie. U mnie na budowie trzeba było np. przetransportować taczkami 400T pospółki, rozładować 2 naczepy od TIRa z gazobetonem itp. Sam przelicz czy twój czas i kręgosłup są tego warte... Policzmy : 38tys za stan surowy . Ekipa wybuduje go w kilka tygodni . Kto tyle zarabia ? Pytam o normalnych pracujacych , a nie prezesow spolek gieldowych . Zreszta ci ostatni nie buduja tak malych domow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.07.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 ja tez buduje sam w soboty pomaga mi przyszly szwagier pare dni byl tesc czasami ojciec poda pare bloczkow w zeszlym roku zrobilem fundamenty domu i budynku gospodarczego a w tym mam sciany parteru gospodarczego i prawei skonczone sciany parteru w domu. Prowadze 1 os firme i tez stwierdzilem ze nie oplaca mi sie szukac zamowien jak w tym czasie moge popracowac u siebie na budowie zarabiajac zamiast murarza. Muruje Silke na klej wystarczy kontrolowac poziom i robota idzie szybko. Tez tak jakos liczylem ze jak sie zrobi wiekszosc prac samemu to mozna zarobic kolo 100 tys przy domu 120 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.07.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Policzmy : 38tys za stan surowy . Ekipa wybuduje go w kilka tygodni . Kto tyle zarabia ? Pytam o normalnych pracujacych , a nie prezesow spolek gieldowych . Zreszta ci ostatni nie buduja tak malych domow . Policz tylko ile osób będzie na budowie i przelicz na roboczogodziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.07.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Policz tylko ile osób będzie na budowie i przelicz na roboczogodziny... Dwie osoby wystarcza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lmp119 08.07.2007 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 No mi się też wydaje że dwie zwinne osoby są w stanie postawić mury przez miesiąc , tak więc cena 38tys. nadal jest kosmiczna, i nawet pracując w wykończeniówce i mając non stop zapewnioną pracę nie jesteś wstanie tego zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.07.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Mówimy o samych murach czy także o fundamencie, chudziaku i stropie? Bo mury to się stawia w tydzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 08.07.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Mam stan surowy zamkniety - koszt robocizny to jak na razie 1700 zł (dyrygent do więżby ) - resztę sami.pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.07.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Mówimy o samych murach czy także o fundamencie, chudziaku i stropie? fundament - kilka godzin pracy koparko-ladowarki . Beton z gruszki +pompa . Sciana fundamentowa z bloczkow fundamentowych .Calosc zajmuje kilka dni . chudy beton - gruszka z pompa - kilka godzin . strop - plyty kanalowe . Dzwig + 2 ludzi . Bwojtek . Chodzi mi o teorie , ze w tym samym czasie mozna zarobic ,w swoim zawodzie , pieniadze na budowe . Czytujac forum nasuwa sie wniosek - zarobic mozna jedynie na splate raty a nie na gaze dla ekipy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.07.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 To czy można w tym czasie zarobić tyle czy mniej czy więcej to już kwestia co i jak robisz ale nie o tym tu dyskutujemy. Nie wiem czy wybudowałeś już dom i czy robiłeś to sam. Pewne rzeczy powyżej strasznie upraszczasz a dodatkowo proponujesz technologię (płyty kanałowe), która nie w każdym przypadku jest możliwe i w dodatku niekoniecznie najlepsza. Ja jestem tylko zdania, że każdy powinien robić to co potrafi i nie zaglądać innym w kieszeń. No chyba, że ktoś jest bezrobotny - ale chyba takich niewielu buduje domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.07.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 To czy można w tym czasie zarobić tyle czy mniej czy więcej to już kwestia co i jak robisz ale nie o tym tu dyskutujemy. Wlasnie zarobki sa tu najwazniejsze . Jezeli za robocizne trzeba zaplacic te przykladowe 38tys , to byc moze oplaci sie zrobic przerwe w swojej dzialalnosci i wybudowac samemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.07.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Rozumiem, że jak będziesz chciał kupić samochód ale okaże się, że ta mafia producentów samochodów strasznie zdziera to porzucisz pracę zawodową i wybudujesz w swoim garażu limuzynę samodzielnie (co jest przecież realne i niektórzy to robią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.07.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Nie rozumiesz mnie . Nasza dyskusja nie stanowi zagrozenia dla branzy budowlanej . Zalozyciel tematu pyta sie , czy da rade samodzielnie wybudowac dom . Moim zdaniem da pod warunkiem , ze ulatwi sobie zadanie poprzez wykorzystanie dzwigu , pompy , itd . Warto tez przed wborem projektu zwrocic uwage na trudnosci . Mozna przeciez wybrac projekt latwy do wykonania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.07.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Przecież ja też napisałem, że da sobie radę... Uważam jednak, że prace wykończeniowe, którymi zajmuje się autor wątku są "lżejsze" a za to lepiej płatne. Jeżeli jego 5-cio osobowa ekipa nie jest w stanie zarobić tyle samo co 5-cio osobowa brygada murarzy to albo za mało się cenią albo nie są dobrzy w swoim fachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.07.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Napisales rowniez , ze nie bedziesz nikomu zagladal w kieszen . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.07.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 A teraz to się po prostu czepiasz czy starasz się udowodnić, że ktoś porzuca swoją dobrze płatną pracę by w ramach hobby budować własny dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.07.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Czepiam sie , bo trzeba brac odpowiedzialnosc za slowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.07.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Np dobrze. To może wyjaśnię co miałem na myśli pisząc o tym "niezaglądaniu" w cudzą kieszeń...Załóżmy, że za te 38tys. dom buduje 5-cio osobowa brygada legalnie zatrudnionych ludzi. Trzech z nich to fachowcy zarabiający 2,5tys. na rękę a 2 to pomocnicy po 1,5 tys. Miesięczny koszt wynagrodzeń + opłaty to pi x drzwi jakieś 15tys. Do tego dojdą koszty dowozu pracowników, ich ubioru, szkoleń BHP, narzędzia, napoje i pewnie kilka pomniejszych...Jeżeli tą pracę będą robili około 1,5 miesiąca to nadal ktoś uważa, że 38tys to bandycka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.07.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Dniowka pomocnika na budowie , to 100-150PLN . Majster odpowiednio wiecej . To gwoli wyjasnienia . Co wybrac : budowac samemu czy splacac ratry ? Chyba to jest sedno tematu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.07.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Dniowka pomocnika na budowie , to 100-150PLN . Majster odpowiednio wiecej . To gwoli wyjasnienia . Przy takich stawkach to firma biorąca 38tys za stan surowy dopłaca do interesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts