Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyklejanie styropianu

jadek

Recommended Posts

w moich postach wykazuję tylko jak bardzo placzesz się w opiniach

podpierasz się materiałami szokleniowymi jednocześnie uważasz ze są dla głupców ( choćby sposób nakładania kleju ) jak wykazuje ci indolencję - temat omijasz

wykazuje ci % krycie kleju - twierdzisz ze nie będziesz czytał AT bo szkoda ci czasu, jednocześnie dziwnie pomijasz ten temat

jak świat światem szczeliny pomiędzu płytami uzupełnia się pianką PU ( co niektóre firmy produkują nawet specjalne painki ale wg ciebie to dla partaczy ??

pokazuje ci ze nakładanie plackami kleju jest błędem - wklejam stosowny link - temat omijasz

gdzie jest sprostowanie twoich jawnych bzdur ?

wrzucasz na forum wycinki instrukcji kołkowania gdzie jak byk jest napisane jaka długosc kołków uzywać i jednocześnie dyskwalifikujesz podawane na forum długości kołków

chłopie kto tu jest gawedziarzem ... ???

dla mnie nadal jestes wykonawca na zasadize "Panie ja tak robie oi tak jest dobrze a jak Panu nie odpowiada to spier...... " "jak Pan chcesz 15 cem styro to mi się nie opłaca " "Panie kto to kupuje jak mam lepsze pomysły etc"

Rezi za dużo byś chciał wiedzieć jeszcze mi konkurencje zrobisz

to jest forum na którym ludzie sobie pomagaja i dzielą widza jaka posiadaja i jaka nabyli .... to takie trudne do opnaowania i zapamiętania ?

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rezi napisał:

przy membranie o niskiej paroprzepuszczalnosci zostawia się ciągłość szeliny wentylacyjnej pomiędzy ociepleniem dachu a membrana ......... panie fachowiec

Ja pisze o szczelnym zamykaniu ściany, a nie o blokowaniu membrany.

Nakładanie kleju : 40-60% płyty, obwodowe smarowanie + packi, na szczęście nie wszystkie systemy zalecają takie smarowanie. Styropian ma sie trzymać ściany, a nie rujnować inwestorów.

Rezi napisał:

jak świat światem szczeliny pomiędzu płytami uzupełnia się pianką PU ( co niektóre firmy produkują nawet specjalne painki ale wg ciebie to dla partaczy ??

Pianka jest po to aby ja używać, ale zdziwiło mnie to ze Twoi fachowcy tez jej potrzebowali przy takich wymaganiach jakie im postawiłeś. Rzadko używam pianki, po prostu dokładam sie do klejenia.

Rezi napisał:

pokazuje ci ze nakładanie plackami kleju jest błędem - wklejam stosowny link - temat omijasz

Nie rozumiem, bo starasz sie narzucić określony system ocieplenia budynku, nie patrząc ze są inne i one zakładają klejenie plackami. Ja nie twierdze, ze klejenie obwodowe + placki jest złe lub ze sie go nie stosuje. Ja stosuje ten system i tego będę sie trzymał.

Sp5es napisał:

Przy prawidłowo wykonanym ociepleniu , jest ono zamknięte od góry. Wówczas nie ma żadnych mozliwości powstania "wentylacji" i "ciągów kominowych", czy przyspieszenia pożaru.

Stanowisko przekazał mi Zakład Badań Ogniowych Instytutu Techniki Budowlanej.

Pewnie o to ci chodzi Drogi Rezi. Jest to dla mnie dziwna informacja, bo jak wiemy styropian jest samo gasnący czyli bez ciągłego ognia sie nie pali(dla nie wtajemniczonych - zapal styropian zapałka i zostaw niech pali sie sam)

Rezi napisał:

wrzucasz na forum wycinki instrukcji kołkowania gdzie jak byk jest napisane jaka długosc kołków uzywać i jednocześnie dyskwalifikujesz podawane na forum długości kołków

Pokaz mi gdzie napisałem żeby kołków o takiej a takiej długości nie używać? Napisałem ze kolek musi po prostu trzymać i nie jest ważne czy jest zakotwiony na głębokość 3cm czy 6 cm.

