Knews 06.07.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Witam,nie wiem gdzie wrzucić to pytanie więc wybór padł na tę podgrupę... Fachowiec wchodzi wkrótce układać płytki w łazience. Widziałem go ostatnio w akcji w innym mieszkaniu i zaskoczyło mnie to, że płytki układał bezpośrednio z kartonu, bez jakiegkolwiek namaczania, przeczyszczenia, itp. Tymczasem mam gdzieś w pamięci, że dawno temu przed ułożeniem płytkę wkładało się choćby na chwilę do wody. Jak to jest a jak powinno być? Dodam może, że to co widziałem to była plytka tubądzin jakieś 30x40cm. Tymczasem ja mam rektyfikowany paradyż 33 x 65... Doradźcie proszę coś w tej sprawie!!Dzięki i pozdrawiam.KJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stiv32 06.07.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 A może zostawisz robotę fachowcowi i jego doświadczeniu? Przeczytaj choć jeden przepis stosowania na worku z klejem - lub użyj wyszukiwarki na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.07.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Tymczasem mam gdzieś w pamięci, że dawno temu przed ułożeniem płytkę wkładało się choćby na chwilę do wody. Jak to jest a jak powinno być? To nie te czasy, Arlekinie, nie te czasy! dziś saksofony, Arlekinie, kontrabasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 06.07.2007 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Nie piszą o moczeniu.Przed ułożeniem zwilżyłem ściany/wylewk/płytki spryskiwaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.07.2007 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Pilnuj, by układający trzymal się instrukcji rozrabiania kleju, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.07.2007 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Nie piszą o moczeniu. Przed ułożeniem zwilżyłem ściany/wylewk/płytki spryskiwaczem. _________________ JEŚLI CHCESZ ABY BYŁO ZROBIONE DOBRZE,ZRÓB TO SAM. hmmmm dużo lepiej by było jakbyś pokrył ściany środkiem gruntującym np: http://www.icmarket.pl/images/unigrunt.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 07.07.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Nie spotkałem się z żadnym fachowcem który moczyłby płytki. Sam ułożyłem ok 100 m2 bez moczenia i jest OK. Na wszystkich klejach i płytkach pisze żeby NIE MOCZYĆ. Lepiej zagruntuj - patrz post wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 07.07.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Gruntowałem. Po zwilżeniu przyczepność kleju jest lepsza a i łatwiej korygować płytki. Jakieś parę set m2 ułożyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.07.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 kiedyś, gdy płytki układało się na zaprawie cementowej to moczyło się płytki, żeby zbyt szybko zaprawa nie wiązała, sucha płytka ceramiczna odciągała wodę z zaprawy,w tej chwili nie te płytki i nie te zaprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.07.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 w tej chwili nie te płytki i nie te zaprawy i nie te oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 10.07.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 No pewnie Ułożyłem prawie cały salon i łazienkę i żadnych płytek nie moczyłem. Układałem na CM17 i CM11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 10.07.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Popieram poprzedników. Moczenie odpada. (zwłaszcza nocne ) Tak na serio płytki układam od zawsze samemu bez moczenia, jedynie na płytce zawsze rozprowadzam zaprawę pacą ząbkową a następnie po wtarciu zaprawy na całej powierzchni prawie całkowicie zaprawę zgarniam z płytki. Zaprawę rozprowadzam na ścianie lub podłodze i tam daję odpowiednią ilość zaprawy. Mam wtedy pewność że zaprawa zwiąże z płytką i nie będzie pustek które mogą powstać np przy słabym dociśnięciu zakurzonej płytki. Narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 10.07.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Stary dobry płytkarz miał zawsze ze sobą wannę do moczenia płytek, sito do piasku, kastę do betonu no i obowiązkowo parę pudełek zapałek!!! A dziś??? ...co to się porobiło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 11.07.2007 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 ... i obowiązkowo parę pudełek zapałek!!!... ... z etykietą zastępczą oczywiście . Powiało PRL-em. Ja jeszcze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.07.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 ... i obowiązkowo parę pudełek zapałek!!!... ... z etykietą zastępczą oczywiście . Powiało PRL-em. Ja jeszcze pamiętam Z żadną etykietą zastępczą!!! Normalna, bo to był odrzut z eksportu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.07.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 No i jeszcze zapomniałem dodać.... PAPIEROSY Z METRA!!! Wtedy każdy dobry majster musiał palić i pić! ...dobry we fachu ale nie pije.... ...ale powiało nostalgią... wtedy były dobre czasy... drób trzymało się w obejściu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.07.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 ...ale powiało nostalgią... wtedy były dobre czasy... drób trzymało się w obejściu... Pewnie dla tego majstra, bo inaczej nie chciał przyjść ... http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a063.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.07.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 ...ale powiało nostalgią... wtedy były dobre czasy... drób trzymało się w obejściu... Pewnie dla tego majstra, bo inaczej nie chciał przyjść ... http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a063.gif ...z tym drobiem to chodziło mi o Zakon Braci Mniejszych..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 13.07.2007 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 A czy suporki przed murowaniem należy moczyć ? Bardzo szybko wciągają wode z zaprawy i wydaje się że nie związało.Czy wystarczy zrobić słabszą zaprawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts