Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK NA DZIALCE LESNEJ POSTAWIC DOM - PROSZE O PODPOWIEDZ

micialek1

Recommended Posts

DZIALKA 1.5 HA LESNA ALE OBOK SA DOMY , JEST DOSTEP DO DROGI , PRADU . DODAM ZE NIE ZAMIERZAM WYCIAC TEGO LASU W PIEN , ALE TYLKO TYLE ILE TRZEBA 10-20 DRZEW . PROSZE O PODPOWIEDZ JAK ZALATWIC ZGODE NA TAKA BUDOWE . BYLEM JUZ W GMINIE ALE ZLE CHYBA ZACZOLEM BO ZAPYTALEM SIE O PRZEKSZTALCENIE TEJ DZIALKI NA BUDOWLANA A Z TYM JEST PODOBNO DUZY PROBLEM.

• 3 weeks później...

pół żartem pół serio - rozwiązanie jest proste - jedziesz do mojej gminy i tam na pewno skorumpowany urzędas ci pozwoli za odpowiednią opłatą (przy mnie załatwiał właśnie ludziom możliwość budowy domu na działce leśnej - bez żadnych problemów - wszystko kwestia kasy u niego).

a tak na serio to chyba trzeba czekać na zmianę MPZP, żeby bez większych kosztów przekształcić działkę - ale to trwa długo (latami zdaje się).

a może na zasadzie siedliska i sąsiedztwa by się dało? (działka ma powyżej 1,01 ha).

Nie powiem ci konkretnie bo sama nie bardzo wiem - takie tylko przypuszczenia napisałam.

Ja też mam podobną sytuację, tylko działka jest o połowę mniejsza.

W gminie dowiedziałam się, że wymaga to zmiany planu zagospodarowania przestrzennego. I podobnie jak Ty musiałabym ponieść wszystkie koszty z tym związane, bo gmina ma nowo ustalony plan, którego narazie tzn.ok 5 lat nie ma zamiaru zmieniać.

Miła Pani poinformowała mnie, że można spróbować jako zabudowa zagrodowa lub złożyć wniosek o przekształcenie w działkę budowlaną i czekać.

W moim przypadku pierwsza opcja nie wchodzi w grę, bo działka nie ma powyżej 1 ha.

Napisaliśmy z mężem wniosek o zmianę przeznaczenia działki na budowlaną i czekamy. Dostaliśmy z gminy pisemko, że nasz wniosek został przyjęty, tzn. zarejestrowany w kolejce i czeka na rozpatrzenie.

Z tego co wiem, żeby postawić domek letniskowy to też trzeba mieć pozwolenie na budowę (bez pozwolenia można chyba tylko domek 10m2, chyba - dawniej było 35m2), a żeby takowe uzyskać muszą być podobne domki w okolicy. Był kiedyś na ten temat artykuł w Muratorze.

Czasem w gminie można trafić na miłego urzędnika, który podpowie, co zrobić w takiej sytuacji.

Powodzenia

dzieki za wypowiedzi ale liczyłem na konkrety ( Andorka trzymam za Ciebie kciuki żeby Ci sie udało) :)

A TAK NA SERJO

Ogarnia mnie niesamowita flustracja ,złosc , i ku....ca . JAK TO MOŻLIWE ŻEBYM NA MOJEJ PRYWATNEJ DZIAŁCE NIE MÓGŁ ROBIŚ CO MI SIE CHCE ( w ramach rozsądku oczywiscie :) ) co z tego że to działka lesna - ale moja i mam tam ochote mieszkać , i tekst urzednika " niech pan rozejrzy sie za inną działką " doprowadza mnie do szalenstwa . TO JEST MOJA WŁASNOŚĆ i co mam patrzec jak rosną krzaki a mieszkać pod mostem :oops:

MUSI BYC JAKIS SPOSÓB abym mógł tam sie pobudowac a jesli nie to h.. z takim prawem

rozumiem gdyby to był rezerwat park jakis ale to zwykłe sosny na wsi .

ostatnio ktoś mi wyciąl pare sosenek :) zgłosiłem na policje i do lesnika a le co z tego wszyscy z okolicy tna sobie drzewo na opał ale własciciel sie nie pobuduje :evil:

Jak ktoś kupił ser, to nie ma pretensji, ze nie "wyjdzie" z tego kotlet schabowy - taka jest prawda.

Kupuja działke "leśna" należało sie liczyc z tym, ze taka funkcja moze pozostac na stałe. Gdyby była budowlana, to kosztowała by duzo wiecej.

Ogólnie rzecz ujmujac, to tylko działki budowlane przeznaczone sa pod zabudowę, kazda inna moze byc warunkowo przekształcona w budowlana, ale nie jest to proste.

• 2 weeks później...