Rezi napisał:

dla mnie nadal jestes wykonawca na zasadize "Panie ja tak robie oi tak jest dobrze a jak Panu nie odpowiada to spier...... " "jak Pan chcesz 15 cem styro to mi się nie opłaca " "Panie kto to kupuje jak mam lepsze pomysły etc"

Nie wiem czemu sie czepiasz, robie tam gdzie chce to po pierwsze, a po drugie robie ta metoda wiele lat i jest ona sprawdzona i to jest dla mnie jak i klienta najważniejsze. Klienta nie obchodzi czy kolek jest głębiej czy płycej lub czy ma 6 pacek czy 10 pacek, jego interesuje to czy ta robota będzie ładnie wyglądać długo sie trzymać i spełniać role.

Poprzez swoje wypowiedzi staram sie ludziom pokazać co i jak ma wyglądać, a ty starasz sie tylko zagmatwać proste sprawy. Dodatkowo dzięki "twoim" technologiom koszt ocieplenia znacznie wzrasta.

pozdrawiam

mała odpowiedx bo nie byłbym sobą :lol:

80 % uslugodawców zaleca min 40%- wierz mi na słowo

a moi uzywali pianki ze wzgledu na ocieplenia styro 20 cm pomio dokładnego cięcia zdażały sie miejsca do wypełnienia PU, system kołkowania z thermodyblami , schowanych kaset w ociepleniu

rolety prowadzonej pomiędzy warstwami ocieplenia, podbitka z tynkowanego osb , specjalna listwa startowa itp podobnych wynalazków

czepaim sie Twoich szyderczych uwag w stone forumowiczów jak i moja i niczego wicej - bez osobistych wycieczek w Twoja strone

nie jeste jedynym wykonawcą na tym forum i jedyna osoba która ma doąswiadczenia i wierz mi ze każdy jest tuta mile widziany nie dlatego zeby wytykac mu błędy ale po to aby uczyć inwestorów i pokazywac jak powinno byc zrobione dobrze a jak b. dobrze

do każdego z nas nalezy decyzja czy zatrudnimy ekpię za 30 zł /m3 czy 70 zł /m2, na czym oszczedzimy a na czym nie wolno nam osczedzać , co mona zrobic abyć miec wiekszy spokój ALE TO MUSI BYC SWIADOMY WYBÓR

Poprzez swoje wypowiedzi staram sie ludziom pokazać co i jak ma wyglądać, a ty starasz sie tylko zagmatwać proste sprawy. Dodatkowo dzięki "twoim" technologiom koszt ocieplenia znacznie wzrasta.

do każdego z nas nalezy decyzja czy zatrudnimy ekpię za 30 zł /m3 czy 70 zł /m2, na czym oszczedzimy a na czym nie wolno nam osczędzać , jakie materiały sa dobre a jakie bardzo dobre , co mona zrobic abyć miec wiekszy spokój ALE TO MUSI BYC SWIADOMY WYBÓR

u mnie ekipy odpadały na kilku prostych pytaniach dot obróbki wnęki okiennej - ale o tym jak to zrobic dowiedzialem się na forum :lol:

to co ?

zgoda ??

pozdrawiam

Nie pisze tu po to by sie z kimkolwiek kłócić. Ze mną zawsze można sie dogadać. Czytam opinie dotyczące ocieplenie i porównuje z tym co ja wykonuje. To nie jest tak ze uważam sie za najmądrzejszego. Człowiek uczy sie przez cale życie.

Pianka to doskonały wynalazek :)

Nie wiem jak sie tnie styropian 20 cm, bo najgrubszym jakim robiłem to tylko 12cm i tu już jest problem z cięciem, a co dopiero 20cm. Pianka jest po to aby jej używać, bo wszędzie pięknie dojdzie i uszczelni. Jeden klient styropian 5 cm tną na pile tarczowej, a kolejny zrobił sobie taki bajer z drutem podłączonym do prądu i topił go, myślę ze na tak gruby styropian to najlepsze rozwiązanie. Jest tylko problem gdy masz pięciu pracowników i kazdemu takie novum zamontuj na rusztowaniu :)

Z thermodyblami jeszcze sie nie spotkałem, myślę ze jest to ciekawa propozycja, tylko nie wiem jak to wychodzi kosztowo.

Klejenie na packi : wiesz jak daje 6 pacek na płytę to zawsze ja przesuwam, wiec ta powierzchnia klejenia sie zwiększa.

Jesteś w tej dobrej sytuacji, ze stać cię na więcej niż przeciętnego Kowalskiego, a ja jestem zdania ze ocieplenie powinno być tanie i dostępne dla każdego.

Moje uwagi staram sie zamieniać w żart. Myślę ze wszyscy wykonawcy, jak i osoby naprawdę zorientowane w temacie nie powinniśmy dopuszczać do tego aby ludzie "popuszczali" wodze fantazji przy ocieplaniu :) Nie będę już do tego wracał.

Rezi napisał:

u mnie ekipy odpadały na kilku prostych pytaniach dot obróbki wnęki okiennej - ale o tym jak to zrobic dowiedzialem się na forum

Opowiedz może ja tez skorzystam.

"Specjalna listwa startowa" - może coś więcej na ten temat

Zgoda :)

Pozdrawiam

Wykonanie BSO w sposób, który przez wiele lat będzie gwarantował właściwą izolację termiczną, a także estetyczną elewację nie jest sprawą prostą i o dziwo często niezrozumiałą dla długoletnich "fachowców". Takie praktyki jak klejenie tylko na placki, i jaszcze wmawianie inwestorowi, że to dobre do wentylacji, cięcie grubego styropianu nożem (czasami jeszcze na kolanie) wyrównywanie głębszych nierówności samym klejem bez siatki, zbyt duże dodawanie wody do tynku (dzisiejszy post) i innych wiele nie gwarantuje nic dobrego. A ocieplenie z elewacją, to system, który tanio nie da się naprawić.

Pozdr.

zapytaj jak będą obrabiali glify okienne

najpierw powinna byc przyklejona siatka, na to styro

natępnie siatką się wywija na styopian ( siatka owija styropian )

+ dodatkowe wzmocnienie diagonalne

Tak piszą w poradniku "atlas" , tylko ja sie pytam po co ta siatka pod tym styropianem na szpalecie? Dodatkowo wywiniecie takiej siatki bardzo utrudni zrobienie prostej szpalety. Przecież to nie jest tak ze masz wszędzie równo. Bardzo często jest tak ze musisz dostosować sie do szerokości ościeżnicy widocznej po ociepleniu np. przyjmujesz na budynku ze widoczna cześć okna ma mieć 4.5cm i tego sie musisz trzymać. okna sa rożnie montowane, raz muszi dać styropian gruby na 5 cm a innym na 2 cm. Chciałbym was widzieć jakbyście zrobili te szpalety, po wcześniejszym wywinięciu siatki i zabezpieczeniu okna :)

I pewnie jeszcze objechanie całego okna na szerokość 1 cm silikonem? Tak to na pewno efektownie wygląda. Wole już moja metodę wykończeniową przy oknach, czyli tynkiem i styropianem do samego okna. To fakt po kilku latach zrobi sie mała szparka taka na 1-2 mm, ale silikon tak samo popuści.

pozdrawiam

Za kilka dni biorę się za ocieplenie elewacji. 20 cm Dalmatyńczyka. Wszystko zrobię sam z pomocnikiem. Mam za sobą 300 m2 15. Ciekawe jakie problemy napotkam. Styropian mam bez felcu. Wymyśliłem maszynkę jak go zrobić samemu. Kleiłem na warkocz i placki i nie zamierzam zmienić technologii. Oszczędności mnie nie interesują, ma być solidnie. Do cięcia mam maszynkę z oporowym drutem. Docina w kancik z dokładnością do mm.

Ged 20 cm to prawdziwe szaleństwo. Powiedz z czego masz wymurowane ściany?

Mam nadzieje że tej technologii(atlas) będziesz wierny do końca. Jak masz ochotę to rob zdjęcia na każdym etapie i wklej je na forum, chętnie zobaczę.

20 cm styropian dziś to może być ekstrawagancja, ale kilka lat temu standard to było 5 cm, a teraz to już 10cm, może wkrótce normą będzie 15-20cm.

Tak jak napisało Jabko na ocieplenie to już późno, a dom masz duży. Z taką małą ekipa może cię zima zastać, zwłaszcza iż masz zamiar przestrzegać technologii. Mam nadzieje że nie kupiłeś już całego kleju na ten dom i tynku.

Pozdrawiam

to akurat podpowiedział mi szkleniowiecpewnej niemieckiej firmy specjalizującej się w systemach ociepleń :)

taki system gwarantuje dokładne wykonanie styku rama okienna - ocieplenie i zastepuję profil przyokienny z siatka.

Dodatkowe uszelnienie z taśmy rozpreśnej uszelnia styk ramy - nie trzeba uzywac silikonu ani uszczelniaczy pouliretanowych.

Dodatkowo wywiniecie takiej siatki bardzo utrudni zrobienie prostej szpalety.

To niestety prawda ale ten punkt ocieplenia jest bardzo podatny na wykruszanie się zwłaszcza wtedy kiedy siatka z włókna szklanego nie dochodzi do samej ramy ( np krzywe cięcie czy wyprócie końcowych włókien z siatki)

Chciałbym was widzieć jakbyście zrobili te szpalety, po wcześniejszym wywinięciu siatki i zabezpieczeniu okna :)
dlatego stosuje się listwy przyokienne które dodatkowo mają 2 kwawłki folii z klejem samoprzylepnym do przyklejenia folii zabezpieczającej okno.

I pewnie jeszcze objechanie całego okna na szerokość 1 cm silikonem?

wystarczy użyc tasmy rozprężnej 10/2

Nie ma wyboru, muszę ocieplić, bo ja tam już mieszkam. Nie będę ocieplał całości, wystarczy mi budynek gospodarczy. 5, czy 10 dodatkowych centymetrów to kropla w morzu kosztów, a komfort, że zrobiło się lepiej niż dobrze pozostaje. Dla ciekawostki - na piwnicę dałem 15, a na dach daję 25 cm. Styropian mam bez felca, chcę go sam zrobić, albo będę frezował (jeśli zdobędę odpowiedni frez) albo wytnę felc drutem oporowym. Mróz ... może będzie, a może nie będzie. Sam oklejam, więc nie muszę robić gdy będzie zła prognoza. Fotki będą w dzienniku.

Mnie także czeka jeszcze ocieplenie w tym roku.

Teoretycznie mógłbym z tym poczekać do wiosny (ściany mam w systemie Izodom 2000 gr. 25cm - same w sobie mają U=0,28W/(m2*K), ale jeśli pogoda dopisze chcę to zrobić przed zimą.

Wątek przeczytałem - praktyczne uwagi na pewno mi się przydadzą :).

Właśnie zacząłem sam ocieplać styropianem gr 15 cm z frezem na gazobeton. Wkleiłem siatkę na ścianę - rolkę podzieliłem wzdłużnie na pół (0,5m). Do ściany przykleiłem ok. 17 cm. Zostaje wywinięcie: 16 cm od spodu i 18 cm od przodu na płytę.

Mam ocieplony fundament styropianem 12 cm i tworzy on podłoże dla pierwszego paska. Został przyklejony w miarę równo bo na 8 metrach różnica jest 1,5 cm. Staram się gubić tą nierówność unosząc lekko płyty aby były w idealnym poziomie - potem chce tą szczelinę 1,5 cm wypełnić pianką. A może dać sobie z tym spokój i nie przejmować się tym małym brakiem poziomu.

Klej smaruje po obwodzie i dwa placki w środek. A może dawać 8 dużych placków na płytę (4 rogi, góra, dół i dwa w środek) - chyba jest szybciej ?

Przyklejam po raz pierwszy. W 6 godzin sam przykleiłem tylko 16 płyt i wkleiłem 8 metrowy pasek siatki opisanej powyżej. Próbowałem także wkleić narożnik aluminiowy z siatką od dołu pierwszego paska ale przy połączeniu z drugim zrezygnowałem i wkleje sam narożnik bez siatki po przeszlifowaniu. Sprawia to problem przy przyklejaniu płyt i pewnie potem przy szlifowaniu.

Zużycie kleju wyszło mi 2 worki na 8 m2 - 16 płyt.

Co o tym myślicie ?

I jeszcze jedno pytanie dotyczące tzw termodybli. Chcę zrobić tak:

Wycinam otwór okrągły (jak do gniazdka elekrycznego) w styro o głębokości ok 2-3 cm. mocuje kołek i przykrywam na wcisk dekielkiem ze styropianu wywierconym w ten sam sposób w płycie grubości 2-3 cm.

Czy jeżeli będę wiercić tą sam średnicą to dekielek będzie fajnie wchodził na wcisk czy trzeba to zrobić większą średnicą kielicha (nie wiem jak kupić)?

I jeszcze:

Czy trzeba (gdzieś czytałem, że tak) przyklejać do sznurka tak jak murowanie. Jak ten sznurek dobrze wyznaczyć?

Właśnie zacząłem sam ocieplać styropianem gr 15 cm z frezem na gazobeton. Wkleiłem siatkę na ścianę - rolkę podzieliłem wzdłużnie na pół (0,5m). Do ściany przykleiłem ok. 17 cm. Zostaje wywinięcie: 16 cm od spodu i 18 cm od przodu na płytę.

Po co takie coś robić?

Ja mam na piwnicy 15 cm, na parter dam 20. Planuję w pierwszej warstwie dwudziestki wyciąć felc 15x5 cm tak aby płyta z parteru nachodziła na płytę piwnicy o te 5 cm.

Po co takie coś robić?

Ja mam na piwnicy 15 cm, na parter dam 20. Planuję w pierwszej warstwie dwudziestki wyciąć felc 15x5 cm tak aby płyta z parteru nachodziła na płytę piwnicy o te 5 cm.

Piwnicę mam zakończoną (a raczej początek parteru) izolacją poziomą z papy przyklejoną na masę izolacyjną do styro i zachodzi ona na styropian od góry. Nie chce tego wycinać żeby wyciąć felc bo fajnie równiutko jest położona. A z wycięcieciem tego felca też trochę zachodu by było. Chyba mostek termiczny mi nie powstanie.

profus po co dajesz ta siatke od dolu? przeciez masz podstawe czyli plyte styropianowa od fundamentu. moze lepiej tam bylo dac listwe aby odciac cala "gore" ocieplenia od dolu lub po prostu naroznik. Na 8 metrach 1.5 cm to nic, ale jak sie chcesz bawic to trzeba bylo wypoziomowac dokladniej podstawe i klasc bezstresowo.

Jak smarujesz plyty to juz twoja sprawa :D , ale przy obwodowym smarowaniu + placki to tego kleju nie wyszlo ci za duzo. Z dwoch workow powinno ci wyjsc ok 2.5 wiadra kleju(25kg wiadro)

6 godzin i 16 plyt...daj lepiej po 8 packow.

Montaz sznurka : robisz rogi do pionu i wtedy montujesz sznurek. 8 metrow to żadna odleglosc, po prostu nalóz wiecej kleju poukladaj kilka plyt w gore i w dol(2m-3m, weź poziomice 2.5m dl i z czuciem podobijaj.

Klejenie : nakladasz klej - przykladasz do sciany - przesuwasz lekko dociskając - pozostawiasz plyte na manewrowanie poziomica. ( sprawdz pierwsze czy sciana jest w miare rowna- jezeli nie to na poszczegolne plyty daj wiecej lub mniej kleju.

Z tymi kolkami i dekielkami to niezle szalenstwo, ale jak robisz to sobie to mozesz sie pobawic. Czytalem ze przy kolkowaniu od 6-8 sztuk na m2 straty na ocipeleniu to 0.04-0.05.

pozdrawiam